'ABD Suriye'nin kuzeyinde yerel yönetim kuracak'

Amerikan gazetesi Washington Post, Donald Trump yönetiminin Suriye'deki askeri varlığını IŞİD sonrasında da sürdürmek istediğini yazdı. Habere göre ABD, yerel halkların istikrarını sağlamak için Suriye'nin kuzeyindeki askerlerini tutup yeni bir yerel yönetim kuracak.

'ABD Suriye'nin kuzeyinde yerel yönetim kuracak'
ABD’nin IŞİD sonrasında Suriye’de açık uçlu olarak kalmayı ve ülkenin kuzeyinde yeni bir yerel yönetim kurmayı planladığı iddia edildi. Washington Post gazetesinin bir dizi yetkiliye dayandırdığı haberinde, bu adımın esasında İran’a karşı planlandığı belirtildi.


‘ABD, IŞİD’in kökü kazındıktan sonra Suriye’de açık uçlu bir varlığa yöneliyor’ başlıklı haberde,
 IŞİD sonrası dönemde ABD’nin Suriye’de kalmasının meşruiyetini kaybedeceği ancak Amerikan güçlerinin ani bir çekilmesinin Beşar Esad yönetiminin siyasi geleceğini garanti altına alması ve bunun da İran’ın zaferi anlamına geleceği savunuldu. Haberde şu ifadeler kullanıldı: “Amerikalı yetkililer bu sonuçtan kaçınmak amacıyla, Suriye’nin kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri’ne IŞİD’e karşı eğitim ve destek veren Amerikan askerlerinin varlığını sürdürmeyi ve burada Esad yönetiminden ayrı, yeni bir yerel yönetim kurmayı planladıklarını söylüyor.

Gazeteye konuşan bir yetkili, “IŞİD’le savaş bitmedi” diyerek örgütün kalıntılarının temizlenmesi ve bölgelere yerel yönetimler kanalıyla istikrar getirilmesi gerektiğini savundu. Yetkili, IŞİD’in en başta iç savaşın yol açtığı otorite boşluğundan faydalanarak yayıldığını belirtip, “Bu boşluk meşru bir siyasi süreç olmaması nedeniyle ortaya çıktı” dedi. Yetkili, Amerikan askeri varlığının söz konusu siyasi sürecin önünü açacağını savundu.

Haberde, Amerikan yönetiminin Suriye’deki varlığını uzatmanın yanı sıra Rusya’yla işbirliğini derinleştirmeye çalıştığı da belirtildi. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2017, 08:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER