AK Parti'nin Büyükçekmece başvurusu bekletilecek

YSK, MHP'nin başvurusu üzerine Maltepe'deki sandık kurullarıyla ilgili iddiaların araştırılmasına karar verdi. AK Parti'nin Büyükçekmece başvurusu için ise 23 Nisan'daki ara kararın sonuçları beklenecek.

AK Parti'nin Büyükçekmece başvurusu bekletilecek
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) MHP’nin Maltepe Belediye Başkanlığı seçiminin iptali istemiyle ilgili yaptığı başvuruda ara karar verdi. Sandık kurulu başkanı memur ve üyelerin görevlendirilmesinde esas alınan listelerin, hangi kurumlardan temin edildiği hakkında Maltepe birinci ve ikinci ilçe seçim kurullarından bilgi istendi.


YSK, kısıtlı seçmen itirazını ise aynı gerekçeyle AK Parti’nin başvurusu üzerine karar verdiği için yeniden araştırma yapılmamasına karar verdi.

YSK’nin ara kararı şöyle:

– Maltepe ilçesinde toplam bin 93 sandıkta kamu görevlisi olması gereken sandık kurulu başkan ve üyelerinin 970’nin kaymakamlıkta bildirilen listede belirlenmediği, il veya ilçe dışında görevlendirme yapıldığı,ayni sandıkta akraba görevlendirildiği ve kamu görevlisi olmadığı iddia edildiğinden memur üyelerinin ve sandık kurulu başkanlarının hangi kurumdan temin edildiğinin Maltepe Birinci ve İkinci ilçe seçim kurullarından sorulmasına,

– Listeler dışında görevlendirme yapılmışsa hangi sebeple, hangi kurumdan yapıldığının sorulmasına, bunlardan mazeret bildiren ve seçim günü göreve gelmeyen var ise listesinin gönderilmesine,

– Kısıtlı seçmen iddiasının kurumumuzun 23 Nisan tarihli kararıyla araştırıldığı için yeniden bilgi istenmesine yer olmadığına oy çokluğuyla karar verildi.

30 NİSAN’DA GÖRÜŞECEK

İlçe seçim kurulları talep edilen bilgileri 5 gün içinde YSK’ye bildirecek. Bu durumda YSK en erken gelecek hafta salı günü (30 Nisan) toplanarak itirazları görüşecek.

BÜYÜKÇEKMECE İTİRAZI İÇİN ARA KARAR SONUCU BEKLENECEK

YSK, AK Parti’nin Büyükçekmece başvurusunun ise bekletilmesine karar verdi. AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla ilgili yaptığı olağanüstü itiraz başvurusuyla ilgili 23 Nisan günü alınan ara kararların sonucunun beklenmesini kararlaştırdı.

‘SOMUT DELİL OLMADIKÇA SEÇMEN İPTALİNE NEDEN OLAMAZ’

YSK, Maltepe ara kararını oy çokluğuyla aldı. 10 üye kabul, bir üye ise ret oyu kullandı.

Karşı oy kullanan Kürşat Hamurcu, sandık kurulu listelerine ilişkin itirazların seçim takvimi içerisinde tamamlandığını ve 2 Mart 2019 tarihi itibariyle kesinleştiğini belirterek, “Sandık kurullarında görev almaları mümkün olmayan kimselere görev verilmiş olması halinde bu hususun seçim sonuçlarına etki yaptığı somut ve açık nedenlerle ortaya konulmadıkça seçimin iptaline gerekçe olmayacağından çoğunluk görüşüne katılmıyorum” dedi.

KISITLI SEÇMENLE İLGİLİ KARARINI VERMİŞTİ

YSK, 23 Nisan günü verdiği ara kararında AK Parti’nin yaptığı olağanüstü itiraz başvurusundaki İstanbul seçimlerinde 41 bin 132 kısıtlı seçmenin oy kullandığı iddiasının araştırılmasını istemişti. Bu iddiayla ilgili ilçe seçim kurullarından bilgi ve belge gönderilmesine karar vermişti.

‘ARAŞTIRILACAK İDDİALAR SEÇİMLERİN İPTALİNE NEDEN OLACAK ARGÜMANLAR DEĞİL’

YSK’nın verdiği ara kararı değerlendiren İYİ Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, “YSK, MHP’nin başvurularını ilçe seçim kurullarından sordu ve buradan gelecek cevaplar doğrultusunda kararını oluşturacak. Bunlar YSK’nın ilk defa verdiği kararlar değil bütün yapılan başvurularda aynı prosedürü işletiyor. YSK iddiaların değerlendirilmediği yönünde bir kanısı yaratmamak için bunları araştırdığını kamuoyuna gösteriyor. Yoksa bunlar ne İstanbul ne de Maltepe, Büyükçekmece seçimlerinin iptaline neden olacak argümanlar değil” dedi. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2019, 11:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER