Yüksek: AKP Kobani'de kaybettiği gibi 7 Haziran'da kaybedecek

Yüksek, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın bir çete kurduğunu ve HDP'nin baraj altında kalması için her türlü hileye başvurulduğunu belirterek, "Kobanê'de AKP nasıl kaybettiyse 7 Haziran'da da öyle kaybedecektir" dedi.

Yüksek: AKP Kobani'de kaybettiği gibi 7 Haziran'da kaybedecek
HDP milletvekili adayları yoğun bir tempo ile seçim çalışmalarını yürütüyor. Erzurum'un Karaçoban ilçesindeki mitingde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın bir çete kurduğunu ve HDP'nin baraj altında kalması için her türlü hileye başvurulduğunu belirterek, "Kobanê'de AKP nasıl kaybettiyse 7 Haziran'da da öyle kaybedecektir. Bu topraklarda AKP bir daha iktidar olamayacaktır" dedi. 


ERZURUM

HDP, 4 Haziran Erzurum kent mitingi öncesi ilçe mitinglerini yapmaya devam ediyor. Binlerce kişinin katıldığı Karaçoban mitinginde konuşan HDP Erzurum Milletvekili Seher Akçınar, Erzurum Valisi'ne seslenerek, "Sayın Vali senin görevin oradaki kitlenin güvenliğini sağlamaktır. Biz Erzurum'da İstasyon Meydanı'nda mitingimizi yapacağız. Sen de paşa paşa gelip orada halkın güvenliğini koruyacaksın" dedi. 

Daha sonra Karaçobanlılara hitap eden DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, "Karayazı'da, Hınıs'ta, Tekman'da mitingler yaptık. Her yana askerlerini koymuşlar. Yollarda bizim bayraklarımızı söküyorlar. Efkan Ala İçişleri Bakanlığı döneminde adeta bir çete kurmuş. 7 Haziran'da HDP'yi barajın altında bırakmak için her türlü hileye başvuruyor. Biz onların çetelerini biliyoruz. Elimizde raporları, belgeleri var" dedi. 

Konuşmasında Kürtlerin eski Kürtler olmadığını belirten Yüksek, şöyle devam etti: "Kobanê'de kardeşlerimizin başı dara düştüğünde Karayazı, Karaçoban, Hınıs ve Tekman halkı ayağa kalkarak Kobanê'deki kardeşlerine sahip çıktı. Kobanê'de AKP nasıl kaybettiyse 7 Haziran'da da öyle kaybedecektir. Bu topraklarda AKP bir daha iktidar olamayacaktır. Ortadoğu'da Rojava'da büyük bir savaş var. Her gün kardeşlerimiz IŞİD barbarlarına karşı destansı bir direnişle savaşıyor. Şahadete ulaşan kardeşlerimizin cenazesine bile tahammülleri yok. AKP hükümeti arkadaşlarımıza diyor ki, '7 Haziran'a kadar cenazelerinizi getirmeyin.' Cenazelerimize bile tahammülü olmayanlar yıllarca din üzerinde siyaset yaptılar. Nerede sizin dini inancınız? Dinde diyor mu cenazelerinizi bir ay, iki ay bekletin. Kürtler artık bu zihniyeti çok iyi tanıyor. "

İSTANBUL 

HDP'nin İstanbul kadın milletvekili adayları, aralarında DİHA, JİNHA, ETHA, Özgür Radyo, Evrensel, bianet, İMC TV, Milliyet, Hayat TV, CNN Türk, Med Nuçe'de çalışan kadın gazetecilerle, 7 Haziran İstanbul Seçim Koordinasyonu üyesi kadınlar tarafından Cezayir Resturant'ta verilen kahvaltıda bir araya geldi. Buluşmaya, seçim sürecini takip etmek üzere İstanbul'a gelen YNK'li kadın parlamenter Rabia Hamet Abdullah da katıldı. 

Adaylar ile kadın gazetecilerin sohbet ederek yaptıkları kahvaltının ardından koordinasyon üyesi Nimet Tanrıkulu, gelenleri selamladı. Akademiden, basından, kadın hareketinden, feminist mücadeleden, hayatın her alanından gelen kadınlar olarak İstanbul'da HDP'nin kadın kampanyasına güç kattıklarını belirten Tanrıkulu, "Eşit temsil ilkesiyle yola çıkan HDP'nin bu seçimlerde de adaylarının yarısını kadınların oluşturması, ortaklaştığımız politik çerçeve ile bütünleşti. HDP'li kadınlar 7 Haziran'dan itibaren sokaklardaki kadın mücadelesinin sesini Meclis'te yükseltecekler" dedi. 

Seçime 10 gün kala bugüne kadar seçimler için yaptıkları kampanyalar hakkında bilgi veren Tanrıkulu, "Önümüzdeki dönemde hızını hiç kesmeyen erkek şiddetine, katliama dönüşen kadın cinayetlerine karşı kadınların mücadelesinin sesini HDP'li kadın vekillerimizle Meclis'e taşımaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Tanrıkulu'nun ardından YNK'li kadın parlamenter Rabia Hamet Abdullah konuştu. HDP'nin başarısının tüm Türkiye halklarının başarısı olduğunu söyleyen Abdullah, kadınların güçlü bir şekilde Meclis'e girmesini istediği için İstanbul'da olduğunu söyledi. 

Abdullah'ın konuşmasının ardından, gazeteciler, adaylara sorularını yöneltti. "Kadın adaylar seçim çalışmaları nasıl yürütüyor, seçime az bir süre kala neler hissediyorsunuz?" sorusu üzerine HDP'nin adayı Filiz Kerestecioğlu, seçim çalışmaları yürüttükleri esnada halkla buluşmalarından kısa anlar anlatarak, insanların kendilerine inandıklarını söyledi. Kerestecioğlu, "Bizler HDP, Bizler Meclise sözüne insanlar inandı ve bu bizim alandaki çalışmalarımızı daha da kolaylaştırdı" diyerek, kadınların sesini Meclis'e taşıyacakları mesajını verdi. 

Aday Hülya İmak de HDP'nin hükümetlerin kutuplaştırdığı halkları birleştirdiklerini belirterek, bu yüzden de tepkilerin olumlu olduğunu dile getirdi. Adaylardan Gülsüm Ağaoğlu ise, " İstanbul, Hakkari, Diyarbakır'a oy versin. Soma'yı ve İstanbul'u Meclis'te birleştirelim" dedi. Adaylardan Ayşe Berktay da kadın emeğinin görülmediği erkek egemen sistemde kadın gazetecilerle ortaklaşarak kadın mücadelesini yükseltme mesajı verdi. 

HDP Bayrampaşa İlçe Örgütü seçim çalışmaları kapsamında Bayrampaşa'da bulunan Giresunlular Derneği'ni ziyaret etti. Ziyarete, HDP İstanbul 2'nci Bölge milletvekili adayı Sabri Gül de katılırken, HDP'lileri, Giresunlular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Yetim ve dernek yöneticileri karşıladı. Derneğin yönetim kuruluyla HDP'nin politikaları ve seçim bildirgesi hakkında sohbet eden Gül, ülkenin barışına, kardeşliğine ve eşitliğine katkı sunmak için aday olduğunun altını çizerek, "7 Haziran seçimlerinin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz" dedi. Kendisinin de Giresunlu olduğunu belirten Gül, "Giresun da doğa mücadelesi veriyor. Oranın coğrafya yapısı nedeniyle hayvancılık yapmak zor. Tarım yapmak zor. Giresun halkının geçim kaynağı olarak fındık üretimi ön planda. Fındık üreticilerinin durumu da ortada. Bizler HDP olarak Karadeniz halkının sorunlarına onlarla birlikte çözüm arayacağız ve çözüme ulaştıracağız. Aynı zamanda buradaki yaptığımız çalışmaların temeli bu ülkenin barışına, kardeşliğine, eşitliğine katkı sunmaktır. Ben istiyorum ki bu ülkenin her yerinde çocuklarımız, gençlerimiz, özgür ve eşit bir şekilde yaşasınlar. Derdimiz budur. Bu gün bu anlamda Giresunlular Derneği'ne bu ziyareti yapmayı uygun gördük. Sağ olsunlar bizi kabul ettiler. Onların da fikirlerini alacağız" diye konuştu. 

Ziyarette konuşan Giresunlular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Yetim ise seçim barajına karşı olduklarını belirterek, "Dernek olarak bütün partilerin meclise girmesinden yanayız" dedi. Derneğin yönetim kurulu üyeleri ise HDP'nin, çok kimlikli çok kültürlü bir toplum yapısını temel politika haline getirmesinden memnun olduklarını belirterek, partinin tüm ülkeyi kapsayacak söylemlerle halkın önyargılarını kırdığını gözlemlediklerini söyledi.

MERSİN

HDP Mersin Milletvekili Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, Mersin Vanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleriyle bir araya geldi. "Baraj ne ki Selo can? İste Van Gölü'nü aşak" yazılı pankartın asılı olduğu Van'a ait yöresel yemeklerin sunulduğu restoranda Fırat'ı konuk eden Vanlılar Derneği Başkanı Murat Karahan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti yetkililerinin, Türkiye halklarını ayrıştırıp ötekileştirdiğini, ancak HDP'nin ise farklılıkları ve renkleriyle tüm Türkiye halklarını kucaklayan bir parti olduğunu ifade etti. 

Kendisi de Vanlı olan Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özer de yaptığı konuşmada, bölge illerine yaptığı ziyaretlere dikkat çekerek, "Kürtler, 'Biz dinimizi ve diyanetimizi, 3-5 oy uğruna kullananlardan öğrenecek değiliz' diyor" dedi. 

Daha sonra konuşan HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ise, 7 Haziran seçimlerinin sıradan bir milletvekili seçimi olmaktan öte bir referandum olduğunun altını çizdi. Dengir Fırat, "Yani Türkiye halkları; demokratik, özgürlükçü, barışçıl, eşit vatandaşlık esası içerisinde müreffeh bir ülkede mi yaşamak istiyor? Yoksa diktatöryal bir sistem içinde mi yaşamak istiyor? İşte 7 Haziran seçimi bunun tercihidir" dedi. HDP'nin barajı aşarak Meclis'te temsil edilmesiyle siyasi rüştünü ispatlamış olacağının altını çizen Fırat, "Hangi parti veya hangi koalisyon hükümeti olursa olsun, barış sürecini sürdürme imkânı da yine rüştünü ispat etmiş olan HDP'nin Meclis'te var olmasıyla daha kolay yürüyecektir" dedi.

HDP ve HDP'ye gönül verenlerin seçim çalışmalarına dikkat çeken Dengir Fırat, "42 yıldır siyasetin içindeyim, böylesi fedakârlık görmedim" diye konuştu. Dengir Fırat, "Anket sonucuna değil, Erdoğan'ın sinir katsayısına dikkat ediyorum" dedi ve ekledi: "Bu da gösteriyor ki 8 Haziran sabahı hepimiz mutlu olacağız." Sandığa doğru giderken asla bir rehavetin yaratılmaması gerektiğinin altını çizen Dengir Fırat, "Kendimizi 9.99 bandında görerek, herkesin 1 oyuna ihtiyacımız olduğunu insanlara anlatmalıyız" diye konuştu. Dengir Fırat, daha sonra Vanlılarla sohbet etti, soruları yanıtladı. 

İZMİR 

HDP İzmir İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında İzmir'de bulunan yöre dernekleri temsilcileri ile bir araya geldi. Etkinliğe, HDP Hakkari Milletvekili Adayı Selma Irmak, HDP İzmir Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur ile HDP MYK üyesi Kenan Kalyon katıldı. Etkinlikte konuşan Kürkçü, 7 Haziran'ın Türkiye halkları için tarihi bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Kürkçü, "Eğer biz bu sorumluluğu yeteri derecede yerine getirmeksek, böyle etkinliklerde değil, cenaze törenlerinde, yemeklerinde bir araya geleceğiz. Cenaze törenlerinde bir araya gelmemek için bugün bir araya geldik. Türkiye halkları için bu yaşanacak kaos ortamını önlemek zorundayız. Hepimiz bundan sorumluyuz" dedi. Türkiye'nin baskıcı, diktatör AKP iktidarından mutlaka kurtarılması gerektiğinin altını çizen Kürkçü, yeni ve özgür bir gelecek için halkların el ele verip bunu inşa etmesi gerektiğini söyledi.

HDP Hakkâri milletvekili adayı Selma Irmak ise 2 gündür İzmir'de olduğunu ve bir dizi etkinliğe katıldığını söyledi. İzmir'de HDP'ye karşı yoğun bir ilgi olduğunu dile getiren Irmak, Kürdistan'dan batının çalışmalarını pür dikkat izlediklerini belirtti. Birlikte barajı geçeceklerini belirten Irmak, " 2 gündür buradayım ve gördüm ki biz yüzde 10 barajını geçmişiz" diye konuştu.

SİİRT 

HDP Siirt Milletvekili Adayı Hatice Sevip Tekin, Eruh ilçe esnafını ziyaret etti. Sabahın erken saatlerinde HDP ve DBPli yöneticilerin yanı sıra, KJA aktivisleri ile birlikte ilçede bulunan esnafı ziyaret eden Seviptekin, esnafın sorunların ve sorunların çözümüne yönelik görüş alış verişinde bulundu. İlçe esnafı tarafından büyük bir ilgi ile karşılanan Seviptekin ve beraberindekiler 7 Haziran'da destek istedi. 

MARDİN

HDP Mardin Milletvekili Adayı Mehmet Ali Aslan, Midyat ilçesine bağlı Barbunıs (Pelitli) köyünde bulunan Şeyh Ahmet, Barbunıs ve Abdulkerim türbelerini ziyaret etti. Her yıl Mayıs ayının son Cuma günü tekrarlanan ziyarete kalabalık bir kitlede katıldı.

KÖY ZİYARETLERİ

HDP ve DBP Derik ilçe örgütleri, seçim çalışmaları kapsamında ilçeye bağlı Söğütözü (Qetaro), Zeytinpınar (Heremya), Kale (Kela), Aktepe (Xirbe Belek), Karaca (Hedreşk) ve Hoz mahallelerinde yurttaşlarla bir araya geldi. 

HDP Mardin milletvekili adayı Mithat Sancar ise, Savur ilçesine bağlı Kayatepe (Mîlêzîn), Başkavak (Ehmedî), mahallelerinde seçim çalışması yürüterek, halkla bir araya geldi. Savur ilçesinde esnafı ziyaret eden Sancar, esnafların sorunlarını dinledi. Ardından HDP'liler Ehmedî Mahallesi'nde halkla bir araya geldi. Sancar, Arapça yaptığı konuşmada, bu topraklarda yaşayan halkların yüzyıllarca beraber yaşadığını belirtti. HDP'nin tüm farklılıkları içene alarak meclis yolunda ilerlemesinin tarihe damga vuracağını kaydeden Sancar, "HDP tüm renklerde, dinlerde, kültürlerde yaşayan halkların partisidir. Halklar 7 Haziran'da özgür olacaktır" şeklinde konuştu.

AĞRI

Ağrı'da Doğubayazıt ve Diyadin'in ardından Taşlıçay mitingi de coşkulu gerçekleşti. Mitingin yapıldığı alanı dolduran kitle, "Bizler HDP, bizler meclise" sloganları attı. HDP Ağrı milletvekili adayları Leyla Zana, Berdan Öztürk, Dirayet Dilan Taşdemir ve Mehmet Emin İlhan'ı halk Taşlıçay ilçe girişinde karşıladı. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği mitingde, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bizler HDP, bizler Meclis'e" sloganı atılırken, "Seni başkan yaptırmayacağız", "AKP'li olmak para ister, HDP'li olmak şeref ister" dövizleri açıldı. 

Adayların halkı selamlamasının bir konuşma yapan HDP Ağrı milletvekili adayı Mehmet Emin İlhan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu projeyi Kürdistan ve Türkiye halkları ile birlikte sonuca götüreceklerini söyledi. Azerilere da seslenen İlhan, yıllardır komşuluk hukuku içerisinde birlikte yaşadıklarını, 7 Haziran'da da komşuluk hukuku çerçevesinde HDP'ye oy vermelerini istedi. 

Adaylardan Dirayet Dilan Taşdemir, HDP'nin Kürtlerin olduğu kadar Azerilerin de partisi olduğunu söyledi. Taşdemir, HDP'nin sistemin halkı sömüren zemini kuruttuğu için dört koldan saldırdıklarını belirterek, "HDP'yi baraj altında bırakmak istiyorlar. Bunu bilmiyorlar, bu halkın önündeki hiçbir bent duramayacak" dedi. 

Berdan Öztürk de konuşmasında, halklara sultanlık dayattığını, Erdoğan'ın halkı savaşla tehdit ettiğini söyledi. Öztürk, sultanlık hevesinde olan Erdoğan'a ve vezirlerine gerekli cevabın halkın sandıkta verileceğini söyledi. 

Mitingte son olarak konuşan Leyla Zana ise, sistemin yüzyıllardır Kürtlerin sofrasında çaldıklarını, halka oy uğruna dağıtılanların da halkın olduğunu söyledi. 

Konuşmaların ardından miting çekilen halaylarla sona erdi. 

ELEŞKİRT

HDP milletvekili adayları Leyla Zana, Berdan Öztürk, Dirayet Dilan Taşdemir ve Mehmet Emin İlhan'ın seçim mitingleri kapsamında ikinci durağı Eleşkirt ilçesi oldu. Miting alanında yoğun güvenlik önlemleri alınması dikkat çekerken, alana Öcalan'ın posterlerinin alınmaması kısa süreli gerginliğe neden oldu. HDP bayraklarıyla "Bijî Serok Apo", "Bizler HDP, bizler Meclis'e" sloganlarını atan Eleşkirtliler, "Hatalı solama ölüm getirir, hatalı oylama zulüm getirir", "Ne ağa, ne paşa ver oyunu Demirtaş'a", "Bize dilimizi yasaklayanlar dilimizi öğretemezler" dövizleri açtı.

Burada da kısa bir konuşma yapan Dirayet Dilan Taşdemir,

AKP'nin asimilasyon politikalarını Eleşkirt'in yakından tanık olduğuna dikkat çekerek "Bugün Kürtlerin isyan ruhu Eleşkirt'te açığa çıktı. Bu ruh ile zafere yürüyeceğiz" dedi.

Leyla Zana da, yıllardır Kürtlerin tarihini başkalarının yazdığını ancak artık Kürt halkının bugün kendi tarihini yazdığını belirtti. Kürt ve Türk halkında barışta hassas olduğunu söyleyen Zana, "Sayın Öcalan bu ülkede barışın teminatıdır. Sayın Öcalan birlikte yaşamın, özgürlüğün, kadınların, bu ülkenin kalkındırılmasının sigortasıdır" dedi. 

Miting çekilen halaylarla son buldu.

KARS 

HDP Kars milletvekili adayları, son dönemde AKP'nin baskılarına, oy karşılığında hizmet verileceği tehdidinde bulunulan köy muhtarlarıyla bir araya geldi. Kale Otel'de verilen kahvaltıda muhtarlara hitap eden HDP Kars Milletvekili Adayı Ayhan Bilgen, "Biz muhtarlarımızı halkımızın iradesi olarak görüyoruz. Dolayısıyla biz onlardan partimizin bayraklarımızı sallamasını beklemiyoruz. Ama bu şehrin sorunlarını çözümü noktasında 12 yıldır iktidar partisi olmanın imkanını kullananların ne yaptıkları ortada. Bu doğrudan doğruya sizin de sorumlu olduğunuz, bizim de sorumlu olduğumuz halka karşı bir vebaldir. Bu borcu, bu sorumluluğu yerine getirme noktasında üzerine düşeni yapmayan iktidar şimdi yine seçimlere bir hafta kala baskıyla, rüşvetle, 12 yıldır yapmadıklarını son bir hafta içerisinde yapacakmış gibi yaparak bunun üzerinden yeniden oy devşirmeye çalışıyor. Bizatihi bunun kendisi zaten seçmen üzerinde bir baskıdır'' dedi.

Ardından söz alan milletvekili adaylarından Şafak Özanli ise, seçim çalışmalarına gittiğimiz çoğu köyde kadınlarımızın hala sırtlarında su taşıdığını, çoğu köyün elektriğinin hala olmadığını ve çocukların ciddi sıkıntılar içerisinde yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi. Son olarak söz alan Önder Fidanboy ise, iki dönemdir AKP hükümetinin Kars ve köylerine hiçbir çalışmasının olmadığını, bu seçimlerde de oy almak için halkı kandırmaya, tehdit etmeye yönelik çalışmaların içine girdiğini dile getirdi.

VAN

HDP Tuşba İlçe Örgütü seçim çalışmaları kapsamında Organize Sanayi Sitesi'nde bulunan esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Aralarında HDP Van Milletvekilli Adayı Yurdusev Özsökmenler ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu HDP heyeti Marangozcu esnafını ziyaret ederek 7 Haziran seçimlerinde destek istedi. Esnafların yoğun ilgisi ile karşılaşan HDP'liler esnafları tek tek gezerek HDP'nin "yeni yaşam" projesini anlattı. Esnaflar ise, yapılan ziyaretten dolayı HDP'lilere teşekkür ederek, 7 Haziran seçimlerinde HDP'ye destek vereceklerini söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2015, 19:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER