'Türkiye IŞİD'le mücadele görüntüsü altında PKK'ye saldırıyor'

Independent’ın Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele görüntüsü altında PKK’ye saldırdığını yazdı.

'Türkiye IŞİD'le mücadele görüntüsü altında PKK'ye saldırıyor'

Britanya gazetelerinden Independent’ın Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Türkiye’nin PKK’ye yönelik başlattığı saldırılarını yazdı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’nin hava operasyonunu değerlendirdiği yazısı “Bölgedeki tüm güçler Kürtlere ihanet etti, bu yüzden Ankara’nın bombardımanı da sürpriz değil” başlığını taşıyor.

‘Kürtlerin trajedesi’

‘Kürtlerin ihanete uğramak için yaratıldığı’ ifadesiyle başlayan yazıda, I. Dünya Savaşı’nın ardından Orta Doğu’nun şekillendirilme sürecine atıfta bulunuluyor.

Fisk o zamanlar bölgedeki küçük devletlerin hemen hepsine bağımsızlık sözü verildiğini hatırlatıyor ve ‘Kürtlerin trajedisinin 1923’teki Lozan Antlaşması’ndan bu yana sürdüğünü’ belirtiyor.

Yazı şöyle devam ediyor: “1970’lerin başlarında Irak’ta Saddam Hüseyin’e karşı ayaklandıklarında Amerikalılar ve İran’daki Şah yönetimi onlara destek vermişti. Ardından ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger İran ile Irak arasında bir anlaşma inşa etti ve Kürtleri yalnız bıraktı. ABD silah yardımını kesti ve Saddam 182 bin Kürt’ü katletti.”

‘Kürtler yeniden ihanete uğradı’

‘Kürtlerin bundan ders almış olmasının beklenebileceğini’ yazan Fisk, böyle olmadığını, Kürtlerin benzer ihanetlere yeniden uğradığını belirtiyor. 1. Körfez Savaşı ile ABD’nin 2003’teki Irak işgalinde yaşananlardan örnekler vererek günümüze gelen Fisk, şöyle devam ediyor:

“Iraklı Kürtler geçen yıl IŞİD’e karşı savaştığında, Türkiye Kürdistan’ın Batı’nın savaşının öncü birliği haline gelmesini uzaktan islemişti. Kobani’deki Kürt savunması, Türkiye’nin aşağılanmasını daha da sancılı hale getirdi. PKK yanlısı savaşçılar, Suriye ve Irak’ta kahraman olarak görülmeye başlandı. Buna izin verilemezdi.”

Fisk Türkiye’nin bu nedenle IŞİD’in Suruç’taki saldırısı ve onu takiben PKK’nin iki Türk polisini öldürmesiyle, Türkiye’nin “IŞİD’e yönelik bombardıman görüntüsü altında PKK’ye saldırmaya başladığını” belirtiyor.

‘Türkiye’nin son hava operasyonu ile Pakistan’ın geçmiş olduğu “tamamen yozlaşma” yoluna girmiş bulunduğunu’ yazan Fisk, “Pakistan, 1980’lerde, ABD’nin de teşviğiyle Afganistan’a silah ve gerilla akışının sağlandığı kanal haline gelmişti. Pakistanlılar mücahiddin, Taliban ve diğer İslamcı grupları desteklemişti” değerlendirmesinde bulundu. / İMC

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2015, 18:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER