'Tazminat değil, kayıplarımızın kemiklerini istiyoruz'

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 1994 yılında kaybedilen 14 köylü için AİHM tarafından 1.460 milyon Euro mahkum eden edilen Türkiye, Ormancık mağdurlarına tazminatlarını ödedi.

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 1994 yılında kaybedilen 14 köylü için AİHM tarafından 1.460 milyon Euro mahkum eden edilen Türkiye, Ormancık mağdurlarına tazminatlarını ödedi.

Rudaw televizyonu Ankara muhabirliğini yürüten Şemdinlili başarılı gazeteci Şevket Herkî’nin (Şevket Yılmaz) haberine göre Ormancık mağdurlarının tek istedikleri bir an evvel kaybedilen 14 kişinin akıbetini bulmak.

Kürtçe açıklamalar da bulunan Ormancık mağdurları, tazminatın yaralarını sarmayacaklarını kaydetti.

Esmer Sevlî: "Kurê min, birayê min zelamê min di nav me de girtin û birin. Me nezanî çi lê kirin. Evro jî diçin. Em hez dikin tiştekî jê bi zanîn. Em hez dikin tiştekî ji van girtîyan bi zanîn" 

Amîna Çelîk : "Dewleta Tirka hate nav gundê me û qetilamek xiste nav gundê me. Erzûeyal hemû xirkirne cîyekî,jinik jî topkirine cîyekî, zelam jî birin cîyekî. Nav gund û erzûeyal ketin weke îşkencekê danê. Ez bi xwe nexweş bûm. Nexweşa biçûkî bûm. Wexta eskerîye ketîye gundê me, Fatîh astsubay wê ve hat, ez hingavtim û biçûk zikê min de kuşt"

Fatma Şengûl:"Zilim li ser me kirin, xerîbîya me di destê wan de dît, îşkenceya me di destê wan de dît, em hez dikin ku ew insan bêne ceza kirin"

Bekir Şengûl : "Rastî dadgeha Mafê Mirovan ya însan heqlerî ya Ewropayê mehkemekê di cî de ye derxisti û raste jî"

Öte yandan Rudaw televizyonunun Ankara muhabiri olarak işe başlayan Şemdinlili başarılı Gazeteci Şevket Yılmaz (Şevket Herkî) Hakkari bölgesinde geçmişte çok sayıda köy boşaltmaları ve kayıpların olduğunu kaydetti. Başarılı gazeteci Yılmaz Rudaw televizyonun Ankara muhabirliğine başlamasıyla ilk haberlerinden birini Şemdinli’de 1994 yılında yakılan Bêgalte (Ormancık ) Köyü mağdurları oldu. Şemdinli Haber’e kısa bir açıklama yapan Yılmaz Rudaw televizyonunda verimli çalışmalar yürütmeyi amaçladığını ve ilk olarak Bêgalte Köyü ile ilgili haber yapmak istediğini söyledi. Bölgede 90’lı yıllarda yaşanan hukuksuzlukların ifşa edilmesi gerektiğini de belirten Yılmaz “ bu konuda özellikle Şemdinli özelinde yaşanan bir çok olayın canlı şahidiyim. Bunların gündemleştirilmesi konusunda tüm gazetecilere görev ve sorumluluklar düşüyor” dedi.
Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2013, 13:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER