Zana: 7 Haziran'da gelecek oylaması yapılacak

Den Haag şehrinde HDP ile dayanışma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte yapılan konuşmalarda oy çağrısı yapılırken, AKP ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan da protesto edildi.

Zana: 7 Haziran'da gelecek oylaması yapılacak

Hollanda'nın Den Haag şehrinde İç Anadolu Kürtleri HDP ile dayanışma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe HDP Amed Milletvekili Leyla Zana, KNK Yürütme Üyesi Adem Uzun, HDP Konya Milletvekili Adayı Battal Odabaşı, HDP Aksaray Milletvekili Adayı Bircan Duman, HTİP Başkanı Mustafa Ayrancı da katıldı.

Battal, Kürtlerin eski Kürtler olmadığını ve artık varlıklarını ispatladığını vurgulayarak, seçmenlerden HDP'ye destek istedi.

'GÖREVİMİZE SAHİP ÇIKMAZSAK SAVAŞ BAŞLATACAKLAR'

Uzun, Kürtler üzerinde yürütülmek istenen kirli politikalara dikkat çekerek, "Daha önceleri önderimiz yoktu, ordumuz, partimiz yoktu. Ama şimdi hepsi var. Bizlere 'kafir' diyenlere biz Kobanê'de kadınlarla cevap verdik. Kobanê direnişi Selahattin Eyyubi direnişi gibi değerlidir" dedi. 

Uzun, HDP için oy çağrısında bulunarak, "Çocuklarımızı kurban etmemek, hakkımızı kullanmak için seçimler önemli. Vicdani, ahlaki, siyasi, sosyal, tarihsel görevimizdir. Eğer biz görevimize sahip çıkmazsak onlar savaş hazırlığı yapıyor" diye ekledi.

'GELECEK OYLAMASI'

Zana ise İç Anadolu Kürtlerinin iki defa sürgün yaşadığına dikkat çekerek, "Sizler şimdiye dek istediğiniz yere oy verdiniz, şimdiden sonra çocuklarınızı düşünerek oy verin" sözleriyle HDP'ye oy istedi. Zana, şöyle konuştu: "Dışlanmış ne kadar farklılık varsa HDP ağacının yapraklarına dönüşüyor. 7 Haziran'a aynı zamanda halklarımızın adil yaşaması için bir gelecek oylaması olarak bakılmalıdır. Birlikte nasıl bir gelecek konusunun konuşulması köhne zihniyetleri rahatsız ediyor."

Zana, 1994 yılında Meclis'ten apar topar götürüldükten sonra yaşadığı bir anektodu da şöyle anlattı: "Savcılar beni sorguladığında bana 'Kürtler özgür olursa diğer farklılıklarının da talepleri olabileceğini' söylemişti. Ben de hepsinin temsilinin olması gerektiğini söylemiştim. Bunun üzerine savcı beni dövmeye kalkıştı, diğer savcı ise 'kamera var' diyerek engel oldu; insanlık aklına geldiğinden değil yani."

Zana, konuşmasının sonunda "Biz kendi geleceğimizi örmezsek başkaları örer Bundan sonra Kürdistan gülecek" dedi.

'KOBANÊ'Yİ ROBOSKİ'Yİ DÜŞÜNEREK OY VERİN'

Ayrancı da yaptığı konuşmada Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürt sorununu inkar eden söylemlerine tepki göstererek, HDP'ye sahip çıkılmasını istedi. 

Duman ise seçimlerin referandum niteliğinde olduğunu vurgulayarak, halka "Sandığa gittiğinizde Kobanê'yi düşünün. Halkımıza koridor açmayarak kapıları üzerine kapattılar. Roboski'yi hatırlayın. Bizler Saralar'ın, Mazlumlar'ın arkadaşıyız. Özgürlük ve dayanışma için birlik olalım" ifadelerini kullandı.

Etkinlikte Heme Heci, Nurettin ve Gültekin Çiçek, Murat Küçük, Koma Hereme ile Mustafa Güçlü sahne aldı.

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2015, 13:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER