Van'da AK Parti ve HDP 'Evet' dedi, ceza sadece HDP'ye kesildi

Van Büyük Şehir Belediyesi Meclis üyeleri, yönetimde HDP varken Batman Kozluk ilçesine 5 bin litre mazot yardımı yaptı. Karar AK Partili üyelerin de katılımıyla oy birliğiyle alındı. Belediyeye kayyım atandıktan sonra yapılan incelemede Mülkiye Başmüfettişi "Bu kararla kamu zarara uğratılmıştır" diye rapor yazdı. Kayyım yönetimi de 5 bin litre mazotun bedeli olan 30 bin TL'yi meclisin HDP'li üyelerinden istenmesine karar verdi. Aynı karara destek veren AK Partili üyeler hakkında ise hiçbir işlem yapılmadı.

Van'da AK Parti ve HDP 'Evet' dedi, ceza sadece HDP'ye kesildi
HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi 20 Haziran 2019 tarihinde Batman’ın Kozluk Belediyesi’ne 5 bin litre mazot yardımı yapılması kararı aldı. Karar Belediye Meclisi’nde AK Partili üyelerin de katılımıyla oybirliğiyle alındı. Daha sonra Belediyeye kayyım atandı. Bu atamadan sonra HDP döneminde alınan kararları incelemek için görevlendirilen Mülkiye Başmüfettişi Şahin Demir, mazot yardımı kararının ‘kamu malına zarar’ sayıldığı ve mevzuata aykırı olduğu yönünde rapor düzenledi.

Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi,Belediye Meclisi’nin HDP’li üyelerinden 5 bin litre benzinin karşılığı olan 30 bin TL’nin yasal faiziyle birlikte ödemelerini istedi. HDP’li üyelere şu yazı gönderildi: “Belediyemiz iş ve işlemlerini teftiş eden Mülkiye Başmüfettişi Şahin Demir tarafından düzenlenen 14.10.2019 tarih ve 121/12 sayılı tazmin raporunda belirtildiği üzere; Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 20 Haziran 2019 tarih ve 252 sayılı kararıyla Batman İlinin Kozluk İlçe Belediyesine yapılan 5 bin litre Mazot yardımının mevzuata aykırılığı nedeniyle kamu zararına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir. Teftiş raporuna konu olan 5 bin litre mazot bedeli olan 30.000.00 TL’nin ödeme tarihinden hesaplanacak yasal faiziyle birlikte belediyemiz veznesine veya Halk Bankası’ndaki hesaplarımıza 30 gün içinde ödenmesini rica ederiz.”

AK PARTİLİLERE YAZI GİTMEDİ

Aynı karar için ‘Evet oyu kullanan AK Partili üyeler hakkında ise hiçbir işlem yapılmadı. Aralarında Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe’nin de bulunduğu 36 belediye meclis üyesine gönderilen bu yazıya ilişkin görüşlerini aktaran Meclis Grup Sözcüsü İsmet Tan, şöyle dedi:

“Alınan yardım kararını meclis üyelerinden geri istemek bir skandaldır. Ayrıca oy birliğiyle alınan bu kararı sadece HDP meclis üyelerinden istemek ayrıca ikinci bir skandaldır. AKP’li belediye meclis üyeleri de aynı karara evet verdiler. Bir kamu kuruma verilen destek nasıl olur kamu zararı olur. Belediye kanunu 5393 sayılı kanun 75. madedesinde meclise böyle bir yetki veriyor.”

Kozluk Belediyesi’nin hizmet üretemeyecek noktaya geldiğini ve kendilerinden böyle bir talepte bulunduğunu aktaran Tan, “Burada bir kamu zararı yoktur. Aksine bir kamu yararı vardır. Bizim Kozluk Belediyesine yaptığımız yardım ile Kozluk Belediyesi orada bir kamu hizmeti üretmiştir. Bu nasıl kamu malına zarar oluyor? Kaldı ki, kayyımların kamu malına verdikleri zararlar Sayıştay tarafından ortaya konulmasına rağmen aynı işlem yapıldı mı? Bizim yaptığımız mevzuata uygundur ve belediyeler arasında yardımlaşma olması ise yasaldır. Burada yapılan kamunun yarına bir iştir. AKP’li belediyeler birbirlerine böylesi yardımlarda bulunduklarında yine aynı şey mi yapılıyor?” diye tepki gösterdi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2020, 12:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER