Toplu mezarın üstü örtüldü iddiası

Şırnak'ın Beytüşebap İlçesi'ne bağlı Sigurpaşa köyü ve Van'ın Çatak İlçesi arasında yapılan yol çalışması sırasında ortaya çıkan toplu mezarda yaklaşık 40 insan kafatasının bulunmasına rağmen mezarın üstüne yol yapıldığı iddia edildi.

Toplu mezarın üstü örtüldü iddiası

Şırnak'ın Beytüşebap İlçesi'ne bağlı Sigurpaşa köyü ve Van'ın Çatak İlçesi arasında yapılan yol çalışması sırasında ortaya çıkan toplu mezarda yaklaşık 40 insan kafatasının bulunmasına rağmen mezarın üstüne yol yapıldığı iddia edildi.

Son yıllarda Kürdistan'da ortaya çıkan toplu mezarlara bir yenisi eklendi. Şırnak'ın Beytüşebap ilçesine bağlı Sigurpaşa köyü ve Van'ın Çatak İlçesi arasında bulunan sınır hattında yapılan yol çalışmasında ortaya insan kemiklerinin bulunduğu bir toplu mezar çıktı. Ancak toplu mezarın üstüne yeniden yol yapıldı. Köylüler mezarın Ermenilere ait olduğunu iddia ederken Mazlum-Der ve İHD Van Şubesi olayla ilgili hukuki girişimde bulunacaklarını açıkladı.

MAZLUM- DER: TÜRKİYE BİR TOPLU MEZARLAR ÜLKESİ

Konuyla ilgili konuşan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan çıkan kemikler kime ait olursa olsun Türkiye’nin Minnesota Protokolüne uymak zorunda olduğunu ifade ederek "Bir defa kemik bulunduğu zaman, bu toplu da olabilir, tek bir bireyin cesedi de olabilir, usulüne göre cenazesine muamele yapılır. Türkiye bir toplu mezar zemini. Faili meçhullerden dolayı onbinlerce insanımızın gömüldüğü toplu mezarlar var. Yaşanan çatışmalarda ölen PKK militanlarının cenazeleri ailelerine teslim edilmemiş ve toplu mezarlara gömülmüştür. Öncellikle bu toplu mezarların açılıp söz konusu kemiklerin tespit edilmesi lazım. Netice olarak Çatak'ta ortaya çıkan insan kemiklerinin bulunduğu alanın üzerinin yol yapılarak örtülmesi bir suçtur. İnsanların güpegündüz öldürüldüğü Kürdistan topraklarında çıkan her insan kemiğinin usulüne göre çıkarılması lazım. Söz konusu toplu mezarın üzerine yol yapanlar büyük bir insanlık suçu işlemektedir. Derhal o bölgede çalışma yapılması ve kemiklere yeniden ulaşılması lazım. Yol çalışmaları derhal durdurulmalı ve Minnesota Protokolü uygulanmalıdır. Kemikler uzman kişiler tarafından çıkarılmalı ve arkeolojik bir çalışma yapılır gibi deliller toplanmalıdır. Biz de Mazlum-Der olarak İHD ve Van Barosu ile konuyu iştişare ettikten sonra gerekli hukuki işlemleri başlatacağız ve kemiklerin bulunduğu alanların açılmasını talep edeceğiz."

İHD : GEREKENİ YAPACAĞIZ

İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık da konuyla ilgili gerekli girişimlerini başlatacaklarını belirterek, "Son yıllarda bu topraklarda ortaya çıkan toplu mezarlar 100 yılda neler yaşandığını ortaya koyuyor. 1915'ta başlayan bir süreç var. Bunun yanında 30 yıllık çatışma sürecinde insanlar toplu olarak mezarlara gömülmüş. Çatak'ta ortaya çıkan toplu mezara ilişkin İHD olarak gerekeni yapacağız" diye konuştu / anf

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2013, 17:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER