TGC'den Emniyet Yasağına Dava

TGC, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesinin yasaklanması ve basın odalarının boşaltılması kararının iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

TGC'den Emniyet Yasağına Dava
 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesinin yasaklanması ve basın odalarının boşaltılması kararının iptali için Şirinevler’deki İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

TGC’nin dava dilekçesinde “Türkiye ve dünya basınının gündeminde yer alan sıcak gelişmeler göz önüne alınarak;   Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın amir hükümleri, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin müstekar içtihatları gereğince telafisi güç ve imkansız zararların doğmaması için” ifadesiyle yürütmenin durdurulması talep edildi.

Olcayto: Meslektaşlarımız işsiz kalacak

Mahkeme önünde basın açıklaması yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto uygulamanın basının çalışmasını zorlaştıracağını ve sansür olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Gazeteci, basın odasında haberi yazamaz, televizyonlara iletemezse nasıl bilgilenecek halk?  Polis muhabiri arkadaşlara bu durum zorluk çıkaracak. Belki de meslektaşlarımız işsiz kalacak. Devlet destekli ajans gibi verilecek bülteni yazmak zorunda bırakılıyorlar.  Çağdaş bir demokrasiyle yaşamak istiyorsak, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin tamamen kalkması gerekir. Gazeteciler bir anlamda kamu işi yapıyorlar. Nasıl polis kamuya çalışıyorsa gazeteciler de halka bilgi vermek adına kamu görevi yapıyorlar. Gazeteciler, bağımsız, özgür bir şekilde görevlerini yapmalılar.” 

TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük ise mahkemenin davayı öncelikli almadığı takdirde sürecin yaklaşık bir buçuk yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 22 Aralık’ta yaptığı yazılı açıklamayla, Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyete girişlerinin yasaklandığı duyurmuştu. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2013, 11:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER