Şemdinli sınırında yeni karakollar kuruldu

PKK'lilerin ateşkes pozisyonunda olduğu bir sırada Şemdinli'nin sınır bölgesinde 10 yeni karakol inşa edildi.

Şemdinli sınırında yeni karakollar kuruldu
PKK'lilerin ateşkes pozisyonunda olduğu bir sırada Şemdinli'nin sınır bölgesinde 10 yeni karakol inşa edildi.  Bunlardan bazılarını duvar kalınlığı üç metreyi bulurken, ciddi bir savaş hazırlığı olarak yorumlandı.


Ateşkes ve demokratik çözüm sürecinden sonra başta Dersim, Amed ve Hakkari olmak üzere bir çok alanda karakol ve kalekol inşaatlarını sürdürürken, Şemdinli'nin Güney Kürdistan ile olan sınırında da 10'u aşkın karakol inşaatı dikkat çekiyor.

Şemdinli'den sınır hattına kadar olan karayolunun, karakol inşaatları içerisine alınması tepkileri arttırıyor. Her tepede yeni bir karakol yapılırken, karakolların arasındaki mesafenin en fazla 500 metre kadar olması da dikkat çekiyor.

Bu karakol inşaatları kapsamında özellikle sınır hattında yapılan 3 karakolun, kale görünümünde olması ve dış cephelerinin duvar kalınlığının 3 metre kadar olması AKP hükümetinin ciddi bir savaş hazırlığında olduğu endişelerine yol açtı.

Birbirlerine 500 metre kadar mesafede yapılan 3 karakol haricinde Şemzinan'ın Derikê köyünün 100 metre kadar yukarısında 2 kale tipi karakolun yapımına da başlanmış durumda.

Yeni yapılan karakolların şekli İran karakollarını andırıyor. Yapımı tamamlanan karakolların bugüne kadar ışıkları yakılmazken, son bir haftadır her gece karakolların tüm ışıkları açık tutuluyor.

Şemdinli'de inşa edilen yeni karakollar, AKP hükümetinin "yeni karakol yapılmıyor, eski karakolların tadilatı yapılıyor" iddiasını yalanlıyor.

Yapımları tamamlanan karakolların yakınında eski karakolların bulunmaması ve bu karakolların bugüne kadar askerlerin gidemediği alanlarda yapılması da ayrıca dikkat çekiyor.

Kalekol inşaatları Kürdistan'ın diğer bir çok bölgesinde yoğunlaştı. Kuzey Kürdistan'da 2012 verilerine göre mevcut bin 300 karakol vardı. Jandarma Genel Komutanlığı'nın TOKİ ile yapmış olduğu protokoller uyarınca 2013 yılı içerisinde bu karakollara yaklaşık 341 karakol daha eklendi. Böylece sınır hatları dahil Kuzey Kürdistan'da mevcut karakol sayısı bin 600’ün üzerine çıkmışt durumda.

Dersim’de 5 kalekol, 16 mobil karakol ve 31 kuleden oluşan 52 askeri üsden 22'sinin yapımı halen devam ediyor. Yapımı projelendirilen kalekol ve mobil karakolların önemli kısmı Munzur ve Pülümür vadileri üzerinde tasarlanmış. / anf

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2014, 22:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER