The Independent: KDP ve KYB Kerkük'ten çekilme için anlaşmıştı!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, Kerkük'ten çekilmeye pazar günü karar verdiği öne sürüldü. Independent'ın iddiasına göre karar, Barzani'nin partisi KDP ile Kürdistan Yurtseverler Birliği arasında pazar günü yapılan toplantıda, Irak ordusunun saldırısından önce alındı.

The Independent: KDP ve KYB Kerkük'ten çekilme için anlaşmıştı!
Irak ordusunun bağımsızlık referandumuna misilleme olarak Kerkük çevresini ele geçirme hamlesi karşısında peşmergenin çekilmesi tartışılıyor. Son iddia, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin, pazar gecesi başlayan harekâttan bir gün önce çekilme konusunda anlaştığı yönünde.


İngiliz gazetesi The Independent’ın kıdemli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, bugünkü yazısında KDP ile KYB’nin çekilmek için anlaştıklarını öne sürdü. Cockburn, “İki ana Kürt partisi olan KDP ile KYB’nin pazar günü yapılan bir toplantıda, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerden çekilmekten başka seçenekleri olmadığı konusunda uzlaştıkları netlik kazanıyor” ifadelerini kullandı.

‘EMİR VAKTİNDE İLETİLMEDİ’

Cockburn şöyle devam etti: “Barzani ve partisi KDP pazartesi günü, Irak güvenlik güçlerinin direnişle karşılaşmadan ilerlemesi konusunda KYB peşmergesini suçladı; onları, Bağdat’la ayrı bir anlaşma yaparak Kürtlere ihanetle itham etti. Fakat Independent’a konuşan Kürt kaynaklar, hem KDP’nin hem KYB’nin Kerkük için savaşamayacak kadar zayıf olduklarında uzlaştıklarını ancak emrin bütün peşmergeye zamanında iletilmediğini söyledi.”

‘EN BÜYÜK FELAKETLERDEN BİRİ’

Cockburn makalesinde, Kürtlerin son üç günde sahip oldukları toprakların yüzde 40’ını kaybetmiş olabileceğini yazdı; peşmergenin çekilmesini, ‘Kürtlerin tarihindeki en büyük felaketlerden biri’ olarak tanımladı. İngiliz yazar, KDP ile KYB’nin anlaşmış olduğunu öne sürdükten sonra, “Irak güçlerine karşı savaşamayacak kadar zayıf olduklarını biliyorlardı ve yardım isteyecekleri hiçbir müttefikleri yoktu. Kürt liderler şimdi, Kürtlerin tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçecek bu fiyasko konusunda birbirlerini suçluyor” ifadelerini kullandı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2017, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER