Sınırda binlerce kadın Kobani için buluştu

Sınırda bir araya gelen binlerce kadının “Mirabeller’den Sakinelere Kobanê’de Arin’iz sınır tanımayan Kader’iz” sloganıyla, Kobanê’de direnen kadınlara adadığı 25 Kasım yürüyüşü başladı

Sınırda binlerce kadın Kobani için buluştu
Sınırda bir araya gelen binlerce kadının “Mirabeller’den Sakinelere Kobanê’de Arin’iz sınır tanımayan Kader’iz” sloganıyla, Kobanê’de direnen kadınlara adadığı 25 Kasım yürüyüşü başladı. Her yaştan kadının YPJ rozetleriyle yer aldığı yürüyüş direnişin merkezi olan Mehser’de sona ererken kadınların buluşması konuşma ve halaylarla sürüyor.


DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye ve Şengal’e yönelik saldırıları dolayısıyla bu yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü  Şengalli ve Kobanêli kadınlara adanmıştı. Günler öncesinden DÖKH tarafından “Mirabellerden Sakinelere, Kobanê’de Arin’iz, sınır tanımayan Kader’iz” şiarıyla tüm kadınların Kobanê sınırına gelmeleri konusunda yapılan çağrılar kadınlar tarafından karşılık buldu. Binlerce kadın, Kobanê sınırında buluşarak büyük final mitingi için Dewşen’den Mehser Köyü’ne doğru yürüyüşe geçti.

ÖCALAN’A SELAM

Dün akşam itibariyle Kuzey Kürdistan’ın kentlerinden birçok kadın Kobanê sınırına gelmeye başlamıştı. Sabah saatlerinde yoğunlaşan gelişler öğlene kadar devam etti. Mehser’de önce insan zincirine katılarak Kobanê direnişini selamlayan kadınlar daha sonra yürüyüşün başlangıç noktası olan Dewşen Köyü’ne doğru zılgıtlarla ve sloganlarla yürüyüşe geçti. Kobanêli kadınlar tarafından Dewşen Köyü’nde karşılanan kadınlar, DÖKH, HPG, PKK, YPG bayraklarını ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterlerini açtı. Yürüyüşte, “Kobane’de Arin’iz sınıra karşı Kader’iz”, “Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir”, “Kadın yaşam özgürlük” lolipoplarıyla, Şengalli çocukların resimlerinin olduğu dövizler taşıdı.

ROJAVA MARŞLARIYLA BEKLEDİLER

Dewşen Köyü’nde yürüyüşün yapılacağı saati bekleyen kadınlar, Kobanê ve Rojava marşları ile erbanelerle halaylar çekerken engelli bir kadının koltuk değnekleriyle yürüyüşe katılması dikkat çekti. Yine Roboski’de katledilenlerin anneleri de yürüyüşte yer aldı. Suruç’ta çadır kentlerde yaşayan Kobanêli kadınlar, el işlemeli PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri ve YPJ ve PKK bayraklarını taşıdı. Kadınlar ve çocuklar yüzlerine sarı kırmızı yeşil renklerle “Kobanê”, “Apo” yazıları yazdı.

KOBANÊ VE ŞENGALLİ KADINLAR İÇİN TEK YÜREK

DÖKH tarafından organize edilen yürüyüşe HDP ve DBP kadın meclis üyeleri, Kobanêli kadınlar, Avrupa’dan katılan kadınlar, ESP, KESK, Feminist, Üniversiteli genç kadınların yanı sıra DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, DTK İcra Kurulu’ndan Feleknas Uca, YNK Eski Milletvekili Nermin Osman katıldı.

 Daha sonra “Biji berxwedana Kobanê”, “Biji berxwedana Jinan”, Biji Berxwedana YPG/YPJ”, “Kobanê IŞİD’e mezar olacak”, “Katil devlet hesap verecek”, “Jin, jiyana azadi” sloganları ve zılgıtlarla yürüşe geçen kadınlar, “Mirabellerden Sakinelere Kobanê’de Arin’iz, sınır tanımayan Kader’iz”, “Roboski’den Kobanê’ye direnişimiz devam ediyor”, “Savaşa, şiddete karşı isyandayız, güçlüyüz, örgütlüyüz”, “Zilanlardam Arinlere, Kobanê direnişini selamlıyoruz”, “Dünya kadınlarla güzelleşir, emekleriyle özgürleşir” ile üzerinde Zeynep Kınacı (Zilan), Kobane’de fedai eylem yapan Arin Mirxan ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın resminin bulunduğu pankartlarını açarak Dewşen’den Mehser Köyüne doğru yürüyüşe geçti. Kadınlar, yakalarına YPJ rozetleri taktı.

DEWŞEN VE MEHSER KADIN YÜRÜYÜŞÜYLE BİRLEŞTİ

Dewşen ve Mehser Köyü’nde 72 gündür direniş nöbetleri sürerken iki köy büyük kadın yürüyüşüyle birleşti. Kadınların Dewşen’den Mehser’e yürüyen kadınlar adeta insan seli oluşurken köyler arasındaki mesafede ortadan kalktı.

YPG ve HPG’LİLERİN POSTERLERİ AÇILDI

DAİŞ’in zulmüne karşı Şengalli ve Kobanêli kadınlar için tek yürek olan kadınlar çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren HPG ve YPG’li savaşçıların, Arin Mirxan’ın, sınırda Türk askeri tarafından katledilen Kader Ortakaya’nın, Paris’te katledilen 3 PKK’li Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in posterleri açıldı.

Birçok kadın kucağında çocuğuyla yürüyüşe katılırken yürüyüş Mehser Köyü’nde sona erdi.  Köyde kurulan platformdan yapılan konuşmalarla kadınların sınır buluşması devam ediyor.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2014, 08:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER