Aktaş: 'Sağlıkta Dönüşüm' sağlığa erişimi imkansız hale getirdi

BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Meclis’e verdiği bir soru önergesidne son yıllarda “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında yapılan değişiklikler giderek vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşmasını imkansız hale getirdiğini söyledi.

Aktaş: 'Sağlıkta Dönüşüm' sağlığa erişimi imkansız hale getirdi
 BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş,  Meclis’e verdiği bir soru önergesidne son yıllarda “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında yapılan değişiklikler giderek vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşmasını imkansız hale getirdiğini söyledi.


BDP’li vekil Kemal Aktaş, Sağlık Bakanı Mehmet Muezzinoğlu’nun yanıtlaması için verdiği soru önergesinde,  “Türkiye’de son yıllarda ‘Sağlıkta Dönüşüm2 adı altında yapılan değişiklikler giderek vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşmasını imkânsız hale getirmiştir.  Türkiye’nin her köşesinde sağlık skandalları yaşanmaya devam ediyor” dedi.

2005 yılında uygulanmaya başlanan “Aile Hekimliği” uygulaması ile köy ve köy altı yerlerdeki Sağlık Ocağı ve Sağlık Evleri’nin kapatıldığına işaret eden Aktaş, “Bu uygulama ile 34. 247 köy ile 26.000 civarındaki köy altı yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi tümüyle şansa ve tesadüflere bırakılmıştır” diye belirtti.

Önergede devamla şunlar yer aldı: “En son Van ilimiz Gürpınar ilçesi Yalınca Köyü Çele mezrasında Trajik bir şekilde hayatını kaybeden Muharrem TAŞ adlı bebek kırsal kesimde yaşayan yurttaşların sağlık hizmetine ulaşmada nasıl bir zorluk yaşadığını gözler önüne sermiştir.

Van ilimiz Gevaş İlçesi Aydınocak köyü de sağlık hizmetine erişememektedir. Yakın komşu köy ile birlikte 1500 kişinin yararlandığı Aydınocak köyü Sağlık Evi personel atanmadığı için hizmet verememektedir. Hastalar Enjeksiyon, pansuman vb. hizmetler için kilometrelerce yolu kat etmeye mecbur kalmaktadır. Yurttaşlar adeta sağlık hizmetine erişmek için sağlığını tehlikeye atmaktadırlar.”

Aktaş, Bakan’ın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

1-Hükümetleriniz döneminde başlatılan “Sağlıkta Dönüşüm” uygulaması ile kaç adet sağlık ocağı ve sağlık evi kapatılmıştır? Kaç adet aile hekimliği merkezi kurulmuştur? Halen faaliyette olmasına rağmen personel yokluğu nedeniyle hizmet vermeyen sağlık ocağı ve sağlık evi sayısı kaçtır?

2-Kapatılan sağlık ocağı ve sağlık evlerinin kentler ve kırsal bölgeler bazındaki dağılımı ne şekildedir? Oluşturulan aile hekimliği merkezlerinin kent merkezi ve kırsal bölgelere dağılımı nedir?

3-Bakanlığınız bünyesindeki kuruluşlarda sunulan sağlık hizmetlerinde kaç kalemde hasta katılım ücreti tahsil edilmektedir? Bu ücretlerin yıllık toplamı ne kadardır? Toplanan katılım payları ne şekilde değerlendirilmektedir.?

4-Van ili Gevaş ilçesi Aydınocak Köyünde sağlık evi olmasına rağmen sağlık personelinin atanmamasının nedeni nedir?  1500 kişinin hizmet aldığı sağlık evine personel atamayı düşünüyor musunuz?

5-Van ili Gürpınar ilçesinde Muharrem Taş adlı bebeğin trajik bir şekilde hayatını kaybetmesinde sağlık hizmetine erişememenin neden olduğunu düşünüyor musunuz? Başka bebeklerin yaşamını yitirmemesi için kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşların sağlık hizmetine erişmesi için aldığınız tedbirler nelerdir? / anf

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2014, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER