Sivillere sağlık yardımı için 'insani koridor' şart

Heyva Sor Kobanê sorumlusu Dr.Menaf Kitkanî, Kobanê'de yaşayan sivillerin sağlık ve temel ihtiyaç malzemesi yardımına ihtiyacı olduğunu belirtti. Kitkanî şehre yardımların ulaşabilmesi için de “İnsani koridor şart“ dedi.

Sivillere sağlık yardımı için 'insani koridor' şart

DAİŞ çetelerinin saldırısı ile birlikte Kobanê'de çalışmalarına ara veren Kürt yardım kuruluşu Heyva Sor, YPG'nin başlattığı hamle ile sağladığı ilerleme ve kente yeni sivillerin gelmesi üzerine on beş gün önce çalışmalarına yeniden başladı. Kobanê merkezi ve Til Şeir hattında yaşayan binlerce sivile kısıtlı imkanlarla gezici sağlık hizmeti götüren Heyva Sor Kobanê yöneticisi Dr. Menaf Kitkanî çalışmaları, sivillerin sağlık durumu ve ihtiyaçları konularında sorularımızı yanıtladı.

“YPG'NİN İLERLEMESİ VE SİVİL DÖNÜŞLERİ ÜZERİNE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK“

DAİŞ çetelerinin son saldırıları ardından Kobanê'de Heyva Sor çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştınız. Yeniden çalışmalara başlamanızı hangi koşullar ve ihtiyaçlar sağladı?

Heyva Sor, devrimden sonra Kobanê'de çalışmalarına başladı. Özellikle Kobanê'de kuşatma ve saldırı altında bulunan sivil halka yönelik sağlık hizmeti ve temel ihtiyaçların karşılanması konusunda çalışmalar yapılıyordu. Heyva Sor, DAİŞ çetelerinin 15 Eylül'de başlattığı saldırı ile birlikte çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. Heyva Sor binası DAİŞ çeteleri tarafından yıkıldı. Son bir ay içerisinde YPG/YPJ'nin başlattığı hamle ile kentte DAİŞ çetelerini geriletilmesi üzerine oluşan görece daha güvenli ortam ile birlikte Heyva Sor olarak bizlerde Kobanê'de çalışmalarımızı 15 gönüllü çalışan ile yeniden başlattık.

Kente, YPG'nin sağladığı ilerleme üzerine yeni sivillerin de gelmesi ile birlikte sağlık ve temel ihtiyaçların artması da yeniden çalışmalara başlamamızı gerekli hale getirdi. Çalışmalara başlamak için önceden bazı hazırlıklarımız vardı. Sağlık malzemesi ve ilaç temini yapılmıştı. 29 Kasım'da Mürşitpınar sınır kapısından gerçekleşen bomba yüklü araç saldırısı sonucunda malzeme ve ilaçlarımız zarar gördü. Bu yüzden biz çalışmalara malzeme ve ilaçlarımızın büyük bir kısmını kaybederek başladık.

ÖNCELİK SİVİLLER

Ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz ve öncelikleriniz nelerdir?

Çalışmalarımızda önceliği sivillere sağlık ve temel ihtiyaçlarını karşılamak oluşturuyor. Elimizde ki ilaç ve malzemelerle hizmetlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Kuzey Kürdistan başta olmak üzere gelen ilaç, sağlık malzemeleri ve özellikle çocuklar için beslenme ve diğer temel ihtiyaç yardımlarını dağıtıyoruz. Gezici sağlık hizmeti kapsamında mahallelere giderek sağlık taramaları ve muayeneler yapıyoruz. Tespit ettiğimiz sağlık sorunlarını tedavi etmek için de hazırladığımız ilaçları dağıtıyoruz. Bu çalışmalarımız ile hastanenin de yükünü hafiflettik ve daha ağır hastalara müdahale konusunda hastane hizmetlerini arttırdık. Bu konuda Heyva Sor'un yeniden çalışmalarına başlaması az da olsa katkı sunuyor.

Til Şeîr hattında kalan sivillerin daha zor şartlar altında yaşadıklarını biliyoruz. Onlara ilişkin ne gibi çalışmalarınız var ?

Til Şeîr tabi ki daha zor şartları olan bir bölge. Burada yaşayan siviller özellikle soğuk ve yetersiz beslenmeden dolayı ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya. Burada her gün düzenli olarak muayeneler yapmaya başladık. Til Şeir hattında kalan binlerce sivile de gelen ilaç, çocuk bezi, mamaları ve diğer temel ihtiyaç malzemelerini dağıtıyoruz. Bizim de imkanlarımız kısıtlı ve bu çerçevede yapılması gerekenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Kobanê'de hem Til Şeir hem de kentte kalan sivillerin temel olarak yetersiz beslenme, ilaç ve sağlık konusunda eksiklikleri bulunuyor.

İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI İÇİN İNSANİ KORİDOR ŞART

Heyva Sor olarak burada sivillerin sağlık ihtiyaçlarını yeterince karşılayabilmek için neye ihtiyacınız var?

Buraya yeterli düzeyde ilaç, sağlık, ısınma malzemesi ve özellikle çocuklar için mama, süt ve bez gibi yardımların yapılması gerekiyor. Ancak bundan daha önemli olanı bu yardımların hızlı ve sürekli yapılabilmesi için bir insani yardım koridorunun oluşturulmasıdır. Bunun için en acil yapılması gereken bir koridorun Türk devleti tarafından oluşturulmasıdır. Koridorun olmaması yapılan yardımların ulaşımını da engelliyor.

Tüm uluslararası kuruluşlara da çağrımız şudur: burada savaş devam ediyor. Kış koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle siviller ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya. Bunun giderilebilmesi için mutlaka yardımların sürdürülmesi ve arttırılması gerekiyor. Kobanê'de normal bir duruma geçiş için daha uzun süre lazım ve bu sürede hem Kürdistan hem de uluslararası alanda başta sağlık kuruluşlarının desteği çok önemli.

GERİ GELECEK OLAN SİVİLLERE YETERLİ HİZMET SUNMAK İSTİYORUZ

Bundan sonrası için Heyva Sor çalışmalarını daha kapsamlı hale getirmek için neler yapacaksınız ?

Bundan sonrası için planlamalarımız var. İlk olarak gelecek olan yardımlarla sağlık malzemesi konusunda eksikliklerimizi gidermek istiyoruz. Yine ilaç yeterliliği sağlamak için çalışmalarımız olacak. Çalışan sayısını arttıracağız ve daha geniş bir binada hizmet etmek için de çalışmalarımız olacaktır. Amacımız DAİŞ kentten çıkarıldıktan sonra geri dönecek olan sivillerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak, Heyva Sor'u Kobanê'de büyütmek ve kalıcı hale getirmektir.

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2015, 12:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER