Yazar ve sinemacılardan Demirtaş'a destek

Oyuncu, yönetmen ve yazarlar, özellikle demokratikleşme, barış, dürüst siyaset gibi kriterleri gözeterek oylarını Demirtaş'a vereceklerini açıkladı.

Yazar ve sinemacılardan Demirtaş'a destek
Yönetmen Ezel Akay ve Orhan Alkaya Kürt hareketinin barış sürecinde güçlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş'ı destekleyeceklerini duyurdu. Yazar Cezmi Ersöz de "Bir felaketin eşiğindeyiz ve Demirtaş bu yüzden önemli bir şans" derken, Oyuncu Şirinkal, Demirtaş dışındaki adayların barış ve eşitlik sağlayamayacağını belirtti.


Sanat ve edebiyat çevresinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylardan Selahattin Demirtaş'a desteği sürüyor. ANF'ye konuşan oyuncu, yönetmen ve yazarlar, özellikle demokratikleşme, barış, dürüst siyaset gibi kriterleri gözeterek oylarını Demirtaş'a vereceklerini açıkladı.

AKAY: AKP'LİLER DE DEMİRTAŞ'A OY VERMELİ; ERDOĞAN'I DENETLETMELİ

Yönetmen Ezel Akay, egemen siyasetçileri demokrasiyi gözardı edip kişisel zenginleşmeyi baz almakla eleştirerek, AKP'nin de "iktidar savaşı" vererek yine demokrasiyi geri planda bıraktığını belirtti.

Akay, şöyle konuştu: "Burası, geçmişten beri maalesef Kemalist ideolojinin yoksullaştırdığı bir ülke. Çok çeşitli etnik, dinsel veya kültürel çeşitliliğe sahip bir ülke. Bu çeşitliliği daha çeşitli hale getirecek adayın peşindeyim; Cumhurbaşkanı, Başbakandan farklı olarak bunu da yapabilir. 'Tek adam' iktidarına da karşıyım; hatta HDP'yi takdir etmemin sebeplerinden biri de, eşbaşkanlığı hayata geçirmesi. Direkt olarak halkın seçtiği siyasetçilerin oluşturacağı dünyayı hayal ediyorum."

Akay, AKP'li seçmenlere de şu mesajı verdi: "AKP'liler içinde eğer Başbakanın tavırlarında bir yanlışlık gören varsa ama yine de onun Başbakan olmasını istiyorlarsa; gerçek anlamda onu denetleyecek bir Cumhurbaşkanı seçmeliler. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hükümeti kuran kişiyle Cumhurbaşkanının tamamen ayrı siyasetlerden olması gerektiğini düşünüyorum."

'CEHALET ÖRNEĞİ'

CHP-MHP'nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için de "işlevli ve alternatif olacağını sanmıyorum" diyen Akay'a göre; Cumhurbaşkanlığı iyi kullanılırsa güçlü bir denetim mekanizması haline gelebilir.

"Kürt hareketi siyasallaşacaksa, Demirtaş'ın seçilmesi muazzam fırsat. Siyasi geçmişi olan bir Kürdün Cumhurbaşkanı olması, eğer barış isteniyorsa, gayet ideal bir durum. Demirtaş, Türkiye siyasi tarihinde gördüğüm; sözü, içgüdüleri en kuvvetli siyasetçilerden biri."

Akay, "oyları bölmeyin" yaklaşımına da tepkili: "Bunu cehalet örneği olarak görüyorum. Oyların bölünmesine imkan yok. Özellikle 1. turda mümkün değil. Sonra da zaten 2 aday kalıyor. İster Demirtaş'a ister İhsanoğlu'na verilsin; AKP'ye vermemiş oluyorsun. Bu tartışma AKP ve CHP'nin işine geliyor."

Akay, oyunu Demirtaş lehine kullanacağını açıkladı.

ALKAYA: BARIŞ PROJESİNDE KÜRTLERİN GÜÇLENMESİ İÇİN ADAYIM DEMİRTAŞ

Yönetmen Orhan Alkaya'nın oyu da Demirtaş'ın: "Adayların belli olduğu ilk aşamada Demirtaş'ı destekleme kararı aldım. Otoriter, yolsuzluklara bulaşmış, sürekli gerginlik yaratan, toplumu ayrıştıran ve Kürt meselesinin çözümünde güven telkin etmeyen Başbakanın bir de Cumhurbaşkanı olmasını isteyemem."

Alkaya, "İki turlu bir seçim. İkinci tura kalındığı takdirde belki 'oyları bölme' tartışması olabilir ama şu an bir önemi yok. Siyasi etik açısından da bu tartışmaya sıcak bakmıyorum. Herkesin kendini temsil etmesi lazım" dedi.

Alkaya, Demirtaş'ı destekleme sebebini ise "Doğrudan doğruya kişiliğini önemsiyorum. İkinci olarak; toplumsal barış projesinde Kürt hareketinin kuvvetlenmesi; arkasındaki toplumsal desteğin artması gerektiğini düşünüyorum" diye ifade etti. 

ERSÖZ: BİR FELAKETİN EŞİĞİNDEYKEN DEMİRTAŞ'IN ADAYLIĞI AYDINLIKTIR

Yazar Cezmi Ersöz de oy kullanırken gözeteceği kriterleri şöyle tarif etti: "Seçilecek kişinin öncelikle demokrasiye sahip çıkması gerekiyor. Hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı, halkın iradesine saygı, çoğulculuk, çeşitli kimliklere saygı, dürüstlük, ayrımcılık yapmamak, eşitlik ve tabii en can alıcısı Kürt meselesine demokratik yaklaşım gerekiyor. Demokratik özerklik ve anadilde eğitime sıcak bakmalı ve barışın yasalar nezdinde hayata geçmesi için mücadele etmeli."

Ersöz, "Demirtaş duymak istediklerimizi dürüstçe söylüyor. Alevi, Süryani, Ezidi meselelerinde kendisine nasıl güvenileceği sorulduğunda 'güvenmeyin; sorgulayın, eleştirin' diye yanıt vermiş. Bu yanıtı çok hoşuma gitti. Her karanlık bir aydınlığı da yanında getiriyor; bir felaketin eşiğindeyiz ve Demirtaş bu yüzden önemli bir şans. Tabii ki oyum Demirtaş'a" dedi.

'BİR KÜRT, DEMOKRAT NİYE CHP'YE, MHP'YE OY VERSİN?'

Ersöz, 'oyları bölmeyin' diyenlere de şöyle seslendi: "Yerel seçimlerde de bunu yaptılar; Sırrı Süreyya Önder için. Bu nasıl mantıktır, anlamıyorum... Bir Kürt, demokrat niye CHP'ye, MHP'ye oy versin? Bu nasıl dayatmadır? Demokrasiyi daha başında reddetmiş oluyorlar. Fikirlerime uyan bir parti var, onun adayı var ve tabii ki ona oy vereceğim. Sen bölme o zaman! Ekmeleddin Bey'in söyledikleriyle Demirtaş'ın söylediklerini nasıl karşılaştırabiliriz? Ekmeleddin Bey'in birçok konuda görüşü bile yok. Genel yapıdan, statükodan ayrı biri değil."

ŞİRİNKAL: ERDOĞAN VE İHSANOĞLU BARIŞA, EŞİTLİĞE UZAK

Oyuncu Funda Şirinkal da adayının Demirtaş olduğunu açıkladı. Şirinkal, "Kötünün iyisini seçme gibi bir hisse kapıldı herkes. Özellikle laik kesimler inanılmaz panikte. 'Acaba İran mı olacağız' gibi dertleri var. Aslında gerçek sorun bu değil. Cumhurbaşkanının gayet dengeli, barışçıl, halklara eşit mesafede yaklaşması önemli" dedi.

Şirinkal, Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nun eşitlik ve barış kriterleri için uygun adaylar olmadığını dile getirirken, "Bunlara en yakın aday ise Selahattin Demirtaş. Kendisinİ Cumhurbaşkanı olarak da, Başbakan olarak da görmek isterim" diye ekledi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2014, 17:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER