TİB'in erişim engeline itiraz

DİHA Hukuk Danışmanı avukat Özcan Kılıç, 96 muhalif basın kuruluşu ile birlikte ajansımız DİHA'nın internet sitelerine yönelik Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Anayasa, AİHS kuralları, AYM ve AİHM kararlarına aykırı olan getirdiği erişim engelleme kararına karşı Ankara İdare Mahkemesi'ne "yürütmeyi durdurma" talebiyle başvuruda bulundu.

TİB'in erişim engeline itiraz
DİHA Hukuk Danışmanı avukat Özcan Kılıç, 96 muhalif basın kuruluşu ile birlikte ajansımız DİHA'nın internet sitelerine yönelik Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Anayasa, AİHS kuralları, AYM ve AİHM kararlarına aykırı olan getirdiği erişim engelleme kararına karşı Ankara İdare Mahkemesi'ne "yürütmeyi durdurma" talebiyle başvuruda bulundu. Bu başvurunsun ardından TİB'in hukuksuz kararını onaylayan Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına da itirazda bulunulacak.

AKP'nin savaş konseptini devreye koyması ve operasyonlara başlamasının ardından gerçeklerin kamuoyuna yansımasını engellemek amacıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) aralarında ajansımız DİHA ile Sendika.Org, ANF, Özgür Gümdem'in gibi birçok özgür basın kuruluşunun internet sitelerinin de bulunduğu 96 haber sitesine getirdiği erişim engelleme kararına karşı DİHA Hukuk Danışmanı avukat Özcan Kılıç, "yürütmenin durdurulması" talebiyle Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurdu. 

Avukatlar ayrıca, TİB'in yasaya aykırı olan kararını onaylayan Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına da itirazda bulunacak.

Avukat Özcan Kılıç, Ankara İdare Mahkemesi'ne verdiği dilekçede, uygulamanın usul, yasa, Anayasa, AİHS kuralları, AYM ve AİHM kararlarına aykırı olduğunu ve iptalinin gerektiğini belirtti.

Kılıç, kararın yasal dayanağı olarak gösterilen 5651 Sayılı Kanun'un ilgili 8/A madde fıkrasında, TİB tarafından verilecek erişimin engellenmesi kararının derhal erişim, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilmesi zorunlu kıldığını, fakat engellemenin kendilerine tebliğ dahi edilmediğini belirtti. Uygulamanın sansür niteliğini taşıdığını belirterek, daha önce AHİM ve AYM'nin böylesi uygulamaları mahkum ettiği kararlardan da örnekler veren Kılıç, "erişim engellemeye dayanak yapılan 5651 sayılı yasanın tamamı ile hukuka aykırı olması bir yana, bu tür bir engellemeye gerekçe oluşturulan 8/A maddesinde açık bir şekilde belirtildiği üzere; URL tabanlı engelleme, yasa gereği de öncelikle uygulanması gerekir. TİB yasayı da bir tarafa bırakarak haber sitesine bütünüyle erişimi engelleyerek uygulamayı sansür haline getirmiştir. Böylece haber sitesinde henüz yayınlanmamış olan haber ve yazılara da erişimi engellenerek, sansür uygulaması süreklilik niteliği kazanmıştır" dedi.

TİB'in yetkisini aşarak, 5651 Sayılı Kanunu dayanak olarak kullanıp, haber sitesine tümüyle erişime engelleme kararı vermesinin hukuki güvenlik ve belirlilik ilkelerine de aykırı olduğunu dilekçesinde vurgulayan Kılıç, mahkemeden kararın iptalini istedi.
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2015, 16:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER