Şırnak'taki madende 3 işçi hayatını kaybetti

Şırnak’taki Balveren Beldesi ile Araköy köyü arasında bulunan bir kömür ocağında grizu patlaması meydana geldi. HDP, ocakta 3 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu

Şırnak'taki madende 3 işçi hayatını kaybetti

Şırnak’taki Belveren Beldesi ile Araköy köyü arasında bulunan bir kömür ocağında grizu patlaması sonucu 3 işçi hayatını kaybetti. Madende çalışan 3 işçiden biri madenden çıktıktan sonra arkadaşlarını kurtarmak için tekrar madene girdi ancak 3 işçiden de haber alınamadı. HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, ilerleyen saatlerde 3 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İrmez, yetkililerin sorumlular hakkında işlem yapılmadığına tepki göstererek; “Şırnak madenlerinde yaşananlar facia ya da kaza değil cinayettir” dedi.

HDP: 3 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bölgede incelemelerde bulunan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, grizu patlaması sonucu Abdurrahman Atunç, Ömer Tunç ve İdris İnal’ın hayatını kaybettiğini duyurdu: “Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü ve Şırnak merkeze bağlı Kiron (Araköy) yakınlarındaki kömür ocağında grizu patlaması sonucu 3 maden emekçisi Abdurrahman Tunç, Ömer Tunç ve İdris İnal yaşamını yitirdi.  Yaşamını yitiren emekçilere rahmet, ailelerine, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Şırnak madenlerinde yaşananlar facia ya da kaza değil cinayettir. Defalarca dile getirmemize ve başvuruda bulunmamıza karşın, hükümet ve yetkililer tarafından hiçbir önlem alınmadı. Şırnak’taki madenler güvenli ve çağa uygun şartlarda çalıştırılmıyor. Bu şartlarda insanlar ya açlığa ya da ölüme terk ediliyor. 48 gün önce Şırnak Merkez-Cizre karayolu üzerinde bulunan 1 No’lu Kömür Ocağında 8 canımızı kaybettik. Resmi ağızlardan gelen ilk açıklama, söz konusu ocağın kaçak işletildiği yönündeydi. 8 emekçinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı kaçak işletiliyorsa neden daha ciddi önlemler alınmıyor? Bu durum kabul edilemez.”

‘SORUMLULAR HAKKINDA HİÇBİR İŞLEM YAPILMADIĞINI DA BİLİYORUZ…’

İrmez, kömür madeninde yaşanan olaylarla ilgili sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmadığını da söyleyerek şöyle devam etti, “Hükümet tarafından yeterli denetim mekanizmalarının devreye koyulmadığı, yaşamın değil daha fazla kar elde etmenin önemsendiği, gerekli tedbirlerin alınmadığı ve hali hazırdaki yanlış politikalardan vazgeçilmediği sürece Şırnak’ta yaşanan işçi kıyımları son bulmayacak. Önceki yıllarda da işçi cinayetlerinin yaşandığı bu kömür ocaklarında sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmadığını da biliyoruz. Yoğun işsizlik ve yoksulluk nedeniyle, Şırnaklılar çok düşük ücretler karşılığında ve adeta ortaçağ koşullarında yerin metrelerce altında çalışmak zorundalar. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan yurttaşlarımız bu kuyularda ölüme gönderilmektedir.  Hükümet ve yetkililer, gerekli önlemleri almadıkları ve herhangi bir ceza mekanizmasını etkin olarak devreye koymadıkları, umursamaz davrandıkları için bu cinayetlerin siyasi ortağı ve adeta azmettiricisidirler. Sorumlular hakkında derhal işlem yapılmalı, insanca çalışma koşullarının sağlanması için önlemler alınmalıdır.”

Şırnak’taki 1 No’lu Kömür Ocağı’nda da 17 Ekim tarihinde meydana gelen göçükte 8 işçi yaşamını yitirmişti.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2017, 14:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER