Yunanistan: IMF'ye bugün ödeme yapmayacağız

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ülkesinin IMF’ye bugün ödeme yapmayacağını duyurdu.

Yunanistan: IMF'ye bugün ödeme yapmayacağız

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan ve süresi bugün sona eren 1,6 milyar avroluk borcunu ödemeyeceğini bildirdi.

Varufakis, Maliye Bakanlığı’na gelişinde, gazetecilerin, Yunanistan’ın IMF’ye borcunu ödeyip ödemeyeceğine ilişkin sorularına  “hayır” cevabını verdi.

Yunanistan Başbakanı  Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras devlet televizyonu ERT’ye yaptığı açıklamada, kreditörlerle anlaşma sağlanmazsa IMF’ye ödeme yapılmayacağını belirterek, “Bize akşama kadar bir anlaşma versinler, ödeyelim” dedi.

Öneriler reddedilmişti

Yunanistan’ın kreditörlere sunduğu öneri paketi reddedilmişti.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras Avrupalı kurumların anlaşma karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesini halk oylamasına sunma kararı aldıklarını açıklamıştı. Tsipras, 5 Temmuz’daki referanduma kadar borç ödemesinin ertelenmesini istemiş ancak talep reddedilmişti.

Bankalar kapalı

Yunanistan’da, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi amacıyla 29 Haziran’dan itibaren 6 gün bankaların kapalı kalması kararlaştırıldı. Maliye Bakanı Yannis Varufakis başkanlığında toplanan Sistemik İstikrar Konseyi, bankacılık sistemindeki normalliğin bozulmaması için ülkedeki tüm banka ve şubelerinin kapalı kalması, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi konusunda tavsiye kararı aldı. ATM’lerden de yalnızca 50-60 euro çekilebilecek.

Yunanistan, kreditörlerden mali yardım alamazsa IMF’ye borcunu ödeyemeyecek ve iflas edecek. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimali de var.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2015, 22:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER