Yüksekovalı annenin çaresizlik gözyaşları

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde evleri yıkılan Aykut ailesinin dramı yürek burkuyor. Anne Zeynep Aykut eski hayatlarına dönmek istediklerini söylerken göz yaşlarını tutamadı.

Yüksekovalı annenin çaresizlik gözyaşları

İlçenin Cumhuriyet Mahallesi Kuruköy mevkiinde bulunan evleri yıkılan Hamza ve Zeynep Aykut çifti zor günler geçiriyor. Yıkılan evlerinin duvarları sağlam kalan bir odasını onararak yerleşen ailenin dramı yürek burkuyor. 4 Çocuğu ile derme çatma, buz gibi odada kalmak zorunda olduklarını belirten Anne Zeynep Aykut, yaşadıkları zorluğu "hayatın artık bir anlamı kalmadı" sözleriyle ifade ederken imkansızlıklar nedeniyle oğlunu okula gönderemediği için vicdan azabı çektiğini söyledi.

Daha önce çobanlık yaparak geçimini sağladığını belirten Hamza Aykut, “Yüksekova'daki sokağa çıkma yasağı sırasında evim yıkıldı. Bir süre dışarıda bir barakada kaldıktan sonra evin yıkılan bir odasının damını tekrar onararak kapı ve pencerelerini taktım. Eşim ve 4 çocuğumla bu odada kalıyoruz. Beslediğim 10 koyunum var. Koyunlar nedeniyle kiralık eve de çıkamıyorum. Mahalledeki tüm evler yıkılmış durumda. Bu sokakta sadece 6 ev kaldık. Kiralık evler çok uzakta. Hayvancılık dışında bildiğim bir iş yok. Koyunlarımı satarsam işimden de olurum. Burası benim köyüm. Buradan koparsam hayatımdan kopmuş olurum" dedi.

yuksekova-haber-aykut-ailesi.jpg

'GECELERİ ÇOK SOĞUK OLUYOR'

Anne Zeynep Aykut ise rahatsızlığı nedeniyle ev işlerini yaparken zorlandığını belirterek, "Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından ameliyat oldum. Uzun süre evin tüm işlerini eşim yaptı. Şimdi onardığımız bu tek odada kalıyoruz. Geceleri çok soğuk oluyor. Kaymakamlığın verdiği bir miktar kömür ve eşimin köy sakinlerine yardım etme karşılığı aldığı bir miktar tezek var. Onları yakarak çocuklarımı, evimi ısıtmaya çalışıyorum. Çaresizce bu odada kışı atlatmaya çalışıyoruz. Bu odayı hem mutfak, hem banyo hem de oturma ve yatak odası olarak kullanıyoruz" dedi. 

'ÇOK ZOR DURUMDAYIZ'

Kaymakamlıktan 2 ayda bir kira desteği aldıklarını belirten Aykut, "Onunla da çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. 2 çocuğum okuyor. Biri ise imkansızlıklar nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Van'daki bir İmam Hatip Lisesi'ni kazanmıştı ama gönderemedik. O okuyamadığı için vicdan azabı çekiyorum. Çok zor durumdayız. Çocukların başını burada sobanın yanında leğende yıkıyorum. Yemekleri de sobanın üzerinde pişiriyorum. Hayırsever vatandaşlar zaman zaman gıda ve ev eşyası yardımında bulunuyor. Hiçbir beyaz eşyamız yok şuan. Eşyaları soğutmak için karın içine koyuyorum. Fırın niyetine de sobayı kullanıyorum. Bu odadaki eşyalarımız dışında hiçbir şeyimiz yok" dedi.

yuksekova-haber-aykut-ailesi-001.jpg

'HAYATIMIZ ESKİDEN ÇOK GÜZELDİ, ŞİMDİ BİR ANLAMI YOK'

İçerisinde bulundukları zor şartları anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan anne Aykut, "Evimiz eskiden 4 odalıydı, çok güzeldi. Hayatımız eskiden güzeldi. Şimdi hiçbir anlamı yok. Hayat boş, hiçbir şey için üzülmeye değmez. Bunu anladım. Bizde artık birşey kalmadı. Yıkılan evimizin yeniden yapılmasını bekledik uzun süre ama yapılmadı henüz. Şuanda da mevsim kış olduğu için yapılamaz zaten. Koyunlarımız için de burada kalmamız gerekiyor. Kiralık eve gidersek koyunları satmamız gerekir. O zaman da tek geçim kaynağımız olan hayvancılıktan da oluruz. En azından kışı atlatabilmek için hayırseverlerden ve yetkililerden yardım eli bekliyoruz" dedi.

'OKUMAK İSTİYORUM'

Ailesinin maddi imkansızlıkları nedeniyle TEOG sınavı ile Van ilinde yerleştiği liseye devam edemediğini belirten Cahit Aykut ise, "Sınavda aldığım puanla Van Evliya Çelebi İmam Hatip Lisesi'ne yerleştim. Maddi durumumuz kötü olduğu için okula gidemedim. Okumak, eğitimime kaldığım yerden devam etmek istiyorum. Böyle bir imkan sağlanırsa çok mutlu olurum" dedi.

HABER: ERKAN ÇAPRAZ - ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER
Yardım için ailenin banka hesabı bilgileri:

IBAN NO: TR350001001902668049065001 (Zeynep Aykut)

yuksekova-haber-aykut-ailesi-002.jpgyuksekova-haber-aykut-ailesi-003.jpgyuksekova-haber-aykut-ailesi-004.jpg

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2016, 19:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER