Van'da on binler savaşa karşı barışı haykırdı

Van’da düzenlenen “Savaşa karşı barış” mitinginde on binlere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş barışın sesini yükseltme çağrısında bulundu.

Van'da on binler savaşa karşı barışı haykırdı
Van’da düzenlenen “Savaşa karşı barış” mitinginde on binlere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş barışın sesini yükseltme çağrısında bulundu.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü tarafından Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlenen ‘Savaşa karşı barış’ mitingine on binlerce kişi katıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile “Size savaş yaptırmayacağız” yazılı dev pankartların asıldığı alanda HDP tarafından özel güvenlik önlemleri alındı. Kitle sık sık, “Biji Serok Apo” ve “Katil Erdoğan” sloganları attı.

Barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde ilk konuşmayı HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva yaptı.

“HDP projesiyle barış ve kardeşliği kurumsallaştıran Sayın Öcalan’ı selamlıyoruz. HDP barış içinde kardeşçe bir arada olmaktır, HDP Türktür, Ermenidir, Kürttür, Azeridir, Çerkezdir. HDP Türkiye’de yaşayan bütün inanç gruplarının partisidir. Bunu bize sağlayan Sayın Öcalan’a çok şey borçluyuz” diyen Hayva’ın ardından da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuştu.

‘HERKES SAVAŞ YAPTIRMAYACAĞIZ MESAJI VERSİN’

“Sizlerin sabrı, beraberliği, birlikteliği Van halkı başta olmak üzere buradaki barışa dair Türkiye’nin önünü açacaktır. Türkiye’nin her yerinde insanlarımız halklarımız sokağa çıksa. El ele verse ‘biz sana savaş yaptırmayacağız. Bu ülkede savaşa izin vermeyeceğiz” deseler emin olun bu savaş biter” diyen Demirtaş 7 Haziran’da Türkiye’nin 81 ilinden çok güçlü mesajlar verildiğini belirtti.

Kardeşlik, barış adına bir sonuç ortaya çıkarmak için 7 Haziran zaferini armağan ettiklerini kaydeden Demirtaş, “Türkiye’nin her yerinden yüksek oylarla başarıyla çıkmayı başardık. Nasıl koşullarda hangi zorluklarla seçim kampanyası yürüttüğümüzü unutmadık. Seçim kampanyası boyunca anayasayı ihlal ettiler. Seçim adaletini çiğnediler, YSK kararlarını çiğnediler. Devletin cumhurbaşkanlığı imkanlarıyla bize karşı seçim kampanyası yürüttüler. Her türlü saldırılarla partimizi itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Bununla yetinmediler, binalarımızı havaya uçurdular. 176 yerde parti binalarımıza saldırdılar.

Diyarbakır’da büyük bir katliam girişimi yaptılar ve kardeşlerimizi yaraladılar gözlerimizin önünde. Biz bu provokasyonlara gelmeyeceğiz dedik ve çıktık kardeşlik mesajlar verdik. HDP savaş istiyor, savaşı kışkırtıyor diyenlere sesleniyorum, benim arkadaşlarım gözümün önünde parçalanmış cenazeleri miting alanında götürüldü. Ben o görüntülere rağmen çıkıp kardeşlik mesajları verdim. Aynı görüntü sizin başınıza gelse ülkeyi savaş alanına çevirirdiniz” diye konuştu.

Bu kadar paraya imkana rağmen HDP karşısında yenilen AKP’nin bunu bir türlü hazmedemediğini kaydeden Demirtaş, AKP’nin sırf HDP yüzde 13 oy aldı diye ülkeyi savaşa sürüklediğini kaydetti. Seçimden hemen sonra ‘sürecin filmini çekerler’ şeklinde yapılan açıklamaları hatırlatan Demirtaş şunları söyledi: “Dolmabahçe’deki masayı bunlar devirmediler mi? ‘Taraflar yoktur, Kürt sorunu yoktur diyen ben miyim. ‘Süreç bitmiştir’ diyen kim? ülkenin cumhurbaşkanı. ‘Bundan sonra görüşme olmayacak, Kimse İmralı’ya gitmeyecek diyen kim? Utanmadan sıkılmadan biri çıkmış ‘HDP’liler Öcalan’ın aldattılar o nedenle heyet gitmeyecek’ diyor. İmralı tutanakları yok mu? Uzun süreden beri görüşmeler şeffaf olmalı diyoruz. Şimdi çağrı yapıyorum İmralı’da ne konuşmuşuz tartışmışız. Resmi devlet tutanaklarını açıklayalım. Bunun gizlisi saklısı olmaz. Tutanaklara güvenmiyorsanız vicdanına aklına güvendiğimiz heyetle İmralı’ya gitsinler orada tartışsınlar. Bakalım kim kimi kandırmış. Bu geçici hükümet ve geçici başbakan ve Sarayın sahibi HDP’ye öfkeliler. Bizden Sayın Öcalan’ı kandırmamızı istediler. Dürüst davrandık diye bu kadar öfkelendiler. Barışa dürüst yaklaşırsan ulaşırsın dedik ve çok şükür bunun hakkını verdik. Sizler halk olarak bütün bu olanların bir iktidar sevdasından kaynaklandığını görüyorsanız bunları durdurmak kolaydır. HDP Türkiye’nin tamamının gönlünde taht kurdu. HDP etrafında dayanışma mesajları Türkiye’nin her yerinden geliyor.

HDP’nin iktidara doğru yürüyüşünden korktukları için bir savaş başlattılar. Bu kanı HDP’nin üzerine sıçratmaya çalışıyorlar. Bu gün çatışmalarda askerimizin ve YPJ linin ailesini ziyarete gittim. İkisi de bizim evladımız. Bütün gençlerin kanını HDP sıçratmaya çalışanlar, siz boğazınıza kadar değil alnınıza kadar kana bulanmışsınız. O kadar heyecanlılar ki bu günlerde onlara yakın gazeteciler utanmadan sıkılmadan itiraf ediyorlar, ‘oylarımız arttı ama tam değil.’ Yani gelen cenazeler yetmiyor.

Biraz daha gençlerin tabutlarda taşınma görüntülerine ihtiyaçları varmış. Savaştan besleniyorlar. Silahlar sussun diyorlar ama son terörist kalana kadar devam edeceğiz diyorlar.”

1984 yılında savaş başladığında küçük bir çocuk olduğunu kaydeden Demirtaş, o günlerde de ‘Son terörist kalana kadar’ laflarını söyleyen zamanın başbakanları, Genelkurmay Başkanları olduğunu hatırlatarak, “80’lerden beri bunları duyuyoruz. ‘Kökünü kazıyacağız bitireceğiz’ diyorlardı. Biz büyüdük milletvekili olduk, yüzde 13 oy aldık, senin bitireceğiz dediklerin bitti mi. Polisin, askerin, gerillanın annesinin eli yüreğinde. Bizim ne hakkımız var onları bu acıları çektirmeye. Hepsi gece uykusuz. Çünkü üniforması ne olursa olsun hepsi ana baba evladı. Siyasetçilerin bunlar üzerinden kendi koltuklarını düşünmesi alçaklığın en büyüğüdür. Koltukların makamınız mevkiimiz batsın ama tek bir insan ölmesin. Dertleri bizi barajın altında bırakmaktır. Tek başına başkanlığın keyfini sürmektir. Bilsek bu ülkeye barış gelecek, çözüm olacak biz seçime bile girmeyiz. Bizim için barış özgürlük daha önemlidir. Biz sizin gibi koltukları uğruna haysiyetlerini pazarlayanlar değiliz. Koltukları uğruna halkın geleceğini felakete sürükleyecek kadar ucuz siyaset yapacak parti değiliz. Halkımız için kurulmuş bir partiyiz. Milletvekilimiz olur olmaz fark etmez bu mücadele halkın içinde başladı. Milyonları nasıl durduracaksınız, milyonların dokunulmazlığını nasıl kaldıracaksınız. Biraz aklınız kalmışsa bu felaketi kıyısından dönmek için geç değil” dedi.

Suriye’de hükümetin halkın itirazlarına bombalarla cevap verdiğini 5 gün sonra Halep’te, Şam’da, Humus’ta her yerde iç savaş başladığını ve Suriye’nin bugün insanın yaşamayacağı topraklara dönüştüğünü dile getiren Demirtaş şöyle devam etti: “Zannediyorlar ki bu durumda birileri kazanıyor ama bütün ülke kaybeder. Bu nedenle silahlar susmalı. İmralı’ kurulan müzakere masası halkın barış umududur.

Barışa inanan insanlar aydınlar yazarlar, akademisyenler, kim varsa bu ülkede herkes bulunduğu yerden ‘savaş istemiyoruz biz size savaş yaptırmayacağız’ derseniz iki günde bu ülkeye barış gelir. Bu çocuklarımızın ölümünü durdurur. Bu gün Van kendine düşeni yapıyor. Barışa dair asla umudunuzu yitirmeyin. Bu savaş bir gün son bulacak. Ne kadar barışta ısrarcı olursak o kadar gençlerimizin ölümden kurtaracağız. Siyasetçiler göz göre göre insanlar ölürken, tabutlar Türkiye’nin her yerine gidersek suskun kalamaz. ‘Demokratik siyasetle çözüm istiyoruz’ dediniz o nedenle bize güçlü destek sundunuz bizde sizin iradenizin arkasında duracağız. Savaşın kimseye hayrının olmadığını bütün herkese göstereceğiz. İl il mahalle mahalle dolaşacağız, her yerde barışı kıymetini anlatacağız. Türkiye’nin her yerinden barış sesi yükselirse daha güçlü şekilde yeni bir sayfa açılacak. Bunun bir daha kapanmaması için güçlü şekilde sürece sahip çıkacağız. Birilerinin koltuk sevdasına heba etmeyeceğiz.”

‘VATAN SAVUNMASI DEĞİL, SARAY SAVUNMASI YAPIYORLAR’

AKP’nin bu ülkenin evlatlarını heba etmeyi sürdürmesi halinde halkı onu sandıklarda cezalandıracağını belirten Demirtaş “Ama bizim derdimiz sandık değil, o nedenle bugün barış olsun diyoruz. Halkımız bu savaşın nedenle yapıldığını biliyorlar. AKP bu savaş için vatan savunması diyor. Bu vatan hepimizin vatanıdır. Ülkemiz vatanımız tehdit altında olursa biz göğsümüzü gere gere mücadele etmeye hazırız. Ülkemizi korumaya hazırız ama saray savunmasını vatan savunmasını diye bize yutturmasınlar. Onların oyunlarına gelmeyeceğiz. Bir an önce ateşkes müzakere koşullarına dönüşmesi için barışı haykırmalıyız. Ne yaparlarsa yapsınlar, provoke etmeye çalışacaklar. Sizler inatla sabırla boyun bükmeden kendini ezdirmeden asla onurunu çiğnetmeden dik duruşu barındıran barış savunucu olacaksınız. Böyle olursak bunlara savaş yaptırmayacağız. HDP’nin rüzgarıyla erken seçimde bunlardan kurtulacağız” diye konuştu.

Demirtaş ve HDP’liler ardından barış güvercinleri uçurdu. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2015, 13:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER