Yüksek Askeri Şûra Yönetmeliği yürürlüğe girdi

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yüksek Askeri Şûra Yönetmeliği yürürlüğe girdi
 Yönetmelik, Türk Silahlı Kuvvvetlerine mensup general, amiral ve albaylardan, bir üst rütbeye terfi, kadrosuzluktan emekllik veya görev süresi uzatmatılma durumunda  bulunanlar ile YAŞ faaliyetlerinde görevli personeli ve YAŞ üyeleriyle ilgili maddeleri içeriyor.

Yönetmeliğin 17/7/1972 tarihli ve 1612 sayılı Yüksek Askeri Şûranın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlandığı belirtilirken YAŞ’ın neleri düzenlediği zıralanıyor.

Yönetmeliğin 2. Maddesinde Şûranın başkanının Başbakan olduğu ve diğer üyelerin ise; Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile Kuvvet Komutanları olduğu belirtiliyor.

Şuranın yılda en az bir kere toplanacağı ve toplanacağı yeri başbakanın tayin edeceği belirtilen yönetmelikte, Şûranın nihai gündeminin Başkan tarafından belirleneceği tespit ediliyor.

Yönetmelikte oylama işlemi, aksine bir karar alınmadıkça açık olarak yapılacağı, kararların aksine bir hüküm yoksa toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alındığı, oyların eşitliği halinde Başkanın kullandığı oy yönünde karar alınacağı belirtiliyor..

Yönetmeliğin sonunda ise şûra tarafından alınan veya görüş bildirilen kararların, Cumhurbaşkanının onayı sonrası yürürlüğe gireceği ve  bu yönetmelik hükümlerinin Başbakan tarafından yürütülüceği dile getiriliyor  

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2017, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER