Sur'daki DİHA muhabiri için AİHM'e başvuruldu

Sur’da ailelerle birlikte bir evin bodrumunda mahsur kalan DİHA muhabiri Mazlum Dolan için AİHM’e “geçici tedbir” alınması başvurusunda bulunuldu.

Sur'daki DİHA muhabiri için AİHM'e başvuruldu

Sokağa çıkma yasağının iki ayı aşkın zamandır sürdüğü Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde mahsur kalan ve dün irtibat kurduğu ajansına “200 siville beraber tehdit altında olduğunu” bildiren Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mazlum Dolan adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) “geçici tedbir” alınması başvurusunda bulunuldu.

Başvuru, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Ramazan Demir ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Eşbaşkanları avukatlar Gülşen Özbek ile Serhat Eren tarafından yapıldı.

Başvuruda, gazeteci Mazlum Dolan’ın bulunduğu Sur’dan bulundukları tehlikeye dair attığı iki mesaja yer verildi; DİHA muhabiri Dolan adına, süren sokağa çıkma yasağına dair “geçici tedbir” kararı alınması talep edildi.

Hazırlanan dilekçede, AİHM’in önceki kararları anımsatılarak, “Mahkemenizin bugüne kadar vermiş olduğu 5 tedbir kararından 4’ünün başvurucusunun hayatını kaybetmiş olması başvurumuzun da öncelikli olarak ve acilen ele alınması gereken başvurulardan olduğunu göstermek için ciddi bir örnektir,” denildi.

Talepler ise şöyle sıralandı:

“* Yukarıda izah edilen olay ve olgular ışığında; İç hukuka uygun olarak ilan edilmiş bir olağan üstü hal uygulaması bulunmamasına rağmen kapsamı ve süresi belli olmayan sokağa çıkma yasakları ve bu yasaklar süresince meydana gelen anayasal ve sözleşmesel hakların sürekli ve orantısız bir şekilde ihlali nedeniyle Mahkeme’nin İç Tüzük’ün 39. Maddesi uyarınca;

* Diyarbakır tarafından verilen Sur ilçesinde 03.12.2015 tarihli yasal dayanağı olmayan ve hak ve özgürlüklerin sürekli ve orantısız bir şekilde ihlal edilmesine neden olan sokağa çıkma yasağının uygulanmamasına ilişkin GEÇİCİ TEDBİR kararı vermesini;

* Bütün bunların yanı sıra hâlihazırda Sur ilçesinde bir bodrumda onlarca yaralı insan mahsur kalan, güvenlik güçlerinin ateşi altında bulunan başvurucunun yaşam hakkı ile fiziksel bütünlüğünün korumaya alınması için mahkemenizden başvurumuzun öncelikli işlerden sayılarak derhal gündeme alınmasını konusunda GEÇİCİ TEDBİR kararı verilmesini;

* AİHS’nin 2. Maddesi, AİHS’nin 3. Maddesi, AİHS’nin 5. Maddesi ihlal edildiğine ilişkin gerekçelerimizin kabulünü talep ederiz.”

Dolan’ın mesajı

Sur’da 77 gündür mahsur kalan DİHA muhabiri Dolan, ilçedeki ailelerle birlikte bir evin bodrumunda mahsur kaldıklarını söylemişti.

Dolan, “Cizre olayının benzeri olabilir,” uyarısında bulunurken, içinde bulundukları durumu telefonla ajansına bildirmişti. Mesajda şunlar ifade edilmişti:

“Durum kötü bir bodrumdayız. Aileler ile birlikteyim çok yakında bir Cizre olayının benzeri olabilir. Çatışmalar çok şiddetli, olduğumuz yerler yoğun bir şekilde bombalanıyor havan ve tanklarla vuruluyor. ‘Havadan vuracağız hepinizi, öldüreceğiz’ anonsları yapılıyor. Kendinize iyi bakın, arkadaşlara selamlar.”

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2016, 14:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER