SGK, Uğur Kurt'un ailesinden özür diledi

SGK, Okmeydanı’nda polis kurşunuyla öldürülen Uğur Kurt’un ailesinden özür diledi.

SGK, Uğur Kurt'un ailesinden özür diledi

İstanbul Okmeydanı’nda polis kurşunuyla ölen Uğur Kurt’un yedi gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) giderek hastane masraflarına ilişkin belge ve evrakları bizzat teslim etmesini isteyen SGK İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Uğur Kurt’un ailesinden özür diledi.

Yapılan yazılı açıklamada, ‘yakınlarına hitaben yazılması gereken yazının “sehven”, Okmeydanı’nda Cemevinde başına isabet eden kurşunla ağır yaralanan tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Uğur Kurt adına yazıldığı’ belirtilerek, başta Kurt’un ailesi olmak üzere tüm kamuoyundan özür diledi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“7 Şubat 2015 tarihinde bazı basın yayın organlarında yer alan “SGK’dan Skandal Yazı ” Başlıklı habere konu müteveffa ile ilgili olarak yazılmış olan 28 Ocak 2015 tarihli yazımızda müteveffa Uğur KURT için Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesince 22 Mayıs 2014’te yapılan tedavilere ilişkin sağlık hizmet bedellerinin kurumumuza adli vaka grubunda fatura edildiğinden 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 76. Maddesi gereği meydana gelen olayda müteveffanın ölümüne ilişkin olarak kusurlu 3. Kişi bulunup bulunmadığının tespiti ve müteveffa yakınlarından olaya ilişkin bilgi ve belge temin edilmesi işlemleri için müteveffa yakınlarına hitaben yazılması gereken ilgili yazımız müteveffa kişi adına yazılmıştır.

Kurumumuzca sehven yapılmış olan bu hatadan dolayı başta müteveffa Uğur KURT’un ailesi olmak üzere tüm kamuoyundan özür diliyor kendilerine tekrar başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü”

Ne olmuştu?

Beyoğlu Belediyesi işçisi, 30 yaşındaki Uğur Kurt evli ve bir çocuk babasıydı.

22 Mayıs 2014 tarihinde Berkin Elvan’ı anmak isteyen gruba polis müdahale etmiş ve Okmeydanı Cemevi’nde bir yakının cenazesini beklediği sırada polisin kullandığı silahtan çıkan kurşunla vurulan Kurt, hastaneye kaldırıldıktan sonra geçirdiği iki ameliyatın ardından hayatını kaybetmişti.

Ertesi gün vurulduğu cemevinde yapılan törenin ardından, 24 Mayıs’ta Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Üzeyir köyünde defnedildi.

Kurt’un ölümünün ardından başlayan çatışmalarda Ayhan Yılmaz isimli bir yurttaş da hayatınıkaybetmişti.

Uğur Kurt’un vurulduğu yerde inceleme yapması gereken savcı 26 saat sonra olay yerine gelmiş ve savcının yanında bulunan polis amirine halk tepki göstermiş ve polis İMC TV aracına sığınmıştı.

Kurt’un vurulmasından üç gün sonra, 25 Mayıs’ta Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi’nden gönderilen rapor savcılığa ulaşmış, raporda, Kurt’un öldüren merminin, polise ait 9×19 milimetre çapındaki ‘S.’ marka silahtan çıktığı belirlenmişti. Silahında TEM’de görevli S.K. adlı polise ait olduğu açıklanmıştı.

Soruşturmayı yürüten Savcı Hasan Yılmaz’ın,Şüpheli polisin molotof atılmasına karşılık meşru müdafaa kapsamında ve saldırıyla orantılı hareket ettiği” kapsamında soruşturmayı yürüttüğü ortaya çıktı.

Savcı Hasan Yılmaz’ın başvuru yazısında “Şüpheli polisin meşru müdafaa kapsamında ve saldırıyla orantılı hareket ettiği” ifadeleri yer aldı. Ayrıca soruşturmanın “kasten cinayet” suçundan değil “taksirle adam öldürme” ifadesini kullanıldı.

İstanbul Valiliği Uğur Kurt için soruşturma iznini 8 Temmuz 2014 tarihinde verdi.

9 Temmuz 2014 tarihinde Uğur Kurt’u vuran polisin ateş ederken ki görüntüleri ortaya çıktı.

Kurt’un ölümünün ardından 106 gün geçmesinden sonra olay yerinde keşif yapıldı.

Kurt’un iddianamesi tamamlanmış ve polis hakkında 6 yıla kadar hapis istenmişti.

Dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesine 10 Aralık 2014 tarihinde “Heyecan ve panik içerisindeydi, sakince nişan alması mümkün değildi” gerekçesiyle itiraz edilmişti.

Davanın ilk duruşması 20 Mart’ta 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Uğur Kurt’un yedi gün içerisinde SGK’ya giderek hastane masraflarına ilişkin belge ve evrakları bizzat teslim etmesi istendi.

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2015, 09:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER