STK temsilcileri Şemdinli'de incelemelerde bulundu

Şemdinli'de geçtiğimiz akşam yaşanan bombalı saldırının ardından esnaf yaralarını sarmaya çalışırken, patlama sonrası oluşan hasarı yerinde görmek isteyen sivil toplum örgütü temsilcileri olay yerinde incelemelerde bulundu.

STK temsilcileri Şemdinli'de incelemelerde bulundu
ŞEMDİNLİ HABER

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde önceki akşam yaşanan bombalı saldırı sonrası, olay yerinde oluşan hasarı yerinde görmek için sivil toplum kuruluşları ve oda başkanları bölgede incelemelerde bulundu.


İncelemelerin ardından açıklama yapan Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı (ŞESO) Muarrem Tekin, "Öncelikle başta Şemdinli olmak üzere bütün esnaflarımıza geçmiş olsun. Önceki akşam bulunduğumuz alanda bomba yüklü bir araç infilak ettirildi. Yaptığımız tespitlerde esnafımıza ait 160 iş yerimiz zarar görürken mahallerde onlarca ev ve kamu kurumları da maalesef bu yaşanan patlamada büyük zarar görmüştür. 20 tane iş yerimiz tamamen kullanılamaz halde olup tamamen işyerindeki bütün malzemelerin yandığı tarafımızca tespit edilmiştir" dedi.

'30 yıldır bu savaşın hem sonuçlarını hem de bedellerini veriyoruz'

Tekin, patlama anında iş yerlerinin kapalı olmasının büyük bir faciayı engellediğini ifade ederek, "Cam kırıklarından yaralanan bazı vatandaşlarımız var. Çoğu vatandaşımız yaralarını kendi imkanlarıyla sarmıştır. Yaşanılan bu olay yaşadığımız 30 yıllık bir savaşın maalesef sonucudur. 30 yıldır bu savaşın hem sonuçlarını hem de bedellerini veriyoruz. Bunun bir an önce son bulmasını ve her iki tarafın mutlak suretle bir an evvel çatışmasızlık sürecini yine devam etmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Tekin sözlerini "Halkın artık bunu kaldıramayacak bir noktaya geldiğini belirtmek istiyorum. Bu halk bunu hak etmiyor ve kaldıramıyor. Buradan başta zarar gören esnaflarımız olmak üzere herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.

 'Bir dha bu acıların ve travmaların yaşanmamasını umut ediyorum' 

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir ise "Çok şükür ki burada herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır. Sadece bir mal kaybı yaşanmış olup bu da esnaflarımız açısından acı bir olaydır. 30 yıldır çatışmalı bir süreç yaşamaktayız. Biz bu son iki yılda bayağı bir umutlanmıştık. Tüm halkımıza ve esnafımıza geçmiş olsun. Allah tekrar bu acıları ve travmaları bir daha yaşatmasın" dedi.

"Tamamen halka yöneliktir"

Hakkari Odalar Birliği Başkanı İrfan Sarı ise vahim bir durumla karşı karşıya olunduğunu kaydederek, "Şemdinli 2005 yılında da tekrar böyle bir bombalama olayı yaşamıştı.Doğrusu esnafın bulunduğu bir yerde, halkın yaşadığı alanlarda böyle patlamaların gerçekleştiriliyor olmasının tamamen halka yönelik olduğunu ve insanlık sucu olduğunu vurgulamak istiyorum. Elbette Şemdinli bu yarasını da saracak ve üstesinden gelecektir. Halkımız bu konuda duyarlıdır, inançlıdır, başaracaktır. Esnafımız onca zahmetlere rağmen biriktirmiş olduğu sermayesini yeniden yaşatacaktır. Sonuçta burada bir yaşam savaşı var. Ancak oynanılan oyunlar çevrilen dolaplar artık halkımızın canına tak etmiştir" ifadelerini kullandı.

Sarı, devletin bu durumlara yönelik öncelikli önlem alması gerektiğini vurgulayarak, "Halkın güvenliği esnafın can ve mal güvenliğini sağlamakla yetkilidir. Bunu yapamıyorsa halka ve esnafa karşı bir özeleştirisini vermesi gerekiyor. Biz yıllardır devletin vergilerini vermeye çalışırken bunun karşılığı da bunun olmaması gerekir. Bunun karşılığı bizim can ve mal güvenliğimizin olması gerekmektedir. Ne Şemdinli ne de Türkiye halkı bunu hak etmiyor. Bir an önce bu meseleye çözüm getirilmesi gerekiyor. Yaşanılan bu durumla ilgili esnafımız için bütün hukuki süreçleri başlatıp takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.

i-4-141.jpg

i-1-20151024003200.jpg

i-2-773.jpg

i-3-365.jpg

i-5-057.jpg

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2015, 14:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER