Araştırma: Hangi parti hangi ilde kaç milletvekili çıkarır?

Polimetre Araştırma'nın yaptığı analize göre HDP Ankara'da milletvekili sayısını 1'den 2'ye çıkartı. İki parti ise hiçbir bölgede milletvekili çıkartamıyor.

Araştırma: Hangi parti hangi ilde kaç milletvekili çıkarır?

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bugünkü yazısında, gönüllü olarak seçim araştırmaları yapan Mehmet Günal Ölçer’in kurucusu olduğu Polimetre Veri Madenciliği ve Analiz’in partilerin hangi ilde kaç milletvekili çıkaracağına ilişkin çalışmasına yer verdi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Muhtarlık Askı Listeleri'ni dikkate alarak yapılan çalışmada, sekiz senaryo üzerinde çalışıldı. Bu oranlar ve sayılar tespit edildikten sonra sekiz ayrı ittifak senaryosuna göre, her ilde her partinin çıkaracağı milletvekili sayısı hesaplandı. 

Araştırmaya göre, seçimin iddialı partilerinden Muharrem İnce'nin genel başkanı olduğu Memleket Partisi de, Ümit Özdağ'ın genel başkanı olduğu Zafer Partisi de milletvekili çıkaramıyor.

Ölçüme göre, seçim bölgelerine göre ittifak analizleri şöyle:

Ölçer, “Eğer bütün illerde tek liste olarak seçime girselerdi, AKP 15, MHP bir, HDP iki milletvekili eksik çıkaracaktı. Bu durumda CHP ve İYİ Parti 18 milletvekili eksik çıkaracak” dedi.

Ölçer'in araştırmasına göre 5 büyük partinin İstanbul, Ankara ve İzmir'de çıkartacağı milletvekili sayıları şöyle:

İSTANBUL

HDP: 13

CHP: 43

İYİ Parti: 8

AK Parti: 29

MHP: 6

ANKARA

HDP: 2

CHP: 16

İYİ Parti: 3

AK Parti: 12

MHP: 3

İZMİR

HDP: 3

CHP: 17

İYİ Parti: 2

AK Parti: 6

MHP: 0

Seçim bölgelerine göre ittifak analizleri şöyle.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER