Bursa'da seçim iki bölgeli olacak

İstanbul, İzmir ve Ankara'dan sonra birden fazla seçim bölgesi olan dördüncü il Bursa oluyor.

Bursa'da seçim iki bölgeli olacak
Referandumda halkın onay verdiği anayasaya göre yeni dönemde 600 milletvekilinden oluşacak TBMM’de, Bursa 20 sandalye ile temsil edilecek. Yasa gereği bu 2 artışla Bursa, iki seçim bölgesine zorunlu olarak bölünüyor. Çalışmaya göre Osmangazi merkezli 1. Seçim Bölgesi toplam 1 milyon 463 bin nüfuslu 6 ilçeden oluşuyor. Yıldırım merkezli 2. Seçim Bölgesi de 1 milyon 432 bin nüfuslu 11 ilçeden oluşuyor. Ve her bölge 10 milletvekili çıkarıyor.


Yerel Bursa Hakimiyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Okan Tuna, bu gelişmenin detaylarını bugünkü köşesinde şöyle anlattı:

Planlamaya göre; Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Milletvekilliği Genel Seçimi, aynı anda 3 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilecek.
Son referandumda;
Halkın onay vermesi ile hayata geçirilmeye başlanan yeni anayasa çerçevesinde, 3 Kasım 2019’da oluşacak yeni parlamento 600 milletvekilinden oluşacak.
Bu durum;
Türkiye’nin 4. büyük kenti Bursa’yı da yakından ilgilendiriyor.
Nitekim;
TBMM’de halen 18 milletvekili ile temsil edilen Bursa, yapılan hesaplamalara göre bu 50 yeni milletvekilinden 2 tanesini alıyor.
Böylece;
Bursa’nın milletvekili sayısı 20’ye çıkmış olacak ki, Milletvekili Seçim Kanunu’na göre, 19 ve üzeri milletvekili bulunan iller, 2 seçim bölgesine ayrılıyor.

bursagdozel

Bu noktada;
Kulağımıza, Yüksek Seçim Kurulu’nun, yeni sisteme göre hazırlık yaptığı bilgisi ulaştı.
Henüz;
Taslak aşamasında olduğu belirtilen bu çalışma uyarınca, Türkiye’de en fazla milletvekili çıkaran 4. büyük il olan Bursa, nüfus ve seçmen sayısına göre ilçe ilçe ayrılıyor bu taslak çalışmada.

***

Buna göre;
Bursa’nın 1. seçim bölgesi 6 ilçeden oluşuyor.
Bu ilçeler;
Osmangazi, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhaneli ve Büyükorhan oluyor.
Bu seçim bölgesinde toplamda 1 milyon 463 bin seçmen bulunuyor ki, 3 Kasım 2019’da yapılacak genel seçimde çıkaracağı milletvekili sayısı 10 olarak hesaplanıyor.
Yine;

Bursa’nın 2. seçim bölgesi de 11 ilçeden oluşuyor.
Bu ilçeler de;
Yıldırım, Gürsu, Kestel, Yenişehir, İnegöl, İznik, Orhangazi, Gemlik, Mudanya, Harmancık ve Keles olarak taslağa girdi.
Hesaplamaya göre;
11 ilçeden oluşan 2. seçim bölgesinde de 1 milyon 432 bin nüfus var.
Yani;
1. seçim bölgesinden sadece 31 bin kişi az ki, seçim bölgelerinin Bursa’nın nüfusuna göre neredeyse tam ortadan ikiye bölündüğünü gösteriyor.
Zaten;
Bu nedenle de 6 ilçeli 1. Seçim Bölgesi ile 11 ilçeli 2. Seçim Bölgesi’nden 10’ar milletvekili çıkarılıyor taslağa göre.

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2017, 13:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER