Türkiye 5 İKP üyesini İran’a teslim etmek istiyor

AKP İktidarı İran rejiminin baskı ve işkencelerinden kaçan İran Komünist Partisi (Komala) üyesi 5 devrimciyi İran’a teslim etmek istiyor.

Türkiye 5 İKP üyesini İran’a teslim etmek istiyor

Türkiye’nin Fethiye yakınlarında bir cezaevinde tutuğu 5 Komala üyesini İran’a iade etme girişimine İsveç’te çalışma yürüten İran dernek ve kuruluşları tepki gösteriyor ve İKP üyelerinin serbest bırakılmalarını talep ediyorlar.

Muhalefet ve iktidar partilerine mensup 11 milletvekili de,  İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Kaya Türkmen’e birer mektup göndererek 5 İranlının cezaevinde tutulmalarını protesto etti ve serbest bırakılmalarını talep etti.

Mektupta İran rejiminin muhalefete tahammül etmediğinin, insan haklarına saygı göstermediğinin ve muhalifleri hapis ve idam cezalarına çarptırdığının herkes tarafından bilindiği belirtiliyor.

Sol örgüt üylerinin İran rejimi tarafından idam edilme riskinin oldukça fazla olduğu hatırlatılan mektupta, İKP üyeleri Kawa Saedi, Arasto Muhammadi, Payam Amini, Faak Amini ve Sara Amini’nin İran rejimi tarafından bilindiğini ve İran’a iade edilmeleri halinde işkence ve idam edilme riskiyle karşı karşıya kalacakları hatırlatılıyor.

Milletvekilleri Türkiye’nin altına imza attığı Birleşmiş Milletlerİin Cenevre Anlaşması ve iltica sözleşmesine uygun davranarak 5 devrimcinin iltica taleplerini kabul etmesinini istiyorlar. AKP Hükümeti’nin İKP üyelerini İran’a teslim etmesi halinde İran rejiminin insanlığa karşı işlediği suçlara ortak olacağını vurgulayan milletvekilleri, 5 İKP üyesinin derhal serbest bırakılmalarını talep ediyorlar.

Mektupta Çevre Partisi Yeşiller’den Valter Mutt, Annika lillemets, Jan Lindholm, Sol Parti’den Amineh Kakabaveh, Bengt Berg, Siv Holma, Torbjörn Björklund, Muhafazakar Parti’den Elisabeth Björnsdotter Rahm, Hıristayan Demokrat Parti’den Desiree Pethrus ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi’den Arhe Hamednaca’nın imzaları bulunuyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2014, 08:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER