Tahir Elçi vurulduğu yerde anıldı

Diyarbakır Barosu, “5 Nisan Avukatlar Günü” dolaysıyla öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’yi vurulduğu sokakta ve mezarı başında andı.

Tahir Elçi vurulduğu yerde anıldı

Diyarbakır Barosu, “5 Nisan Avukatlar Günü” dolaysıyla Sur’da katledilen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin vurulduğu sokakta basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Diyarbakır Barosu avukatları yanı sıra, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) millevekilleri Mihtat Sancar, Meral Danış Beştaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı.

Avukatların cübbeleriyle katıldığı eylemde Tahir Elçi fotoğrafının bulunduğu “Em te ji bîr nakin” yazılı pankart açıldı.

‘Çözüm için çağrıda bulunmuştu’

Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen, sokağa çıkma yasakları nedeniyle ilk kez Tahir Elçi’nin öldürüldüğü sokağa gelebildiklerini belirterek, Elçi’nin 5 Nisan 2013 yılında çözüm sürecine ilişkin yaptığı açıklamadan bir bölüm okudu.

Tahir Elçi’nin herkesi bu sorunun çözümüne katkı sunmaya davet ettiğini ve yaşamının son nefesine kadar da bunu yapmaya devam ettiğini belirten Özmen şunları söyledi:

“Yaşamını yitirdiği gün tam buradan, bütün tarafları bu yakıcı savaşın sivil yerleşim alanlarında yaratacağı tahribat konusunda uyarmış, her platformda da Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü için çağrıda bulunmuştur.

“Başkanımızın dikkat çektiği ve uğruna canını verdiği barış çabaları maalesef karşılık bulmamış, çatışmalı süreç kent merkezlerine sıçrayacak şekilde yeniden başlamıştır. Siyasal iktidarın alışıldık güvenlikçi politikalarla hareket ederek, merkeziyetçi refleksle, idari kararlarla, yeni sorun alanları yaratacak uygulamaları sürdürmesini kaygı verici bulmaktayız.”

‘Diyalog ve müzakere sürecine geçilmeli’

“Yeniden silahların susması, Kürt meselesinin çözümünde şiddetin devreden çıkarılması ve demokratik siyasetin devreye girerek sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için müzakere ve diyalog sürecine geçilmelidir.

“Mesleki faaliyet sürdürdükleri için bertaraflarına karar verilerek tutuklanan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ederken, barışı dillendiren ve bunun bedelini 3 üyesinin tutuklanması ile ödeyen barış için akademisyenler inisiyatifi üyelerine yönelik siyasal iktidarın başını çektiği baskıyı kınıyor ve onlara da hürriyet diliyoruz. Basına yönelik baskıların kaygı verici boyutu aşarak korku verici bir hal almasını da kınıyoruz” diye konuştu..

Açıklamanın ardından Elçi’nin öldürüldüğü yere kırmızı karanfiller bırakıldıktan sonra Elçi’nin mezarı ziyaret edildi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te ölümlerin, çatışmaların, sokağa çıkma yasaklarının son bulması için yaptıkları basın açıklaması sırasında çıkan çatışmada vurularak öldürülmüştü. Öldürülmesinin üzerinden yaklaşık 4,5 ay geçti, ancak, failler hala yargı önüne çıkarılmadı.

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2016, 14:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER