Yurt dışı oyları yarım milyonu aştı

Başkanlık referandumu için yurt dışında kullanılan oylar, 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 30 artış gösterdi.

Yurt dışı oyları yarım milyonu aştı
16 Nisan başkanlık referandumu için Almanya, Belçika, İsviçre, Fransa, Avusturya ve gümrük kapılarında 27 Mart’ta başlayan oy kullanma işleminin üzerinden bir hafta geçti. Bir haftada kullanılan oy sayısı yarım milyonu aştı. Bu, katılımın 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 30 arttığını gösteriyor. Yurt dışında 3 milyona yakın Türkiyeli seçmen bulunuyor.

EN ÇOK OY ALMANYA’DA KULLANILDI

AKP Seçim Koordinasyon Merkezi tarafından basına gönderilen bilgi notuna göre, 2 Nisan Pazar saat 16.00 itibariyle yurtdışında kullanılan toplam oy miktarı bir haftalık süre için 516 bin 194 olarak tespit edildi.

Anayasa referandumu için kullanılan oylarla 1 Kasım genel seçimleri için kullanılan oylar arasında bir kıyaslama yapıldığında, ilk hafta için kullanılan oylarda yaklaşık yüzde 30 artış görülüyor.

Bu sürede en çok oyun kullanıldığı ülke ise Almanya oldu. Bir hafta içinde Almanya’da 305 bin 313 seçmen sandık başına giderek oy kullandı. Almanya’da 1 Kasım seçimlerinde ilk hafta içinde toplam 257 bin 575 oy kullanılmıştı. En çok oyun kullanıldığı Almanya’yı 68 bin 323 ile Fransa takip ediyor.

BU HAFTA KATILIM ARTACAK

9 Nisan’da oy kullanma işleminin tamamlanacağı yurt dışındaki temsilciliklerde bu hafta yoğunluk bekleniyor. Geçtiğimiz hafta sonunda Almanya’daki 13 konsoloslukta uzun kuyruklar oluştu. Birçok seçmen oy kullanmadan eve dönmeyi tercih etti. Aşırı yoğunluk nedeniyle parti temsilcileri ve konsolosluklar seçmenlere “hafta içinde oy kullanma” çağrısında bulundu.

Hafta içinde her gün saat 09.00-21.00 arasında oy kullanılabiliyor. Ayrıca, yurt dışı kütüğüne kayıtlı seçmenler, daha önce olduğu gibi sadece bağlı bulundukları konsoloslukta oy kullanmak zorunda değiller. İstedikleri konsolosluk bölgesinde de oy kullanabiliyorlar. Yurtdışında oy kullanmanın bu hafta, önceki haftaya göre daha yoğun olacağı tahmin ediliyor.

KATILIM YÜZDE 60’I BULABİLİR

1 Kasım seçimlerinde yurtdışında toplam katılım oranı yüzde 42 olarak gerçekleşmişti. Referanduma katılım oranı ilk haftaki gibi devam etmesi durumunda toplam katılım oranının yüzde 60’ı bulabileceği tahmin ediliyor.
İngiltere, Kuzey İrlanda, Galler ve İskoçya’nın oluşturduğu Birleşik Krallık’ta ise oy kullanma işlemi, 6-9 Nisan’da, başkent Londra’nın batısındaki Hammersmith bölgesinde bulunan Novotel Hotel Kongre Merkezi ile İskoçya’daki Edinburgh Başkonsolosluğunda kurulacak sandıklarda yapılacak.
Vatandaşlar 4 gün boyunca 09.00-21.00 saatleri arasında oylarını kullanabilecek.

OYLAR TÜRKİYE’DE SAYILACAK

Yurt dışında 9 Nisan pazar günü tamamlanacak oy kullanma işleminin ardından oylar özel bir uçakla Türkiye’ye getirilecek. Sayım işlemi ise 16 Nisan günü yapılacak. Bu süre içerisinde kullanılan oylar konsolosluklarda güvenli bir odada muhafaza ediliyor. 

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2017, 13:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER