Suriye'de çatışmasızlık anlaşması sağlandı

Suriye barış görüşmelerinde beklenen açıklama geldi. Rusya, İran ve Türkiye çatışmasızlık bölgelerinin ayrıntıları üzerinde uzlaşıp ortak açıklama yaptı.

Suriye'de çatışmasızlık anlaşması sağlandı
Rusya, İran ve Türkiye, Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri kurulmasında anlaştı. Üç ülke, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki barış görüşmelerinin altıncı turunun sonunda ortak açıklama yaptı.

Buna göre, üzerinde uzlaşılan noktalar şöyle:

  • Çatışmasızlık bölgeleri altı aylığına kurulacak;
  • Gerekli görülürse, bu süre uzatılacak;
  • Çatışmasızlık bölgeleri şu yerlerde kurulacak: Şam’ın Doğu Guta bölgesi; İdlib; Humus; Lazkiye; Halep ve Hama.
  • Rusya, Türkiye ve İran gerilimi azaltma bölgelerinde gözetim sağlamak amacıyla Suriye’de ortak bir koordinasyon merkezi kuracak.

TÜRKİYE’DEN GÖZLEMCİ

Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıca yapılan açıklamadaysa, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine üç garantör ülkeden de gözlemci konuşlandırılacağı belirtildi. Bu, Türkiye’nin çok sayıda cihat yanlısı militanın bulunduğu İdlib’e gözlemci göndermesi anlamına geliyor. Rus sitesi Sputnik’in haberine göre, İdlib’de isyancıların Türkiye, hükümet güçlerinin kontrolündeki alanlar da Rusya ve İran tarafından kontrol edilecek.

Sputnik’e konuşan bir kaynak, tarafların ortak bildiri ve bunlarla ilgili 4 belge hazırladığını kaydetti. Kaynak, tutsakların salıverilmesi ve mayınların temizlenmesiyle ilgili belgelerde mutabakat sağlanamadığını, bunların bir sonraki Astana görüşmesinde ele alınacağını da belirtti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2017, 22:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER