Şemdinli'de Paris katliamı kınandı

Fransa'nın başkenti Paris merkezinde 9 Ocak 2013'te katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara) ve Kürt kadın aktivistler Fidan Doğan (Rojbîn) ile Leyla Şaylemez (Ronahî), olayı Şemdinli İlçesi’nde düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasıyla kınandı.

Şemdinli'de Paris katliamı kınandı
Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Fransa'nın başkenti Paris merkezinde 9 Ocak 2013'te katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara) ve Kürt kadın aktivistler Fidan Doğan (Rojbîn) ile Leyla Şaylemez (Ronahî), olayı Şemdinli İlçesi’nde düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasıyla kınandı. 

Fransa'nın başkenti Paris merkezinde 9 Ocak 2013'te katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara) ve Kürt kadın aktivistler Fidan Doğan (Rojbîn) ile Leyla Şaylemez (Ronahî), olayını kınama amacıyla Yüksekova, Esendere ve Şemdinli Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri tarafından Şemdinli’de yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi. 

Hakkari, Yüksekova ve Esendere’den gelen yüzlerce kişi BDP Şemdinli İlçe Başkanlığı binasına geçti. DÖKH bileşenleri burada ellerinde "Me Hûn Jî Bîr Negırın, Em Wej Bîr Nakın" dövizleriyle sık sık "Sakine Cansız ve arkadaşları ölümsüzdür, Şehît Namırın, Bîjî Serok Apo" solaganları ile şehir merkezinde yürüyüşe geçti. Kalabalık kitle daha sonra BDP İlçe binası önüne gelerek basın açıklaması yaptı.

BDP tarafından 2013 Yerel Seçimlerde Esendere Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen Av. Dilber Uzunköprü tarafından yapılan basın açıklamasında Paris’teki komplo katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmadığı ve suçluların yargılanmadığı ve korunduğu belirtildi.

"Av. Uzunköprü Paris katliamın suçluları yargılanmadığı ve korunduğu ortadadır"

Av. Uzunköprü devamla; "Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen 3 Kürt kadın yoldaşımız Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ölümün üzerinden tam 1 yıl geçti. Uluslar arası siyasi bir komplo katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmadığı ve suçluların yargılanmadığı ve korunduğu ortadadır. Bu katliam çok boyutlu ve çok aktörlü bir katliam olmasına rağmen, sadece tetikçi olarak nitelendirilen şahsın tutuklanması gerçek, failleri saklama çabasıdır: Katliamın birinci muhatabı olan Türkiye ve Fransa’nın bu konuda sergilediği özel suskunluk, katliamın ortağı olduklarını bir kez daha teyit etmiştir. Başta Türkiye ve Fransa olmak üzere Avrupan’ın içinde yer aldığı bu uluslar arası siyasi suikast çok boyutlu ve çok planlı bir suikasttır" dedi

"Sakine Cansız’ın Kürt hareketinin tarihi, belleği ve kadın özgürlük mücadelesinin simgesidir"

Katliamın gerçekleştirildiği tarih ve 3 Kürt kadın devrimcinin seçilmiş olması çok bilinçli olduğunu kaydeden Av. Uzunköprü; "çünkü bu katliamlar demokratikleşmenin, çözüm sürecinin gündeme geldiği, bu yönlü adımların atılmaya başlandığı bir zamanda gerçekleşmiş olması, katliamının ardındaki karanlık güçlerin bu sürece baştan itibaren, karşı olduğu ve katliamlarla demokratikleşmenin ve demokratik çözümün engellenmek istediğinin göstergesidir. Bu katliamın aydınlatılması aynı zamanda Kürtlere karşı yıllardır sürdürülen kirli savaşın faillerin açığa çıkartılması demektir. Sakine Cansız’ın kürt hareketinin tarihi, belleği ve kadın özgürlük mücadelesinin simgesidir" dedi.
 
"9 Ocak 2013 tarihi Kürt Özgürlük Mücadelesi için bir milat niteliği kazanmıştır"

Av. Uzunköprü devamla,  "Fidan Doğan Kürt özgürlük mücadelesinin önemli bir diplomatı, Leyla Şahlemaz ise genç kadının enerjisini temsil ediyordu. Tanrıçalaşan bu 3 kadın uluslar arası bir komplo ile katledilerek, Kürt özgürlük hareketi ve Kürt özgürlük hareketini özü olan kadın hareketinin mücadelesi kırılmak istendi. Kürt özgürlük hareketi, yıllardır üzerinde gerçekleştirilen komploları boşa çıkarttığı gibi bu komployu da boşa çıkarmıştır. 9 Ocak 2013 tarihi Kürt Özgürlük Mücadelesi için bir yılgınlık yaratmak yerine, direniş için bir milat niteliği kazanmıştır. Kürt halkı ve Kürt Kadın hareketi olarak katledilen yoldaşlarımıza, mücadelemizi yükseltme sözü verdik veriyoruz. Ve bu sözümüzün arkasında durduk duracağız" dedi.

"Kadın Özgürlük Hareketi” olarak bu alçakça katliamı bir kez daha nefretle kınıyoruz"

Av. Uzunköprü son olarak, "artık Ortadoğu’da ve tüm dünyada Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez isimleri anılmadan Kadın Özgürlük Mücadelesinden bahsedilemez. Tüm Kürt halkını, Kürt kadınlarını ve devrimci demokrat dostlarımızı Cansız, Doğan ve Şaylemez’ yoldaşlarımızın mücadelesini sahiplenmeyi ve yükseltmeyi sürekli hale getirmeye çağırıyoruz. Katliamın birinci yıl dönümünde “Kadın Özgürlük Hareketi” olarak bu alçakça katliamı bir kez daha nefretle kınıyoruz" dedi.

Yetişkin: "Paris katliamı sıradan bir katliam değildir"

Yetişkin açıklamasında, "Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, yine hayatının 
 son anında da ailesiyle zaman geçirmeyen Bitlis Cezaevinde yaşamını yitiren Seyithan Taşkıran, yine gever katliamında yaşamını yitiren şehit Reşit İşbilir, şehit Veysel İşbilir ve şehit Bemal Tokçu’nun önünde saygıyla eğiliyorum. Gever katliamı, Paris katliamı ve cezaevinde bulunan hasta tutsakların tahliye edilmemesini kınıyorum. Paris katliamı sıradan bir katliam değildir. Organize edilen ve planlanan bir katliamdır. Bu planı kim yapmış biliyor musunuz? Bu planı yapanlar Türkiye’de bu sürecin ilerlemesini istemeyenler ve özgürlüğü istemeyenlerdir. Kürt sorununun çözülmesini istemeyenler bu katliamı yaptılar. Bu katliamın baş sorumlusu Fransa devleti ve Türkiye hükümetidir. Bu katliamı yapanlar açığa çıkarılmalıdır. Bu katliam bir kişinin işi değildir. Bu şahıs sadece tetiği çekmiş. Sorumluklar, tetiği çeken şahsın arkasında saklananları ortaya çıkarmalıdır. Kürt halkı bugün yastadır. Kürt halkının yasta olmasının nedeni bugün 3 Kürt özgür kadını katledildi. Bu 3 Kürt kadının ne yapmışlardır? Kürt Özgürlük mücadelesinin ilerlemesinde rol oynamışlardı. Bu nedenle Kürt halkı yastadır" dedi.

Yetişkin son olarak, "Türkiye’de Kürt sorunu çözülmeden, Kürt halkı özgür olana kadar meydanlarda olacağız. Taleplerimizi dile getireceğiz. Şehitlerin yolunda yürüyeceğiz" dedi.
   

Kalabalık kitle yaşamını yitirenlerin anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Kalabalık kitle daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Basın açıklaması ve yürüyüşe BDP Şemdinli İlçe Başkanı Cabbar Taş, Şemdinli Belediye Başkan Adayı Seferi Yılmaz, Yüksekova Belediye Başkan Adayı Ruken Yetişkin, Esendere Belediye Başkan Adayı Av. Dilber Uzunköprü, Yüksekova, Esendere ve Şemdinli Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri, STK temsilcileri, ilçe esnafı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2014, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER