AYM, vekillere para cezası öngören maddeyi iptal etti

AYM, Meclis'te kınama ve geçici çıkarma cezası alan vekillere para cezası verilmesine dair İçtüzük maddesini iptal etti. Kararda, bir fiile iki ceza verilemeyeceği belirtildi.

AYM, vekillere para cezası öngören maddeyi iptal etti
Anayasa Mahkemesi (AYM), TBMM’de kınama ya da geçici çıkarma cezası alan milletvekiline para cezası verilmesini öngören İçtüzük değişikliğini iptal etti.

TBMM İçtüzüğü’nde geçen yıl yapılan değişiklikle TBMM’den geçici olarak çıkarma veya kınama cezası alan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesilmeye başlandı. CHP, 163’üncü maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre, başvuruyu esastan görüşen AYM, 4’e karşı 11 oyla alınan kararla maaş ve yolluklarında kesinti yapılmasına dair hükmü iptal etti.

Kararın gerekçesinde, yasama sorumsuzluğuna vurgu yapıldı. Ayrıca “bir fiile iki ceza olmaz” kuralına dikkat çekildi. Yani uzaklaştırma ve maaş kesintisi cezalarının birlikte verilemeyeceği belirtildi.

İptal kararının Resmi Gazete’te yayımlanmasının ardından, disiplin cezasına çarptırılan milletvekillerine ayrıca aylık kesme cezası verilemeyecek.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2018, 21:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER