Üç Savcıya İnceleme İzni

Bakan Bozdağ, HSYK’nın inceleme talebinde bulunduğu savcılar Celal Kara, Muammer Aktaş ve Zekariya Öz hakkında inceleme izni verdi.

Üç Savcıya İnceleme İzni
 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSYK) inceleme istediği cumhuriyet savcıları Celal Kara, Muammer Aktaş ve Zekariya Öz hakkında inceleme izni verdi.

Bakan Bozdağ, haklarında inceleme istenen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Başsavcıvekili Oktay Erdoğan ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok için inceleme izni vermeyi düşünmediğini 8 Ocak’ta açıklamıştı.

HSYK 3. Dairesi rüşvet soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz dahil sekiz savcı ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok için inceleme kararı almıştı.

Ne olmuştu?

İnceleme istenen savcılarla ilgili iddialar şöyle:

Zekeriya Öz: Dubai tatilinin parasını Ağaoğlu’nun inşaat şirketinin ödediği, Fatih Belediyesi’nde iş takibi iddiaları. Yönettiği ‘Büyük Rüşvet Soruşturması’nın hukuka aykırı yapıldığı ve gizliliğin ihlal edildiği, basına bilgi sızdırıldığı.

Muammer Akkaş: 2. Dalga Soruşturması’nda gizliliği ihlal ettiği, basına bilgi sızdırdığı, bildiri dağıtmasının yasalara aykırı olduğu. UYAP sistemine kaydetmeden soruşturma yaptığı. İstanbul Cumhuriyet Başsavısı Çolakkadı’nın usulsüz soruşturma yaptığı ve kendisine bile bilgi verilmediği iddiası.

Turan Çolakkadı: Savcı Muammer Akkaş’ın kendisine ve Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’a 2. Dalga öncesinde dosyayı 24 Aralık 2013’te ayrıntısı ile anlattığı. Akkaş’ın Başsavcı Çolakkadı’nın dosyayı başka savcılara vererek soruşturmaya müdahale ettiğini ileri sürmesi. Şüphelilerinin önlem alması, kaçması ve delil karartması imkanı verildiği.

Oktay Erdoğan: Akkaş’ın görevden alınarak, 2. Dalga’nın engellendiği, şüphelilerin önlem alması, kaçması, delil karartması imkanı verildiği iddiası.

Celal Kara: “Büyük Rüşvet” soruşturmasının usulsüz ve hukuka aykırı yapıldığı. Basına sızdırıldığı ve soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği iddiası.

Mehmet Yüzgeç: Ali Ağaoğlu ile Oğuz Bayraktar dahil 23 kişiyle ilgili soruşturmayı yürüttü. Bayraktar dahil 14 kişinin örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyeliği, nüfuzu kötüye kullanmak, resmi belgede sahtecilik, imar kirliliği iddiasıyla tutuklanmalarını diğer savcılarla talep etti. Bu soruşturmada gizliliğin ihlal edildiği, usule aykırı davranıldığı.

Ekrem Aydıner: Reza Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Süleyman Aslan’ın arasında bulunduğu 21 kişinin ifadelerini Savcı Celal Kara ile soruşturmaya sonradan dahil edilen savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol almıştı. Savcıların talebiyle Zarrab, Güler, Çağlayan ve Aslan’ın arasında bulunduğu 14 kişi altın kaçakçılığı, kara para aklama, rüşvet suçlarından tutuklanmıştı. Soruşturmanın usülsüz yapıldığı iddiası.

Mustafa Erol: İfadeleri alan diğer savcı Erol’a da diğer savcılarla aynı iddialarla inceleme istendi.  / Bianet

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER