Bozdağ: Hem başı açık hem de başını örten için anayasal adım atıyoruz

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hem başı açık hem de başını örten vatandaşlarımız bakımından anayasal güvenceyi tahkim eden bir adım atıyoruz" dedi.

Bozdağ: Hem başı açık hem de başını örten için anayasal adım atıyoruz

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsü konusuyla ilgili Anayasa'nın 24. maddesine bir fıkra eklemek suretiyle hem başı açık hem başını örtenler bakımından anayasal güvenceyi tahkim eden bir adım atacaklarını söyledi.

TV100'de gündemi değerlendiren Bakan Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü konusunu gündeme getirmesini siyasi bir hamle olarak gördüğünü belirterek, "Eğer 2023'te seçim olmasaydı ve seçilmek için yüzde 50+1 gerekli ve zaruri olmasaydı ne Sayın Kılıçdaroğlu böyle bir adımı atmayı aklına getirirdi, ne de atardı" dedi.

Türkiye'de bugün başörtülü kadınların, kamunun her alanında bulunabildiğine dikkati çeken Bozdağ, sorunun 2013'te çözüme kavuşturulduğunu hatırlattı.

CHP'nin gündemden düşmüş bir konuyu tekrar gündeme getirmesinin iki sebebi olduğunu kaydeden Bozdağ, bunlardan birinin muhafazakar seçmenlerin endişesini gidermek, ikincisinin ise yüzde 50 artı 1'in gerekli olduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte CHP'nin "kendi gibi düşünmeyenlerin oyuna ihtiyaç duyması olduğunu" ifade etti.

‘24. MADDEDE DEĞİŞİKLİKLE DÜZENLEMEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Çalışma kapsamında, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının taleplerini de dikkate aldıklarını vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Sonuçta şu noktaya geldik: Tek maddede bu düzenlemeyi yapalım ve doğru yerde. Bu konu din ve vicdan hürriyetinin, anayasamızın ve Türkiye'nin taraf olduğu insan haklarına ilişkin sözleşmelerin teminatı altında olmasına rağmen burada uygulamada bir sorun olduğu ve bunun doğru yerinin din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan 24. madde olduğu şeklinde bir kanaat hasıl oldu. 24. madde üzerinde bir fıkra eklemek suretiyle orada bir yeni düzenlemeyi hayata geçirmek ve Türkiye'de artık dini inancı sebebiyle başını örten ve kıyafet tercihinde bulunan vatandaşlarımız bakımından anayasal güvenceyi tahkim eden bir adım atıyoruz."

‘FARKLI YORUMLARI ORTADAN KALDIRACAĞIZ’

Bozdağ, düzenlemede yer alacak ifadelerin, yapılacak son değerlendirmeden sonra netleşeceğini söyledi. Bozdağ, açıklamasına şöyle devam etti:

"Hem başını açmak hem başını örtmek bu ikisi birlikte teminat altına alınıyor. Yeni düşündüğümüz formülasyon içerisinde ülkemizdeki kadınlarımızın tercih ettiği kıyafetler teminat altına... Orada anayasal ifade tarzına uygun şekilde, tartışmaları ortadan kaldıracak şekilde net ifade olacak. Biz kaygıları giderecek ve farklı yorumları ortadan kaldıracak bir formülasyon ortaya koyacağız. Amacımız da bu. Çünkü öyle şuradan gidersek şöyle yasak koyarız, buradan gidersek şunu yaparız, yani yasakçı zihniyete yol gösteren ya da onlara imkan veren bir düzenleme değil, hürriyeti teminat altına alan ve bu hürriyeti koruyan yasakçı zihniyetin de bu hürriyeti ihlal etmesini engelleyen formüller içerecektir."

‘HAFTAYA AÇIKLAYABİLİRİZ’

Başı açık veya örtülü olsun kadınların hepsinin bu milletin asil evlatları ve kadınların tamamının hukukunu korumanın vazifeleri olduğunu belirten Bozdağ, formülasyonu ortaya koyduktan sonra bunun kamuoyunda, Anayasa Komisyonu ve TBMM Genel Kurulunda tartışılacağını, ardından da eksiklerin giderileceği bir sürecin işletileceğini anlattı.

Çalışmanın ne zaman tamamlanacağı sorusuna Bozdağ, "Muhtemelen önümüzdeki hafta olabilir diye tahmin ediyorum. Gelebilir, kamuoyuna açıklanabilir diye tahmin ediyorum. Kesin bir şey vermiyorum" yanıtını verdi.

‘CHP SAMİMİYSE DESTEK VERECEK’

Teklifin yasalaşması için diğer partilerin de desteğine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"CHP burada samimiyse, bu konunun Türkiye'nin gündemine yeniden sorun olarak dönmesini istemiyorsa o zaman sözünde duracak, gelecek buna destek verecek. Eksiği, yanlışı varsa katkı verecek düzelteceğiz beraber. Samimiyse 'Evet' de verecek ve Meclis'imizden geçireceğiz ve ülkemizin gündemine bir daha geri döndürülmemek üzere bu konuyu tarihe havale etmiş olacağız. Niyetimiz ve hedefimiz, CHP ile de uzlaşarak... Parlamentoya geldikten sonra elbette biz bunu görüşeceğiz."

‘AMASRA’DA KAYIP 6 DAKİKA BİLİRKİŞİ RAPORUYLA ORTAYA ÇIKACAK’

Bakan Bozdağ, Amasra’daki maden ocağı patlamasının ardından bilirkişilerin çalıştığını, savcılığın maden ocağındaki bütün dijital materyallere, elektronik iletişim aletine el konulması ve bunların delil mahiyetinde değerlendirilmesi için karar verdiğini anımsattı.

İlerleyen günlerde ifadelerin hepsinin tamamlanacağına işaret eden Bozdağ, "6 dakikayla ilgili söylenen konuyla alakalı şu anda inceleme yapılıyor. Nedir bu, bu arada ne oldu? Orada bir kayıp var ve bunun neden kaynaklandığı bilirkişi raporuyla ortaya çıkacaktır." dedi.

Bakan Bozdağ, gelecek haftaya kadar ön raporun çıkacağını tahmin ettiğini söyledi.

‘KUR'AN OKUMAK BENİ GURURLANDIRDI’

"Patlamada şehit olan madencinin mezarı başında Kur'an-ı Kerim okumanıza ilişkin çeşitli yorumlar yapıldı. Nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine Bozdağ, eleştiriler nedeniyle üzüldüğünü dile getirdi.

Bir şehidin arkasından Kur'an okumanın kendisini ancak gururlandırdığını, bunun kınanacak bir şey olmadığını vurgulayan Bozdağ, "Esas kınanacak onu eleştirenlerdir. 'Kur'an-ı Kerim okudu, soruşturmalar devam etmedi' falan. Benim Kur'an-ı Kerim okumamla soruşturmanın devam etmesi, etmemesinin bir bağı var mı? Soruşturmayı savcılık yürütüyor ve soruşturma devam ediyor." görüşünü paylaştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER