BDP seçim mitinglerinin startını Eğil ve Dicle’de verdi

BDP seçim mitinglerinin startını Amed’in Eğil ve Dicle ilçelerinde verdi. Mitinglerde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP'nin bu süreçte adım atmadığına da dikkat çekti. AKP'ye adım atması konusunda uyarıda bulundu.

BDP seçim mitinglerinin startını Eğil ve Dicle’de verdi
BDP seçim mitinglerinin startını Amed’in Eğil ve Dicle ilçelerinde verdi. Mitinglerde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP'nin bu süreçte adım atmadığına da dikkat çekti. AKP'ye adım atması konusunda uyarıda bulundu.


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Gültan Kışanak, BDP Amed İl yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi ilçe girişinde konvoyla karşılandı.

Mitingte ilk olarak kısa bir konuşma yapan BDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Ali Yılmaz, Kürt halkı ve önderliğinin özgürlüğünü 30 Mart'ta alanlarda kutlayacaklarını söyledi. Ardından Eğil Belediye eşbaşkan adayları Petek Çapanoğlu ve Mahmut Yokuş'u halka tanıttı.

Daha sonra kitleye seslenen Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Gültan Kışanak, Eğil’e götürülen hizmetlerin BDP’nin hizmetleri olduğunu belirterek, “köylerimize giden her yardım il genel meclis üyelerimizin sayesindedir. AKP'nin hizmetle işi yok. Onlar ancak hırsızlık yapsın" dedi. Kışanak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 80 yıllık ayıbını örteceklerini ve köyleri hizmetle tanıştıracaklarını dile getirerek, gençler için spor kompleksleri, kadınlar için ise kadın merkezleri kuracaklarını söyledi.

Kışanak ardından sözü BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş aldı.

İlk seçim mitingini Eğil’de düzenlediklerine dikkat çeken Demirtaş, saltanat ve ağalık döneminin bittiğini halkın döneminin başladığını dile getirdi. Daha iyi bir hizmet üretmeyi hedeflediklerini belirten Demirtaş, "Biz bu halka borçluyuz. Her ne kadar hizmet etsek hep mahcup kalıyoruz" dedi. Bu dönemde AKP anlayışının teşhir olduğunu söyleyen Demirtaş, "Biz AKP'yi eleştirmek için kaset oyunlarına başvurmadık. Biz cemaatten medet ummadık. İkisinin çirkinliği arasında çirkinlik yapmayacağız. Bizim BDP'imiz var" diyen Demirtaş, Eğil halkına seslenerek şunları söyledi: "İlçede kardeşçe bir seçim olsun istiyoruz. Kimse düşmanımız değil. Herkes canımızdır. Ama herkesten bir ricam var. AKP'ye verilen her oy Roboski katliamını desteklemek, panzerlerle, gazlarla saldıranlara oy vermektir. Hırsızları desteklemiş olursunuz. Burada AKP'ye tek bir oy bile çıkmamalıdır."

Sürece de değinen Demirtaş, şunları söyledi: "Artık canlar ölmüyor. Ama bundan rahatsız olanlar var. Biz barış dedikçe AKP'yi desteklediğini söyleyen vicdansızlar tabi sizin çocuklarınız bu dağlarda ölmüyor" diye belirtti. AKP'nin bu süreçte adım atmadığına da dikkat çeken Demirtaş, AKP'ye adım atması konusunda uyarıda bulundu. CHP ve MHP'nin bu süreçte "Çok şükür gençlerimiz ölmedi" sözlerini söyleyemediğini kaydeden Demirtaş, CHP ve MHP'nin samimiyetsiz olduğunu ifade etti. AKP'nin "Anaların gözyaşlarını dindirdik" sözlerine atıfta bulunan Demirtaş, "Sanki kalıcı bir barışı sağlamış gibisin. Uyarıyoruz henüz kalıcı bir barış sağlanamadı. Bunu da tek başına yapamazsın. Yolsuzluk ve hırsızlık değil, ama seni bu süreç götürecek. 30 Mart seçimleri bunun için bir fırsattır. 30 Mart'ta Tayip'in tansiyonu yükselecek" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kürt halkının 100 yıllık bir özgürlük sevdası bulunduğunu belirten Demirtaş, "Artık yetti, 100 yıl çektirdiniz, artık halk yönetime el koyuyor. Demokratik özerklik ile kendimizi yöneteceğiz" dedi. 

DİCLE’DE BİNLERİN KATILIMIYLA MİTİNG

BDP’liler, Dicle girişinde de yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Mitingde ilk konuşmayı, BDP İl Eş Başkanı Yılmaz yaptı. Yılmaz, Dicle halkının Şeyh Said'in mücadelesini yerde bırakmadığını ve bunu onuru ile taşıdığını söyledi.

Yılmaz'ın konuşması ardından Şeyh Said'in torunlarından Behlum Aygören ve ailesinin BDP'ye katıldığı açıklandı. Aralıklar ile yağan yağmura rağmen meydanı dolduran kalabalığa konuşan bir diğer isim ise BDP Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Kışanak oldu. 

KIŞANAK: ARTIK İLÇEMİZE OY İSTEMEK İÇİN GELMESİNLER

Kışanak, Ankara'dan kire ve hırsızlığa batanların Dicle'ye oy istemek için gelmesinin siyasetin ahlakına uymadığını söyledi. Kirlenmiş siyasetçileri halkın tanıdığını belirten Kışanak, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın karıştığı yolsuzluğa değindi.

AKP ile cemaat arasındaki kavgaya dikkat çeken Kışanak, asıl sorunun çaldıklarını paylaşamamalarından kaynaklandığını ifade etti. Kürt halkının zulümleri yeterince gördüğün ifade eden Kışanak, "Artık ilçemize oy istemek için gelmesinler. Bu halk her türlü zulmü gördü. Zulümlerin kalesini yıka yıka bugünlere geldi. Bu zulüm kalesine son darbeyi vurmak için halkımız ayakta, Dicle ayakta sizi kutluyor" dedi.

"Sayın Öcalan bize ‘bu halka hizmet etmek ibadet etmek gibidir' diyor. Biz böyle bir lider ve halkın özgürlüğü için varız" diyen Kışanak, özgür bir yarının inşası için çalışmalarını sürdürdüklerini ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

DEMİRTAŞ: DİCLE ŞEYH SAİD’İN MEMLEKETİDİR

Kışanak'ın ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halka borçlu olduklarını söyledi.

Demirtaş, Dicle halkının artık, ağa ve paşaların yönetiminde olmayacağını ifade etti. AKP'li milletvekillerinin oy aldıktan sonra halkın yüzüne bile bakmadıklarını söyleyen Demirtaş, "Batsın böyle milletvekilliği, artık bunu değiştiriyoruz. Bizim adaylarımız asla böyle bir şey yapmadı. Halk bu anlayışımız için bize oy veriyor" diye konuştu. AKP'li vekillerin çaldıkları paralarına güvendiklerini söyleyen Demirtaş, "30 Mart günü o paraları deste deste yüzlerine çarpacağız" dedi.

Dicle'nin Şeyh Said'in memleketi olduğunu hatırlatan Demirtaş, "Oy istemeye geldiklerinde deyin ki, 'burası Şeyh Said'in mekanıdır. Bizim şeyhimiz para için köle olsaydı, idam sehpasına çıkmazdı. Ne diyor Şeyh Said darağacında; Torunlarım hesabını soracak' siz bu kaderi değiştireceksiniz" diye konuştu. Hırsızlık ve yolsuzluk yapanlara Dicle halkının “dur” diyeceğine işaret eden Demirtaş, mücadele ile bunu başaracaklarını kaydetti. 

"Bize 50 bin belediye bile verseler, biz sizin tırnağınıza değiştirmeyiz. Biz seçimler için kurulan bir parti değiliz, bizim 100 yıllık bir özgürlük sevdamız var” diyen Demirtaş, Kürt halkının özgürlük sevdası için meydanlarda olduğunu söyledi.

“Artık yetti, aklınızı başınıza alın bu halk yönetime el koydu. 100 yıl çektirdiniz, bu topraklarda bir tek bebeğe bile diz çöktüremediniz. Demokratik özerklik ile kendimizi yöneteceğiz" diyen Demirtaş, bu söylemden bile korkulduğuna dikkat çekerek, halkın kendisini yönetmesi gerektiğini kaydetti.

Dicle'de okullarda Dimilkî okutulması gerektiğini ve bunun demokratik özerkliğin bir gereği olduğuna işaret eden Demirtaş, "Bunun neresi bölücük, halkın derdini kendi dilinde anlatmasından neden korkuyorsunuz. Ama kusura bakma devlet, artık sen Kurmanci, Zazaki konuşacaksın" diyerek, bu kaygıların yersiz olduğunu ifade etti. "Ölümden öte köy var mı?" sorusunu soran Demirtaş, yıllarca Alevilere, Sunnilere, gençlere ve çocuklara yapılan zulümlere atıfta bulunarak, "Roboski'de 34 gencimizi parçalayanlar, gelip bu meydana baksınlar, korkan bir çift bile göremezler. Bu halk kazandı" dedi. 

"Polis neden Kürtçe öğrenmiyor?" diyen Demirtaş, devlet memurlarının Kürt halkının dilini öğrenmesi gerektiğini kaydetti. 90 yıldan bu yana Kürt halkının Türkçe konuşmak zorunda kaldığını belirten Demirtaş, "Bir 90 yılda siz Kürtçe öğrenin. Devlet istiyor, diye dilimizden asla vazgeçmeyiz" diye konuştu.

AKP'nin paralel devleti bahane göstererek, kıyametler kopardığını ve süreci ötelediğine vurgu yapan Demirtaş, "BDP sürecin tek güvencesi olarak ortada kaldı. Bir yıldır hangi adımı attın söyleyin?" diyerek, ölümlerin durmasının tek mimarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu dile getirdi.

Demirtaş, "Sayın Öcalan'ın çağrısı ölümleri durdurdu. AKP sen ne yaptın? ‘Erdoğan giderse barış olmaz’ diyenlere söylüyorum, barışı siz getireceksiniz. Bu halk getirecek. Bu süreç siz istemedikçe bozulmaz" diye belirtti. Son olarak sistem partileri içinde yer alan Kürtlere seslenen Demirtaş, "Gelin istifa edin" çağrısında bulundu.

Miting, kalabalığın Dicle Belediyesi’ne kadar yaptığı yürüyüşün ardından sona erdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 12:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER