Buldan: 'Bu utanç Harput'tan Edirne'ye kadar yol olur'

Elazığ depremi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enkaz alanında şov yaptığını, HDP'nin yardımlarının ise engellendiğini ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Binaları da iktidarları da çürük" dedi. Buldan deprem sonrası yaptıkları çalışmaları "Devletin ulaşmadığı, gitmediği köylere ilk etapta HDP ulaşarak, halkımızın durumunu yerinde tespit etmiş ve bu 60 köyün hiçbirinde hasar tespiti yapılmadığı ortaya çıkmıştır" diyerek anlattı.

Buldan: 'Bu utanç Harput'tan Edirne'ye kadar yol olur'
Elazığ depremi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enkaz alanında şov yaptığını, HDP'nin yardımlarının ise engellendiğini ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Binaları da iktidarları da çürük" dedi. Buldan deprem sonrası yaptıkları çalışmaları "Devletin ulaşmadığı, gitmediği köylere ilk etapta HDP ulaşarak, halkımızın durumunu yerinde tespit etmiş ve bu 60 köyün hiçbirinde hasar tespiti yapılmadığı ortaya çıkmıştır" diyerek anlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Elazığ depreminin Türkiye’nin afetlere hazırlıklı olmadığını gösterdiğini söyledi ve iktidarı eleştirdi.

Partisinin Meclis grubu toplantısında konuşan Pervin Buldan, “Elazığ’da yaşanan depremde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, tüm Elazığ halkımıza bir kez daha başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi ve şöyle devam etti:

‘İKTİDARLARI DA ÇÜRÜK BİNALARI DA’

“Deprem ardından HDP Genel Merkezi’nde Kriz Masası oluşturduk. Yerel yönetimlerimizle de hızlı bir koordinasyon oluşturduk. Deprem gecesi saat 01.00’den itibaren arkadaşlarımız depremden zarar gören alanlara yönlendirildi. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Salim Kaplan, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcümüz aynı zamanda Batman milletvekilimiz Ayşe Acar Başaran, Bingöl milletvekilimiz Erdal Aydemir, İstanbul milletvekilimiz Dilşat Canbaz Kaya ve Muş milletvekilimiz Şevin Coşkun’dan oluşan heyetimiz, en kısa sürede Elazığ’a geçerek çalışmalara başladı ve il yönetimlerimizde birlikte yaşanan felaketi ve halkın durumunu yakından gözlemlemeye çalıştılar. Elazığ depremi bir kez daha bizlere göstermiştir ki, Türkiye afetlere hazırlıklı bir ülke değildir ne yazık ki. Felaketler göz göre göre geliyor. Yaşanan acı tablo iktidarın vurdumduymazlığı, doğal afetler konusundaki hazırlıksızlığı ve öngörüsüzlüğünün bir sonucudur. O yıkılan binaların dere kumuyla yapıldığı ve hiçbir zamanda denetlenmediği bir kez daha ortaya çıktı. İktidar düzeni hırsızlık ve yolsuzluk üzerine olursa eğer, yandaş müteahhit de dere kumundan bina yapar. Bunların iktidarları da çürük, binaları da çürük.”

‘TWEET ATILMIŞ OLSA 4 DAKİKADA KÖYÜ BASARLARDI’

“Yerel kriz koordinasyonumuz Sivrice ve Maden’e bağlı 60 köye ulaşarak incelemelerde bulunmuştur. Devletin ulaşmadığı, gitmediği köylere ilk etapta HDP ulaşarak, halkımızın durumunu yerinde tespit etmiş ve bu 60 köyün hiçbirinde hasar tespiti yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Bugün köylere yardım ulaştığını televizyonlardan öğrendik. O köylerden birinden tweet atılmış olsaydı, AKP’yi eleştiren bir açıklama olsaydı, değil 4 gün, köylere 4 dakika sonra baskın yapılırdı. AKP hükümetinin sorumluluğu ve duyarlılığı bu kadar. Hatta 2 ölü, biri ağır 3 yaralının olduğu Çevrimtaş Köyü’ne kimse ulaşmadığı haberini aldık. Bu köyde insanlar kendi olanaklarıyla arama kurtarma çalışmaları yapmış, yolları kapalı olduğu için Elazığ’a gelememişler ve cenazelerini Malatya’ya götürmek zorunda kalmışlardır.”

‘CEMEVLERİ HALKIN TOPLANMA ALANI OLMUŞTUR’

“Yine heyetimizin tespitlerine göre, 60 köye ve Sivrice’ye yardımlar ilk 2 gün boyunca ulaştırılmamıştır. Sivrice’ye gönderilen yardımlar da AKP’nin ilçe başkanın elinden partizanca dağıtılmıştır. Özellikle köylere çadır, battaniye gibi temel ihtiyaç maddelerini gönderilmediği tespiti yapılmıştır. Aynı şekilde Malatya’da da evler hasar gördü ve çadır dışında Malatya’ya da yardım yapılmadığını tespit ettik. Elazığ halkı ağır kış koşulları altında yaşamaktadır. Cemevleri halkın toplanma alanı olmuştur. Çadır ve ısıtıcı ihtiyacı yeterli düzeyde karşılanmamıştır. Halk dondurucu soğukta sokaklarda kalmış ve AKP hükümeti bunu bir kez daha izlemiştir.”

‘BU UTANÇ HARPUT’TAN EDİRNE’YE YOL OLUR’

“Halkımızın yaşadığı zor koşullar nedeniyle 27 belediyemiz, il ve ilçe örgütlerimiz o andan itibaren seferber oldular. Özellikle Ergani Belediyemiz yardımların toplanma merkezi haline getirildi ve barınma, sıcak yiyecek, ekmek başta olmak üzere kadın ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalara hız verildi. Ancak ne var ki toplumsal dayanışmadan korkan iktidar, yardımların halka ulaştırılmasını engelledi. Yardımları halka ulaştırmak için yola çıkan araçlarımız İçişleri Bakanının talimatıyla engellenerek geri gönderildi. Halkın, depremden zarar gören insanlara el uzatması devlet eliyle engellendi. Burası elbette ki sözün bittiği yerdir. Bu iktidarın siyasi fıtratında insanlık değerleri adına hiç bir şey kalmamıştır. İnsanlık adına bir utançtır bu. Bunların utanç tabloları uç uca eklense inanın ki Harput’tan Edirne’ye kadar yol olur. O yüzden diyoruz ki AKP’nin politikalarına karşı çıkmak insanlığa, insanlık değerlerine bir kez daha sahip çıkmaktır.”

‘ELAZIĞ KÜRT MÜ SORUSU’

“Elazığ depremi sonrası özellikle Google’da en çok sorulan soru ‘Elazığ Kürt mü?’ sorusu olmuştur. İşte bu tablo bile iktidarın ayrımcı, ötekileştirici politikalarının insanları ne hale getirdiğinin bir göstergesidir. Oysa acıyı hissedebilmek için sadece insan olmak yeterlidir. İnsan olabilmeyi başarmak, en büyük erdemdir. Elazığ’ın Valisi’nin ‘Toplumda iyi bir algı var’ sözü, iktidarın tavrını ve tutumunu çok net ortaya koymuştur. Halk ilk seçimlerde algısının ne olduğunu size çok net gösterecek. İşte o zaman gerçek algıyı sandıkta göreceksiniz diyoruz. Enkazdan yaralı kurtarılan bir insanımız acilen hastaneye götürüleceğine AKP Genel Başkanı’nın bulunduğu alana götürülerek adeta şov yapılmıştır. İnsan biraz kendinden utanır, biraz vicdanı sızlar, bir insan hastaneye götürüleceğine, AKP Genel Başkanı Elazığ’a geliyor diye, hastane yerine ayaklarına götürülmesi utançtır.” / DUVAR

 

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2020, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER