'Türkiye'yi Suriye savaşına sürüklemek içinden çıkılmaz bir hal alır'

HDP'nin Meclis Başkanı adayı Fırat, "Türkiye'yi Suriye savaşına sürüklemek içinden çıkılmaz bir hal alır" dedi.

'Türkiye'yi Suriye savaşına sürüklemek içinden çıkılmaz bir hal alır'

HDP’nin Meclis Başkanı adayı Fırat, Meclis Başkanlığı seçimleri kapsamında AK Parti’nin ardından CHP’ye destek ziyaretinde bulundu. Fırat, “Türkiye’yi Suriye savaşına sürüklemek içinden çıkılmaz bir hal alır. Kimlerle savaşacağınızı peşin olarak tahmin edemezsiniz” dedi.

HDP Meclis Başkanı adayı Fırat, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Hüda Kaya eşliğinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü ve destek istedi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Fırat, çıkışta kısa bir açıklama yaparak basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

‘Yeni yasaların yapılması için mutabık kaldı’

Fırat, CHP ile oldukça verimli bir görüş alışverişi yaptıklarını belirterek, “Özellikle parlamentonun kanun yapma fabrikası olmaktan çıkıp, bir parlamento olmasını sağlamak, itibarını sağlamak, yeni anayasa, siyasi partiler, seçim kanunu gibi önemli kanunların değiştirilmesi konusunda mutabık kaldığımızı tespit ettik. Darbe yasalarının tasfiye edilerek, yeni yasaların yapılması için mutabık kaldık” dedi.

Meclis başkanının 4 siyasi partinin mutabakıtıyla seçilmesinin arzu edildiğini belirten Fırat, “Ama MHP’nin takındığı tavrı anlamak mümkün değildir. 7 Haziran seçimlerinde verilen mesajın anlaşılmadığı ortaya çıkıyor” dedi.

AK Parti’nin destek iddiaları

AK Parti’nin son turda Deniz Baykal’ın önünü kesmek için 60 milletvekili ile kendisine destek vereceği yönündeki bir soruya karşı da Fırat, “Her seçimde böyle iddialar ortaya atılır. Çarşamba günü göreceğiz. Böyle bir şey olacağı kanaatinde değiliz. Başkasını engellemek üzerinden böyle bir şeye kalkarsanız gerisini de kontrol edemeyebilirsiniz” uyarısında bulundu.

Suriye’ye müdahale

Hükümetin Suriye’ye müdahale etmeye yönelik girişimlerinin de hatırlatılması üzerine Fırat, “Hükümet geçici bir hükümet, Türkiye’yi savaşa sürükleyecek riski alacak bir hükümet yok ortada, geçici hükümetin böyle bir karar alması doğru değil” dedi. Ayrıca Türkiye’nin Suriye’ye müdahale gerekçelerinin de doğru olmadığının altını çizen Fırat, “Türkiye’yi Suriye savaşına sürüklemek içinden çıkılmaz bir hal alır” ifadelerini kullandı.

Fırat, ” TSK daha aklı selimle bu konuyu irdeliyor. Suriye’ye girmiş olmak sadece Suriye’deki gruplarla çatışmayı getirmez. Rusya, İran, Suriye gibi ülkelerin tutumlarının önemli olduğu kanısındayız. Kimlerle savaşacağınızı peşin olarak tahmin edemezsiniz. Yeni hükümet kurulup mecliste konuşulmadan bunun konuşulmasının doğru olduğu kanaatinde değilim” dedi.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2015, 13:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER