Zana: 'Kürtler kendi topraklarında özgürce yaşamak istiyor'

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Irak sınırında bulunan Derecik beldesin'de Newroz kutlaması coşkuyla başladı.

Azer DEMİR - Abdullah KAYA - İlhan DEMİR / DERECİK

Hakari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Irak sınırında bulunan Derecik beldesin'de Newroz kutlaması coşkuyla başladı. Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesi'nde BDP tarafından düzenlenen Newroz binlerce kişi tarafından kutlandı.
Kutlamaya BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, bölge milletvekilleri, bölge belediye başkanlarının yanı sıra belediye başkanları, belediye eş başkan adayları, BDP yöneticileri ve binlerce kişi katıldı.

Kutlama alanına PKK lideri Abdullah Öcalanın posterleri, PKK’nin bayrakları asıldı.

KAYA VE AVCI: 'DERECİK SON KALENİZ BİZ ALMAYA GELDİK'

BDP Derecik Belediyesi Eşbaşkan Adayları Berivan Avcı ve Şükrü Kaya, kitlenin Newrozunu kutlayarak, "Hükümete sesleniyoruz, Derecik son kaleniz. Biz bu kaleyi almaya geldik. 1 yıl üç gündür Sayın Öcalan’ın başlattığı bir barış süreci var. Bu kadar süredir hiçbir memleketi asker ve gerilla cenezeleri gitmiyor. Bunun sahibi ve mimarı Öcalan’dır. 30 Mart seçimi bizler için tarihi bir süreçtir. Allah nasip eder de göreve gelirsek Derecik’in bütün mahallelerine bugüne kadar gitmeyen hizmetleri görüteceğiz. Buradan Başbakan’a sesleniyoruz, geçti Derecik’in pazarı sür eşşeğini Yozgat’a" dediler.

Newroz kutlamasında konuşan BDP Hakkari milletvekili Esat Canan, "Derecik halkı fakir bir halktır. Karşıya geçmeye çalışan insanlar askerler tarafından yolları kesiliyor, bu adil bir uygulama değildir. Bunu defalarca Ankara da dile getirdik. Burada yapılan uygulamalar kişi başına iki el bombası düşüyor, bu güvenlik yeni inşa ettiğiniz bu karakollara verdiğiniz paralar ile iki Derecik inşa edilebilirdi. Onun için bu halk fakir kalıyor' dedi.

Barış sürecine de değinen Canan,"anneler ağlamıyor, ölüm haberleri Türkiyenin hiçbir yerine gelmiyor. Gelin bu demokratikleşme paketine sahip çıkalım. Son olarak diğer partilere seslenen Canan, sizde gelin bize yardım edin yoksa çok ağır bir vebalin altına girersiniz' şeklinde konuştu"

GEYLANİ: 'ZANA KÜRT HALKININ BİRLEŞTİRİCİSİDİR'

BDP Eş genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani ise, "Bu seneki Newroz Robarok’un müjdeleyicisi olur. Umut ediyor ki barış özgürlüğünü kutlar. Geylani, bugün aramızda çok değerli bir ses var onun için ben konuşmamı uzatmayacağım değerli halkım biliyorsunuz özgürlük mücadelerinde çok değerli emekler var. Bugünki tarihte Leyla Zana var. Leyla Zana kadının rengi ve sesidir. Leyla Zana Kürt halkının birleştiricisidir. Leyla Zana sessizliğin sesidir" dedi.

Geylanin ardından sahneye çıkıp söz alan Diyarbakır bağımsız milletvekili Leyla Zana ise, Robarok Kürdistanı’n her üç yanı Newroz’u Amed Newrozuyla kutlu olsun. Değerli kadınlar güzel kızlar sizin bu renkliliğiniz Şeyh Saide, Seyit Rıza, Mele Mustafa’nın hayalleri bugün canlandı. Newroz kutsal bir bayramdır. Newroz sizin genç kızlarınız ve oğullarınızın kanıyla newroz oldu. Newroz bazen Mazlum Doğan, Zekiye Alkan onlarla newroz oldu. Biz onlara minettarız'dedi.

ZANA: 'RUBAROK'TA HEM GERİLA'NIN HEM PEŞMERGELERİN EMEĞİ VAR'

Zana, "inanıyorum ki Robarok'ta hem peşmergelerin hemde gerillanın emeği var. Onlarında bütün emeği böyle bir günü size armağan etmek içindir. Ve amaçları gerçektir. Değerli kardeşlerim. Biliyorum baharın güneşi sıcaktır. Sayın Öcalan diyorki Kürtlerin birliği beraberliği birdi. Ben Şam'dayken benim yanıma geldi. Nemir İdris Mela Mustafa Barzani'nin ailesinden benim yanıma geldi ve dediki kürt hareketlerinin birliği artık şart. Ulusal kongre çalışmaları var biliyorsunuz. Çalışmalarda gelişmeler olduğu kadar engeller de oluyor. Ben diyorum ki biz bir aileydik bizi dört parça ettiler. Halkımız tek bir şeyi haykırıyor oda özgürlüğü. Özgürlüğünü isterkende kimsenin canını yakmak istemiyor. Özgürce kendi toprakları üzerinde yaşamak istiyor' dedi.

Kimse de diyemez Kürtler niye özgür kimliğinin davasını mücadelesini veriyorsun. Bundan 23 yıl önce tek bir kelime ile kendi dilimizle dedikki halkların kardeşliğini istiyoruz kıyamet koptu. Ama bugün onların dışişleri bakanı konuşmasını Süleymaniye de Kürtçe yaptı. Eğer ısrarlı olursak birgün mutlaka hak hukuk yerini bulur. Güney kürdistanda Kürdistan kuruldu. Burada da gördükki bir sene içerisinde ne kadar gelişme oldu. Bugünki seçimler şunun için çok önemli diyoruz demokrasi açısından önemlidir bu torunlarınıza güzel bir gelecek sunmanız içinde önemli bir adımdır.

Robarok benim için büyük bir onurdur aranıza gelmek. Govend dağları ben ve arkadaşlarımda bugün robarokun talipleriyiz govend dağlarınında düğünümüzü güçlendirmeliyiz. Kadın ve erkek kardeşçe acılarını dinlendirme zamanıdır. Öyle bir dönem gelmiştirki artık kız kardeş kızkardeşine derdini açmaya başladı.

Demokrasi partisi düşüncesi ne olursa olsun Türkiyede bir şemsiyedir. Yıllardır bu emek yolunda canlar verildi ve bu emek siz değerli halkımızın emeğidir. Bu parti o halkın emeği kanıdır. İster güney olsun ister kuzey olsun bugün görüyoruz ki onların renkleri sizlerin içerisinde var ve bu bize gösteriyor ki artık tek rengiz.

Umut ediyorum ki 31 martta bu müjde verilecektir bize o zaman sadece bir iki günlüğüne değil bir haftalığına geleyim Robarok'a şeklinde konuştu.


Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2014, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER