AK Partili Bülent Turan'dan Kızılay yorumu: Keşke böyle ağır ve acılı bir günde satış yapmasaydı

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, CHP, İyi Parti ve HDP milletvekillerinin, depremin 3. gününde AHBAP'a çadır satan Kızılay'ı eleştirmesi üzerine, "Kızılay bir devlet kurumu değil. Keşke böyle ağır ve acılı bir günde satış yapmasaydı" dedi.

AK Partili Bülent Turan'dan Kızılay yorumu: Keşke böyle ağır ve acılı bir günde satış yapmasaydı

TBMM Genel Kurulu'nda, Kızılay'ın deprem felaketinin yaşandığı bölgede çadır satması tartışmaları devam etti. AK Parti ve muhalefet partileri arasında sık sık tartışma yaşandı.

Muhalefetin Kızılay eleştirilerine yanıt veren Turan, "Kızılay, bir devlet kurumu değil, Kızılay, kendi tüzel kişiliği olan bir dernek" dedi. 

Turan, şunları söyledi:

"Kızılay, bizim; tartışalım, eleştirelim fakat 154 yıldan beri bizim kurumumuz, en zor zamanda bu milletin yanında yer almış, özel kurumumuz. En zor zamanda milletin yanında yer almış özel bir kurumumuz, 1913'te kamu yararı kararı verilmiş. Şu an eleştirdiğiniz çadır şirketi, 1954 yılında kurulmuş bugünün konuları değil. Satsa neden satıyor, satmasa neden satmıyor denecek. Derdiniz başka, sizin kastınız, işiniz üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Ancak net olarak söylüyorum, keşke afet sırasında böyle bir ağır ve acılı günde hiçbir satış yapmasaydı yapılmasaydı. Daha nasıl söyleyebilirim. Satarsan ne olur, işte bugün olduğu gibi, 4 milyon kişiye 3 öğün yemek veriyorsun bu konuşulmaz, satarsan ne olur 400 bin kişiye çadır vermişsin bu konuşulmaz, böyle Meclis'i ve kamuoyunu yoran gündeme vesile olursunuz."

"Ne demem lazım, niye dinlemiyorsunuz?"

Turan, muhalefetin, "Kızılay çadırı satmadan deprem bölgesine götürseydi" eleştirilerine, "Diyorum ki: Satmasaydı. Ne demem lazım? Niye dinlemiyorsunuz? Öyle bir önyargınız var ki ne dediğimin de kıymeti yok sizin için. Bir daha mı söyleyeyim?" dedi.

Turan, muhalefet partilerinin Kızılay'a yönelik eleştirileri devam edince, Kızılay'ı savunmadığını vurgulayarak, "Savunmuyorum, ayıp sizin yaptığınız ya, daha ne diyeyim; ben iktidar partisi vekiliyim ya. Ama ne diyorum duymuyor musunuz ya?" sözleriyle yanıt verdi.

"Kızılay'ın geldiği nokta maalesef içler acısı"

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Kızılay'ın deprem bölgesinde çadır satmasını eleştirerek, "Vatandaşlarımız acilen konaklama sorununun çözülmesini bekliyor, bir bakıyoruz Kızılay elindeki çadırları ve konserveleri parayla satmış. Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nden bugünlere gelen yurt içinde ve yurt dışında milyonlarca ihtiyaç sahibinin yarasına merhem olan Kızılay'ın geldiği nokta maalesef içler acısı" değerlendirmesinde bulundu.

"Paraları altına ve dövize yatırıyorlar"

İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Kızılay'la ilgili de her gün tekrar bir rezalet ortaya çıkıyor. Bakın, son rezalet de şu: Kızılay'a bağlı Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi var. Bunlar aralık ayında SPK'ye bir müracaatta bulunuyorlar. Ne için müracaatta bulunuyor? Paraları çok ya arkadaşların çünkü yardım yapmıyorlar, ihtiyaç sahiplerine dağıtmıyorlar; paraları altına ve dövize yatırıyorlar" dedi.

"THK'da neyi yaşıyorsak, Kızılay'da da aynı şeyi yaşıyoruz"

İyi Parti grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Aytun Çıray, şöyle konuştu:

"Türk Hava Kurumu'nda (THK) neyi yaşıyorsak şimdi Kızılay'da da aynı şeyi yaşıyoruz ve mevcut otokratik, ucube tek adam rejimi ne yazık ki 12 Eylül 2010'dan başlayan referandumlar süreciyle ülke ve millet olarak bizi çok ağır sonuçlara maruz bıraktı. Bakın, 12 Eylül 2010'dan itibaren karşılaştığımız başlıca olaylar: 15 Temmuz hain kalkışması, dayanılmaz hayat pahalılığı, bozulan şehirler, artan uyuşturucu kullanımı, yolsuzluk ve usulsüzlük ve Suriye sığınmacıları felaketi. Bizim eskiden bir Kızılay'ımız vardı; her zor günümüzde yanımızda bulunur, milletimizin göz bebeği olan kurumların başında gelirdi, doğal felaketlerde kendiliğinden harekete geçerdi, ticari olan hiçbir faaliyetle ilişkisi yoktu. Milletimizin kalbinde yer eden bu yardım ve dayanışma kurumumuz, şimdi maalesef, kötülük rejiminin çıkarlarına hizmet eden bir paravan kuruluşa dönüştürüldü." 

"Ne zaman şirket haline dönüştürdünüz Kızılay'ı?"

HDP grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, "Bu Kızılay, depremzedelere çadır götürmedi, çadır kurmadı, elindeki çadırları üç gün bekletip ondan sonra AHBAP'a sattı. Kızılay, tüzel kişiliğe sahip ve kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sunmak zorunda olan bir kuruluş. Ne zaman şirket haline dönüştürdünüz Kızılay'ı?" diye sordu.

CHP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Zeynel Emre de, Kızılay'a yönelik eleştirilerini dile getirerek, Kızılay'ın tarihçesinden bahsetti. Kızılay'ın çadır sattığını belirten Emre, "İktidar partisi milletvekilleri, siz, Kızılay'ın yurt dışına milyonlarca dolar gönderip, oralarda binalar yapılmasını doğru buluyorsanız; buyurun, el kaldırın. O binaların yerine, çadır kurulmasını, çadır alınmasını, insanlara yardım edilmesini doğru bulmuyor musunuz siz? Kızılay'ın amacı bu değil mi?" dedi.

Genel Kurul'da söz alan, CHP, İyi Parti ve HDP grubu sözcüleri, Kızılay´a yönelik sert eleştirilerini sürdürdü.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER