Tarım ilaçları arıları öldürüyor

Tekirdağ'da kullanılan tarım ilacı arı ölümlerine yol açıyor. Bakanlık konuyu aralık ayında ele alacağını söyledi.

Tarım ilaçları arıları öldürüyor
Bu yıl arı ölümleri en çok Silivri, Çatalca, Marmaraereğlisi, Malkara, Şarköy, Keşan, Enez ve Uzunköprü ilçelerinde yaşandı. Tekirdağ’da ayçiçeği tohumlarında toprak altı kurtlarına karşı kullanılan bir tarım ilacının arıları etkilediğini belirten Gıda Mühendisleri Odası Tekirdağ İl Temsilcisi ve Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği’nin eski başkanı Şakir Ada, “2006 ve 2007’de kullanılan bir tarım ilacı o dönem arı kolonilerinin yüzde 60’ının kaybedilmesine yol açmıştı. O ilaç, mücadelemiz sonucu yasaklandı. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2016’da başka bir ilaca ruhsat vermesi, bu yıl arı kolonilerinin en az yüzde 80’inin zarar görmesine yol açtı” dedi.

Bitkisel üretimde önemli rolü olan arıların ölümü hem ekosisteme zarar verecek hem de bölgedeki ayçiçeği üretimi ve verimini düşürerek üreticiyi mağdur edecek. Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre; Ada, “200 teneke (yaklaşık 5 ton) bal almayı bekleyen bir arıcı, ancak 20-30 teneke (500 kilo) bal alabildi” diye konuştu.

İlacın etkilerine dikkat çeken Ada, “Bu ilaç, bitkinin çiçek kısmına geçiyor ve toprakta uzun yıllar kalıyor. Arıların yön bulma kabiliyetini zayıflatıyor, Yüksek dozdaysa öldürüyor” dedi.

Yasaklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na müracaat ettiklerini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, bakanlıktan ,“Bahse konu sorun, aralık 2019’da toplanacak komisyonca çözüme kavuşturulacak” yanıtı aldıklarını söyledi. Polat, bu durumun 2020 ürünlerini de etkileyeceğini vurguladı.

Bakanlığın internet sitesinde ise, uygulamayla çelişkili olarak “Bal Arılarının Bitkisel Üretimdeki Önemi” başlıklı bir yazı yayımlandığı görüldü.

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2019, 12:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER