Savaşa karşı 'Barış Bloku' kuruldu

İstanbul’da çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve kadın örgütünün destek verdiği “Suriye’de savaşa son, Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesine hayır!” sloganıyla "Barış Bloku" kuruldu.

Savaşa karşı 'Barış Bloku' kuruldu
İstanbul’da aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyelerinin de bulunduğu ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle Barış Blok’u kuruldu.


Kuruluşunun açıklandığı Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, HDP milletvekilleri Ferhat Encü, Ali Kenanoğlu, Beyza Üstün, Filiz Kerestecioğlu ve Garo Paylan ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, siyasi parti yöneticisi, aydın, yazar ve akademisyen de katıldı.

‘Kirli savaşa karşı Barış Bloku kuruldu’

HDP MYK üyesi Gencay Gürsoy’un yaptığı konuşmada, bölgenin uzun bir süredir ateş çemberi içerisinde yer aldığını belirterek, yapılan askeri yığınaklarla ülkenin diken üzerinde yer aldığını söyledi.

Savaş hazırlıklarının yapıldığı bir süreçte, bu savaş hazırlığına karşı Barış Bloku’nu kurma kararı aldıklarını ifade eden Gürsoy, daha sonra blok tarafından hazırlanan ortak basın metnini okudu.

Bölgede nereye varılacağını bilmedikleri bir savaş hazırlığının olduğunu ve bunun için barışseverlerinin bir araya gelmesinin zorunluluğunun doğduğunu söyleyen Gürsoy, Rojava’daki gelişmelerin sonucunda çözüm sürecinin rafa kaldırıldığını dile getirdi. Gürsoy, “Kirli savaşı topraklarımızın içerisinde taşıyacak politikalara karşı Barış Bloku kuruldu” dedi. Girişimlerinin amacının ülke içerisinde barış için geniş halk kitlelerinin harekete geçirmek olduğunu söyleyen Gürsoy, herkesi bu bloğa destek vermeye çağırdı.

Kürkçü: Rojava’ya en ufak bir müdahale savaş ilan etmektir

HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de hâlâ iktidarların başıboş kararlar alamayacağının göstergesinin bu bloğun kurulması olduğunu ifade etti.

Türkiye’yi yönetenleri endişelendiren sınırlarının tehdit altında olması değil, IŞİD’e karşı korunmuş duruma alınması olduğunu dile getiren Kürkçü, Rojava’ya en ufak bir müdahale, 4 parça Kürdistan’da Kürt özgürlük güçlerine ve Kürdistan halkına savaş ilan etmesi anlamına geldiğinin altını çizdi.

Tanrıkulu: Savaş ateşi herkesi yakar

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Türkiye, Suriye’deki savaşın hazırlayıcılarından bir tanesi. Şimdi de Suriye’ye askeri müdahale ederek durumu başka bir biçime getirmek istiyor. Suriye’de süren savaş, Türkiye’nin içine getirilmek isteniyor. Biz, bu savaşın neler getireceğini biliyoruz. Bu savaşın ateşi sizi de yakar, herkesi yakar. O nedenle bu düşüncelerinizden vazgeçin” diyerek iktidarı uyardı.

Tükel: Savaş öldürür, savaş sakat bırakır

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Raşit Tükel ise “Savaş öldürür, savaş sakat bırakır. Savaş yakınlarını kaybettirir, toplumsal bir yas oluşturur” diyen Tükel, Türkiye’de 2 buçuk milyondan Suriyeli’nin yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çekti. Tükel, “Bu yıkımı düzeltmek, yaşamı barışçıl, eşitlikçi bir düzlemde kurmak bizim görevimizdir” dedi.

Barış Blok’u Kurucuları

78’LİLER GİRİŞİMİ, AKADEMİ SUSMAYACAK, AKADER, ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ, ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU, ASRIN HUKUK BÜROSU, BARIŞ GİRİŞİMİ, BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER, BARIŞ İÇİN KADIN GİRİŞİMİ, BAŞLANGIÇ DERGİSİ, CHP VEKİLLERİ, DBP (Demokratik Bölgeler Partisi), DEMOKRASİ  İÇİN HUKUKÇULAR, DEMOKRATİK İSLAM KONGRESİ, DEVRİMCİ HAREKET, DHF (Demokratik Haklar Federasyonu), DİK (devrimci İşçi Komiteleri), DİP (Devrimci İşçi Partisi), DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi), DEMOKRATİK İSLAM KONGRESİ, DTK (Demokratik Toplum Kongresi), EHP(Emekçi Hareket Partisi), EMEK VE TOPLUM ARAŞTIRMALARI MERKEZİ, EMEP (Emek Partisi), ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi), GESOS (Genç Sosyal Demokratlar), GİYİM SEN, HALKEVLERİ, HDK (Halkların Demokratik Kongresi), HDP (Halkların Demokratik Partisi), HELSİNKİ YURTTAŞLAR DERNEĞİ, İHD (İnsan Hakları Derneği), İŞÇİ DEMOKRASİSİ PARTİSİ, KALDIRAÇ, KESK (kamu emekçileri sendikaları konfederasyonu), KJA (Özgür Kadınlar kongresi), KÜRESEL BAK, ÖDP (Özgürlük ve Dayanışma Partisi), ÖZERK SANAT KONSEYİ, PARTİZAN, PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ, SDP (Sosyalist Demokrasi Partisi), SFK (Sosyalist Feminist Kolektif), SODAP (Sosyalist Dayanışma Platformu), SODEV (Sosyal Demokrasi Vakfı), SOSYAL ARAŞTIRMALAR VAKFI, SYKP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi), TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar ve Odaları Birliği), TODAP (Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği), TÖP-G (Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi), TTB (Türk Tabipleri Birliği), TÜRKİYE GERÇEĞİ, ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÜYELERİ DERNEĞİ, TYS (Türkiye Yazarlar Sendikası), YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ.

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2015, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER