Atalay: Süreç için yeni yasalar gerekebilir

Meclis Genel Kurulu'ndaki 'Çerçeve Yasa' görüşmelerinde Hükümet adına konuşan Beşir Atalay süreç için başka yeni yasaların daha gerekebileceğini söyledi. Sürecin şeffaf yürüyeceğini söyledi.

Atalay: Süreç için yeni yasalar gerekebilir

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı diyalog sürecinin yasalaşmasına dönük "Çerçeve Yasa" tasarısı Genel Kurul'da tartışılıyor. Tasarıya dönük Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AKP iktidarının sorunlara alışılagelmişin dışında çözüm aradığını savundu.

"İster Kürt sorunu, ister terör sorunu deyin, bu sorunu alışılmış güvenlikçi yöntemlerle değil, farklı bakışlarla çözeceğimizi söyledik" diyen Atalay, gelinen aşamayı “çözüm sürecinin olgunlaşma safhası” olarak tanımladı.

Atalay devamla "Bundan sonraki başlıca hedefimiz örgüt mensuplarının silahlarını bırakması, devletin de bu insanların evlerine, normal hayata dönmesi için gerekli çalışmaları yapmasıdır. Çözüm sürecinin ana temeli de zaten budur" şeklinde konuştu. 

Atalay, tasarının çözüm süreciyle ilgili parlamentoya sevk edilen ilk tasarı olması nedeniyle önem taşıdığını ifade ederek, "Çözüm sürecinin yasal olarak adını koyuyor ve parlamentoyu devreye sokuyoruz. Bu şemsiye yasanın altında hükümete görevler veriliyor. Hükümet kurumları, kişileri görevlendirecek ve yeni yasal hazırlıkları yapacak" dedi.

Atalay, HDP'nin "çözüm süreci şeffaf olmalı ve halk bilgilendirilmelidir" talebine de "Çözüm süreciyle ilgili hem parlamentonun hem milletin gelişmelerden haberdar edilmesi, sürece katkıyı kolaylaştırmaktadır ve milletin desteğini artırmaktadır. Daha fazla bilgilendirme yolunda çaba sarf edeceğiz" şeklinde yanıt verdi.

Somut bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını belirten Atalay, buna göre eylem planı ortaya çıkacağını ve yeni yasalar gerekebileceğini söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2014, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER