Torino’da Kürt Kültür Günleri

Torino'da Kürt Kültür Günleri düzenleniyor. 4 gün boyunca devam edecek.

Torino’da Kürt Kültür Günleri
İstanbul merkezli Chalak Events, İtalyan ortakları Acmos ve RetroScena’yla birlikte 10-14 Nisan 2019 tarihleri arasında İtalya’nın Torino kentinde Kürt Kültür Günleri düzenliyor.

Bu yıl ilki düzenlecek olan festivalin mottosu Culture Sconfinate – Çanda Bêsînor (Sınırsız Kültür). Festivale Libera, Salvagente ve Paris Kürt Enstitüsü gibi kurumlar da destek veriyor.

4 gün boyunca Torino’nun farklı yerlerinde düzenlenecek olan festivale İtalyan kültür, sanat ve akademi çevresinden isimlerin yanında Kawa Nemir, Bextiyar Elî, Fatma Savci, Ganî Mîrzo, Yalda Abbasî, Bulent Gunduz, Mîrza Metîn, Engin Sustam ve Ozlem Belçîm Galîp gibi birçok Kürt şair, yazar, müzisyen, tiyatrocu, sinemacı ve akademisyen katılacak.

‘KÜRT KÜLTÜRÜNÜ ULUSLARASI GÜNDEMDE TUTMA ŞANSI ELDE EDECEĞİZ’

Chalak Events’in kurucularından ve festivalin organizatörlerinden olan Bilal Ata Aktaş festivalle ilgili, “Birkaç yıl önce İstanbul’da küçük bir ev toplantısıyla başlayan yolcuğumuz şu an uluslar arası bir nitelik kazanmak üzere. Böyle bir festival düzenlemek uzun süredir gündemimizdeydi. Haliyle hazırlıklara da çok önceden başladık. Sinemanın gösterileceği salondan, sponsor bulmaya, katılımcılarla ilgilenmekten, vize sürecine kadar zorlu fakat keyifli bir tecrübeydi bizim için. Geldiğimiz nokta itibariyle heyecanlı ve gururluyuz. Hazırlık süreciyle beraber bir hafta boyunca Kürt kültürünü ve sanatını uluslararası alanda gündemde tutma şansı elde edeceğiz. Artık alanda var olmak, kamusala dair bir varlık iddiasında bulunmak göstergeler dünyasında kritik önem taşıyor. Bunu görmezden gelemezdik. ” dedi.

‘DİLEĞİMİZ KÜRT GENÇLERİNE KENDİLERİNİ İFADE EDECEKLERİ ULUSLARARASI YENİ ALANLAR AÇILMASI’

Kendisi de şu an yurt dışında öğrenci olan Aktaş sözlerine, “Bu tür bir araya gelme ritüelerinin önemli özelliklerinden birisi de geliştirilen ilişkiler sayesinde ortak projelere kapı aralanması. Dileğimiz, sözkonusu etkileşimin, Kürt gençlerine, sanatçılarına kendilerini uluslararası zeminde ifade edebilecekleri yeni alanlar açması. Kürtçe bir kitabın daha İtalyanca’ya çevrilmesi, Kürtçe bir şarkıcının yeni bir konser teklifi alması, Kürt bir akademisyenin yeni bir projeye dahil olması bu festivalin asıl çıktılarından olacaktır. Kaldı ki bu etkinlik için Avrupa’nın birçok ülkesinden Kürtçeyle yakın temasta olan onlarca genci de davet ettik. Festival boyunca çeşitli atölyeler düzenleyip ortak neler yapabiliriz fikrini tartışacağız” diyerek devam etti.

Torino’da Kürt Kültür Günleri 4 gün boyunca sürecek ve tüm etkinlikler ücretsiz olacak.

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2019, 12:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER