Tutsak Dilek Öz, kanser tehlikesiyle karşı karşıya!

Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi'nde 9 Mayıs günü gerçekleşen bir cezaevi ziyareti sırasında, yeğeni Arda'ya sıkıca sarılmış gülümsüyordu.

Tutsak Dilek Öz, kanser tehlikesiyle karşı karşıya!
Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi'nde 9 Mayıs günü gerçekleşen bir cezaevi ziyareti sırasında, yeğeni Arda'ya sıkıca sarılmış gülümsüyordu. 20 yıllık tutsaklığa rağmen gülümsemekten vazgeçmemişti. Onun tutsaklığı onlarca yıldır değişmeyen çarpık ve hukuksuz bir adalet sisteminin de özeti gibiydi. Cezaevine girdiğinde 22 yaşında, genç bir üniversite öğrencisiydi. Bugün 41 yaşında ve ölümcül bir tehlike altında.


Uzun tutsaklık ve cezaevlerindeki kötü yaşam koşullarının hasta ettiği yüzlerce tutsaktan biri olan PKK hükümlüsü Dilek Öz, ileri derecede astım hastası. Öz için verilen hastane raporunda kapalı yerde kalmasının hayati risk içerdiği belirtiliyordu.  Rahatsızlıkları bununla da sınırlı olmayan Dilek Öz rahim duvarındaki polip kist kalınlaşması nedeniyle geçirdiği iki ameliyatın ardından, şimdi de rahim kanseri olma riskiyle karşı karşıya.

Dilek Öz, 1995 yılında  Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünde okurken arkadaşlarını görmek üzere gittiği Ankara’da gözaltına alınmıştı. Ankara Terörle Mücadele Şubesinde 20 gün boyunca çok ağır işkencelerden geçirilen Öz, İstanbul’da Gayrettepe Terör İle Mücadele Şubesi'ne götürüldükten sonra hiçbir somut delil bulunmamasına rağmen, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından PKK örgütüne üye olma iddiasıyla tutuklanmıştı.

BİR İTİRAFÇININ İFTİRASIYLA ÇALINAN HAYAT

Adli Tıp Kurumu tarafından işkence gördüğü rapor ile belgelenen ve iş göremez raporu verilen Öz hangi delile dayandırılarak tutuklandığını bilmese de  daha  sonra  pişmanlık yasasından yararlanan A.S. isimli itirafçının kendi yaptığı eylemleri onun üzerine yıktığını öğrenecekti.

A.S. yeni bir hayata başlamak için soluğu yurtdışında alırken, Öz   1998 yılında yer almadığı eylemler nedeniyle müebbet hapse çarptırıldı. 9. Ceza Dairesi mensubu bir hakimin tüm itirazlarına rağmen, cezasının  jet hızıyla onaylanması,  Öz için uzun yıllar sürecek bir esaretin başlangıcı olmuştu.

Bakırköy Sadi Konuk Devlet Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları uzmanı doktorun Öz için 2013 yılında verdiği, ileri derecede astım hastası olduğunu ve kapalı yerde kalmasının hayati risk içerdiğini belirten raporu da Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi yönetimi tarafından kaybedilmiş. Bu konuda suç duyurusunda bulunan Öz'e henüz bir cevap verilmemiş. En son rahminde polip teşhis edilen Öz, iki kez ameliyat olsa da bugün  rahim kanseri  riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

SADECE DGM’LER, ÖYM’LER DEĞİL, İNTİKAMCI ZİHNİYET  DEĞİŞMELİ !

DGM’lerin haksız ve hukuksuz bir şekilde verdiği cezalar sonucunda yıllardır cezaevlerinde yattıklarını vurgulayan Öz, “Biz DGM’lerde yargılandık. Askeri darbenin yarattığı mahkemelerdi bunlar. DGM’ler kaldırıldı, yerini ÖYM’ler aldı. Onlar da kaldırıldı, ancak biz hala içerdeyiz” diye konuştu.

Bu ülkede değişmeyen tek şeyin intikamcı zihniyet olduğunun altını çizen Öz, bu yüzden yüzlerce insanın neredeyse cezaevlerinde unutulduğunu belirtti. / anf

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2014, 08:37
YORUM EKLE
YORUMLAR
Halil Biçer
Halil Biçer - 8 yıl Önce

Geçmiş olsun dilek...

SIRADAKİ HABER