M.Sait Üçlü: 'Yanlış yöntemle hakikate ulaşılamaz'

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ortay koyduğu yeni paradigma çerçevesinde BDP Siyaset Akademisi'nde dersler veren yazar Mehmet Sait Üçlü, ders notlarından hareketle yazdığı "Hakikat ve özgürlük" kitabı, ikinci baskısıyla yarın İzmir Kitap Fuarı'nda okuyucuyla yeniden buluşacak.

M.Sait Üçlü: 'Yanlış yöntemle hakikate ulaşılamaz'
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ortay koyduğu yeni paradigma çerçevesinde BDP Siyaset Akademisi'nde dersler veren yazar Mehmet Sait Üçlü, ders notlarından hareketle yazdığı "Hakikat ve özgürlük" kitabı, ikinci baskısıyla yarın İzmir Kitap Fuarı'nda okuyucuyla yeniden buluşacak. Yazar Sait Üçlü, tarihteki bütün hakikat ve özgürlük arayışlarının akıbetinin aynı olduğuna dikkat çekerek,  "Kitap bu çelişki ve çıkmazın nedenini araştırıyor ve sorguluyor" diyor.


20 Nisan Pazar günü fuardaki imza gününe hazırlanan yazar Mehmet Sait Üçlü'nün, "Hakikat ve Özgürlük" kitabının ilk baskısı Red Yayınevi'nden çıktı. Ancak yoğun ilgi nedeniyle kısa sürede birinci baskı tükendi. İkinci baskı Aram Yayınevi tarafından yapıldı.

Yazar Üçlü, bu kitabının "insanoğlu ve insan kızının" tarih boyunca hakikat ve özgürlük arayışı serüvenini anlattığını söylüyor. Yazar Üçlü,  bu durumu şöyle detaylandırıyor: "İnsanlık devletli-sınıflı uygarlıkla birlikte, beş bin yıldan beri yitirdiği hakikat ve özgürlüğünü arıyor. Tarihte bunun için çok büyük bedeller ödendi. Bunun son büyük halkası Sosyal Demokrasi, Ulusal kurtuluşçuluk ve Reel Sosyalizmdir. 20. Yüzyıl, görkemli devrimler yüzyılıydı. Ötekileştirilenler ve mazlumlar halklar büyük bir inanç ve umutla bu devrimleri geliştirdi. Çok ağır bedeller ödedi. Özgürlük, eşitlik ve sosyalizm adına yeni bir sistem inşa ettiler. Fakat bütün bu özveri ve bedellere rağmen, bu görkemli devrimler, üzerinde yüzyıl geçmeden kendi karşıtına dönüştüler. Kapitalizmin bir karikatürü olarak tarihteki yerlerini aldılar. Tarihteki bütün hakikat ve özgürlük arayışlarının da akıbeti aynı olmuştur. Kitap bu çelişki ve çıkmazın nedenini araştırıyor ve sorguluyor."

Bunun nedeninin "sosyal mücadelelerde kullanılan yöntemle" ilgili olduğunu düşünen yazar, yanlış yöntemle, doğru sonuçlara ulaşılamayacağının altını çizerken, "Yanlış yöntemle özgürlük inşa edilemez ve hakikate ulaşılamaz" diye ekliyor.

Yazar Üçlü, "Özgürlük ve sosyalizm adına kullanılan yöntemlerin tümü devletli uygarlığın kullandığı yöntemleri aşamadı. Veya aynı yöntemler kullanıldı. Kitap bu noktada, tarihte kullanılan yöntem sorununu da ele alıp sorguluyor. Mitolojik yöntem, dinsel dogmatik yöntem, idealist yöntem, materyalist yöntem, batı bilim yöntemi vb. yöntemlerin tümü devletli uygarlığa hizmet etmiştir. Demokratik kurtuluş ve özgür yaşam için bunlarında dışında, sosyolojik olarak yeni bir yönteme ihtiyaç vardır" ifadelerini kullanıyor.

Böyle bir konuyu seçmesinin özel bir nedeni olduğunu söyleyen Üçlü, şöyle ifade ediyor: "Kürt halk önderi yeni paradigmasında çok dikkat çekici ve çarpıcı tarzda hakikat ve yöntem sorununa değinmiş. Bu beni etkiledi. Bir de BDP PM üyesi olarak yıllarca 'Özgürlük, Özgür Yaşam, Hakikat, Yöntem, tarih' vb. konularda Siyaset akademilerinde ders verdim. Akademi ders notlarımdan da yararlanarak araştırma yaparak bu kitabı hazırladım."

Yazar Üçlü, altıncı kitabı olan Hakikat ve Özgürlük'ten sonra yeni bir kitap çalışması yaptığını söylüyor. Hazırladığı kitabın "Herakles, Dionysos ve Emek" olduğunu belirten yazar, "Önümüzdeki günlerde basımı yapılacak" diyor.

Yazar kitabın konusu hakkında, "Doğu ve batı mitolojilerini esas alarak, karşılaştırmalı yöntemle tarihsel toplumsal olarak emek konusunu işliyorum" demekle yetiniyor.

Hem Hakikat ve Özürlük hem de diğer kitaplarına olumlu tepkiler aldığını ifade eden Üçlü, "Göbekli Tepe Uygarlığı (Xerawreşk), adlı kitabımın önümüzdeki hafta ikinci baskısı yapılacak. Kitaba ilişkin özellikle akademik çevrelerde çok olumlu tepkiler aldım. 'Sara’nın Düşleri' ise 5. baskıya hazırlanıyor" diye belirtiyor. / anf

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2014, 11:23
YORUM EKLE
YORUMLAR
Feyzî mirhesen
Feyzî mirhesen - 4 yıl Önce

Serkevtın jı bona keda We. Navnışana ku em xwe bıgéhînin pirtuké ,

SIRADAKİ HABER