Vedat Ekinci'nin öldürülmesi Meclis gündeminde!

Derecik’te askerlerin ateş etmesi sonucu hayatını kaybeden Vedat Ekinci, HDP tarafından TBMM gündemine taşındı.

Vedat Ekinci'nin öldürülmesi Meclis gündeminde!
Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde yaşayan ve kaçak yollardan sınır ticareti yaparak geçimlerini sağlayan köylülerin üzerine Irak Kürdistan Bölgesi’nden dönüş yolunda ateş açıldı.

Açılan ateş sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci, olay yerinde hayatını kaybetti.

Ekinci’nin öldürüldüğü olay, HDP Hakkâri milletvekili Dr. Sait Dede ve HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından Meclis gündemine taşındı.

HDP’li Beştaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıltması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Vedat Ekinci adlı çocuk, Hakkâri ili Derecik ilçesi, Samanlı Köyü, Çemekurk mevkiinde erzak taşımakta iken askeri noktadan açılan ateş sonucu yaşamını yitirmiştir. Valilik, yaptığı açıklama ile Vedat Ekinci’nin ölümünü meşru bir zeminde ifade etmiştir” dedi.

Beştaş, Oktay’dan şu sorulara yanıt istedi:

1) Hakkari/Yüksekova’da Vedat Ekinci adlı bir çocuk öldürüldü, duydunuz mu? Bu konuda ne yaptınız?

2) Valilik tarafından yapılan açıklama bağlamında “dur ihtarına” uyulmamasının karşılığı ölüm müdür? Kolluk dur ihtarına uyulmama durumunda kişiyi engelleyici hamle yapması gerekirken neden bu yetkiyi aşarak kişileri doğrudan öldürmektedir?

3) Valilik tarafından yapılan açıklama 15 yalındaki bir çocuğun ölümünü meşru zemine taşımakta olup bu tür yaklaşımların sivil ve çocuk ölümlerini artırması karşısında neden önlem almıyor ve idari mercilerin “yaşam hakkı” karşısında daha duyarlı olmalarına yönelik bir tutum geliştirmiyorsunuz?

4) Sınır birlikleri olarak adlandırılan askeri personel, durdurma yetkisi kapsamında neden başka yöntemler denemek yerine öldürmeyi tercih etmiştir?

5) Silah kullanma yetkisini orantısız bir şekilde kullanarak Vedat Ekinci’nin ölümüne neden olan askerler hakkında adli ve idari işlem başlatılmış mıdır?

6) Kolluğun “yanlışlıkla öldürdüğünü” itiraf ettiği Recep Hantaş’ın ölümü nedeniyle tutuklu bulunan polis memurunun oğlu tarafından CİMER’e yapılan başvuru neticesinde tahliye edildiği bağlamında, öldürenler CİMER’e başvuru yapınca tahliye mi oluyor?

7) Recep Hantaş’ı vuran kolluk görevlisinin CİMER vasıtasıyla tahliye edilmesi ile bu tür cinayetlerin meşru görüleceği kaygısını neden taşımıyor ve bu tahliyeyi gerçekleştirmekten ötürü neden sorumluluk duymuyorsunuz?

8) Yoksa kolluğun gerçekleştirmiş olduğu sivil ölümlerini “normal” mi görüyorsunuz?

9) Sertip Şen’i öldüren çavuşun da serbest bırakıldığı nazara alındığında güvenlik görevlileri işledikleri suçlardan ötürü hangi gerekçe ile korunuyorlar?

HDP Hakkâri milletvekili Dr. Sait Dede ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a yanıltması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Kabahatler kanunundan haklarında işlem yapılacak olan dört çocuğa ateş açılmış ve açılan ateş sonucu Vedat Ekinci yaşamını yitirmiştir." dedi.

Dede, Bakan Akar'a şu soruları yöneltti:

1) Vedat Ekinci’nin vurulduğu yer Türkiye cumhuriyeti sınırları içinde midir? Vedat Ekinci’yi vuran askeri personel sınır içinde mi sınır dışında mı görevlidir?

2) Vedat Ekinci’yi öldürenler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Söz konusu cinayeti işleyen kişi görevinin başında mıdır?

3) Yakalanmış olsa idi hakkında pasaport kanununa muhalefetten idari para cezası işlemi yapılacak olan bir çocuğun öldürülmesi olayında hukuken korunan menfaat nedir? Bu orantısızlığın sebebi nedir?

4) Tanık beyanları yaralıya müdahale edilmeyip bekletildiği yönündedir. Sağlık müdahalesinin yapılmamasının gerekçeleri nelerdir?

5) Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde görevli kaç askeri personel bulunmaktadır? Bu personeller Kürtçe bilmekte midirler? Bu askerler bir başka devletin sınırları içinde kurulan karakollarda mı konuşlanmışlar? Türkiye cumhuriyetine bağlı kaç karakol bir başka ülke sınırı içinde faaliyet yürütmektedir?

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2019, 08:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER