Til Berak ve Heseke'de çeteler kimyasal gazlar kullandı

YPG Genel Komutanlığı, DAIŞ çetelerinin Haziran ayı sonlarında, güçlerine ve sivil halka karşı Hesekê ve Til Berak’ta kimyasal silah kullandığını duyurdu.

Til Berak ve Heseke'de çeteler kimyasal gazlar kullandı
YPG, güçlerinin DAIŞ çeteleri tarafından kullanılan kimyasal silahlara dönük araştırmalarını Silahlı Çatışmaları Araştırma Organizasyonu SAHAN (CAR)’dan bir uzman ekiple birlikte sürdürdüğünü kaydetti.


YPG Genel Komutanlığı çetelerin güçlerine ve sivil halka yönelik kimyasal silah kullanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. YPG Genel Komutanlığı’nın açıklaması şöyle: “DAIŞ çeteleri Haziran ayının sonlarında sivil halkın yaşadığı bölgede güçlerimize karşı kimyasal silah kullanmıştır. Bu konunun aydınlatılması için, bir grup kullanılan kimyasal silah ve yarattığı etkileri araştırmak üzere oluşturuldu. Olaya tanıklık edenlerin bu konu hakkında video, fotoğraf ve belgeleri bulunmaktadır.

Çetelerin bu barbar saldırılarının elimizde kanıtı bulunmaktadır. Ancak imkanlarımızın kısıtlı olması nedeniyle çeteler tarafından kullanılan kimyasal maddenin ne olduğunu tespit edemedik. Bu konu üzerine hala araştırmalarımız çetelerin kullandığı kimyasal silahı tespit edebilmek için sürmektedir.

28 Haziran’da DAIŞ çeteleri Hesekê’nin Salihiyê mahallesine dönük kullandığı havan toplarında kimyasal madde kullanılmıştı. Bu saldırı sivil halkın yaşadığı bir yere karşı gelişmişti. Yine Til Berak’ın güneyinde YPG mevzilerine karşıda kimyasal silah kullandılar.

Havan topu saldırılarında sarı renkte bir gaz ile çürümüş soğan kokusuna benzer çok güçlü ve kötü bir kokunun yayıldığı, havan toplarının düştüğü yerlerin zeytini renk aldığı ve güneş ışınları vurduğunda ise bu gazın sapsarı bir renge büründüğü gözlendi.

Zehirli havan toplarına maruz kalan savaşçılarımızda boğaz, göz ve burun yanması, baş dönmesi ve kas gevşemesi ve tüm vücutta şiddetli ağrı şikayeti baş göstermiştir. Vücut hareketinde azalma, gevşeme ve konsantre olamama gibi sorunlar ortaya çıktı.  Olay yerinde uzun süre kalan savaşçılarda kusma belirtileri görüldü. Bu saldırıya maruz kalan tüm savaşçılarımız hastaneye kaldırılmış, ancak aynı şikayetler (Boğaz, göz yanması, baş dönmesi vd.) halen devam etmektedir. Şehîd Xebat Askeri Hastanesi doktorları kullanılan kimyasal maddenin zehirli olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda güçlerimizin çatışmalarda vurulan çetelerin üzerinden gaz maskeleri ele geçirmeleri, çetelerin tüm çatışma bölgelerinde kimyasal saldırı hazırlıkları yaptıklarını ispatlamaktadır.

Güçlerimiz DAIŞ çeteleri tarafından kullanılan kimyasal silahlara dönük araştırmalarını Silahlı Çatışmaları Araştırma Organizasyonu SAHAN’dan bir uzman ekiple birlikte sürdürmektedir.

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2015, 16:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER