Hakim ve savcılara toplumsal cinsiyet dersi için kanun teklifi

HDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, hakim ve savcılara toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri verilmesi konusunda Kanun Teklifi sundu.

Hakim ve savcılara toplumsal cinsiyet dersi için kanun teklifi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, hakim ve savcılara toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri verilmesi konusunda Kanun Teklifi sundu.

Buldan, toplumsal cinsiyet kavramının öneminin, kadınlar ve erkekler arasındaki güç ilişkilerini anlamaya, eşitsizlikleri sorgulamaya ve gidermeye yarayacak bir kavram olarak düşünülmesinden sonra arttığını belirtti.

1987 yılında Çankırı’da bir yargıcın, eşinden şiddet gören hamile bir kadının açtığı boşanma davasını, “kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmeyeceksin” sözüne atıfta bulunarak reddettiğini hatırlatan Buldan, kadınların her alanda verdikleri mücadeleler sonucunda yargıçların kadını aşağılayan bu tür vecibelere atıf yapmadıklarını belirtti.

Buldan, yasa uygulayıcıları başta olmak üzere, hukuk alanında hizmet yürüten kurumlarda toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek ve bu yönlü bir bakış açısı oluşturmak amacıyla meslek yasalarında Toplumsal Cinsiyet Eğitiminin hizmet içi ve meslek eğitiminin bir parçası olarak verilmesini istedi.

HDP’li Buldan’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu Kanun Teklifi şöyle:

MADDE 1-  4954 Sayılı Adalet Akademisi Kanunu’nun 28.ve 29. ve 31.maddelerine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

‘Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı temel alan ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularını içeren eğitim çalışmaları verilir.’

MADDE 2-  2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 10.Maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

‘Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı temel alan ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularını içeren eğitim çalışmaları verilir.’

MADDE 3- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER