Türk: Yerinden yönetim Türkiye için acil ihtiyaç

“Hep birlikte özyönetime” sloganıyla bir araya gelen DBP’li Yerel Yönetimler Buluşması’nın sonuç deklarasyonunu açıklayan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, özyönetimin Türkiye için bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Türk: Yerinden yönetim Türkiye için acil ihtiyaç

“Hep birlikte özyönetime” sloganıyla iki gün süren Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Yerel Yönetimler Buluşması sonuç deklarasyonunun açıklanmasıyla son buldu.

Sümerpark’ta düzenlenen basın toplantısında metni Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk okudu.

Ahmet Türk tarafından okunan sonuç bildirgesinde, özyönetim talebi dile getirildi.

Türk açıklamasında şunları söyledi:

‘Özyönetim meşru ve demokratik bir haktır’

“Yüzlerce yıl bu coğrafyada özerk ve kendi topraklarında yaşayan Kürtler’in, bu tarihsel ve meşru talebi bir kez daha yasa dışı, illegal ilan edildi.

“2013 yılında Sayın Öcalan’ın çağrısı ile başlayan çözüm süreci, tüm ülkede üç yıldır büyük bir barış umudu vardı. Herkes bu meselenin kalıcı barışla sonuçlanacağını ve yeni yaşamın filizleneceğine inanmıştı.

“7 Haziran seçimlerinin sonuçları da bu inancın en genel biçimde paylaşıldığının bir göstergesidir. Toplumun beklentisinin aksine yönetimi bırakmama ve iktidarı paylaşmama ısrarı sonucu kaos ve çatışma tüm topluma reva görülmüştür.

“Bilindiği gibi Kürtler, ‘Ne istiyorsunuz?’ sorusuna ‘Özerklik’, ‘Özyönetim’ cevabını vermektedir. Tüzük, program, kongre ve konferanslarda bunu açıkça ifade etmiş, seçilmişler de bu talebini sıkça dile getirmişler. Bugün bunu daha net bir şekilde ortaya koymaktadırlar.

“Türkiye gibi farklı kimlik ve inançların bir arada bulunduğu bir ülkede, erkek egemenlikli, katı merkeziyetçi yapı farklılıkları tehdit gören, ötekileştiren, tek tipleştirici dayatmalara zemin sunmaktadır. Yerinden yönetim bu ülke için acil ihtiyaçtır. Buradan bir kez daha dile getiriyoruz ki özyönetim, yerinden yönetim meşru ve demokratik bir haktır.

“Hükümeti, demokratik ve eşitlikçi bir şekilde ülkeyi kaostan çıkarmaya, Türkiye’de yaşayan tüm halkların, inançların ve düşüncelerin kendini bulacağı bir anayasa oluşturmaya, yerellerden gelişen her türlü antidemokratik politikaları son vermeye, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na koyulan çekincelerin kaldırılmasına, Abdullah Öcalan’ın özgür bir şekilde çözüm sürecinde muhatap alınmasına, özyönetimin devleti ret etmediğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve hükümetini, halkın özyönetim talebini saygılı yaklaşmaya, tüm demokratik tepkilere rağmen sürdürülen baskıları sonlandırmaya ve evren hukuk kurullarına uymaya çağırıyoruz.”

Diyarbakır Sur İlçesi'ne yürüyüş

Yapılan açıklamanın ardından Sümer Park’tan Sur İlçesi’nde bulunan Lalebey Mahallesi’ne yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte, “Kentimizi, mahallemizi, köyümüzü, sokağımızı birlikte yönetelim” pankartı açıldı.

DBP’li seçilmişler, Lalebey ve Hasırlı mahallelerinde bulunan halk meclislerini ziyaret etti. Heyet, eş başkanları tutuklanan Sur Belediyesi’ni de ziyaret etti.

Lalebey Halk Meclisi’nde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, şunları ifade etti:

“Yerel yönetim ve yerinden yönetimden bahsediyorsak, halkın mahallesinde ve sokağında örgütlenmesi, kendi ihtiyaçlarını, isteklerini belirlemesi ve yerel yönetimlerin karar mekanizmalarına katılması son derece önemlidir. Bu ayrıca demokratik siyasetin bir gereğidir ve demokrasiler ancak böyle inşa edilebilir. Bizler halkla birlikte halkın taleplerini göz önünde bulundurarak bir çalışma yürütebiliriz. Mahalle meclisleri ve dernekler demokrasinin ve katılımcı yönetimin temel taşlarıdır.”

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2015, 18:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER