CHP kazandığı şehirlerde kutuplaşmayı yıkıyor

CHP’nin yerel yönetim politikaları raporuna göre, CHP kazandığı şehirlerde kutuplaşmayı yıkıyor, seçmenler arasında buzları eritiyor. Raporda, “AK Parti seçmeni fanatik sadakatten makul muhalifliğe doğru hareketlenmektedir. CHP’ye yönelik eleştirel tutum fanatiklikten uzaklaşmakta, yerini uzun vadeli kredi açan, anlayışlı ve hakkaniyetli bir eleştirelliğe bırakmaktadır” denildi.

CHP kazandığı şehirlerde kutuplaşmayı yıkıyor
Aralarında İstanbul ve Ankara’nın bulunduğu 11 büyükşehir belediyesinde Türkiye nüfusunun yüzde 45’ine hizmet götüren CHP yerel yönetim raporu hazırladı. Rapora göre, CHP kazandığı şehirlerde kutuplaşmayı yıkıyor, seçmenler arasında buzları eritiyor ve muhalifliği karşıtlıktan çıkarıp makul bir eleştirelliğe taşıyor. Yerel yönetimlerdeki başarının 2023 seçimlerinin sonucunu belirleyecek potansiyel taşıdığına dikkat çekiliyor.


CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’na sunulan Parti Meclisi Faaliyet Raporu’nda Yerel Yönetim Politikaları bölümünde 31 Mart yerel seçim sonuçlarının CHP ve genel siyasetteki etkisi açısından analiz eden geniş bir değerlendirme yer aldı.

Rapora göre, CHP’nin 2014 yılında 6 olan büyükşehir belediyesi sayısı 2019 yılında 11’e, 8 olan il belediyesi sayısı 10’a, 160 olan ilçe belediye sayısı 181’e çıktı. 2014 yılında CHP’li büyükşehir belediyelerinde yaşayan nüfusun tüm Türkiye’deki nüfusa oranı yüzde 12 iken bu oran 2019 seçimleri sonrası yüzde 45’e yükseldi. 2014 yılında CHP’li büyükşehir belediyelerinde milli gelirin yüzde 12.2’si üretiliyorken bu oran 2019’da yüzde 59.1’e çıktı. 2014 yılında CHP’li büyükşehir belediyelerinde gerçekleşen vergi tahsilatlarının ülke genelindeki vergi tahsilatlarına oranı yüzde 13.9 iken bu oran 2019’da yüzde 73.8’e yükseldi.

RESMİ İTTİFAK DIŞINDA SANDIK İTTİFAKI DESTEĞİ

Raporda İYİ Parti ile yapılan yerel seçim ittifakı, “Türkiye siyasetinin dinamiklerinin zorunlu kıldığı stratejik ittifak” olarak değerlendirildi, “İttifaklar sadece seçim kazanmak için yapılmadı. Tek adamlaşmanın yol açtığı tahribatı aşmak, kutuplaşmayı zayıflatmak, ülkeyi normalleştirmek için her kesimle diyalog kurma gerekliliğinden kaynaklandı. Resmi ittifak kurmadığımız ama ‘sandık ittifakı’ dediğimiz destekler de oldu. Demokrasiyi şehirlerde ve sonra da tüm ülkede inşa etmek için her kesimle buluştuk” denildi.

CHP KAZANDIĞI ŞEHİRLERDE KUTUPLAŞMAYI YIKIYOR

CHP’nin kazandığı büyükşehir belediyelerinde yapılan araştırma sonuçlarının değerlendirildiği rapora göre, bu şehirlerin tümünde CHP’ye yönelen destek arttı. CHP toplam seçmenlerin yüzde 45’inin yaşadığı 11 büyükşehrin toplamında 1. parti haline geldi. Daha da önemlisi CHP’ye oy vermeyen seçmenlerin gözünde kutuplaşmacı bir karşıtlıktan makul bir eleştirelliğe geçiş tespit edildi. Raporda, “CHP kazandığı şehirlerde kutuplaşmayı yıkıyor, seçmenler arasında buzları eritiyor ve muhalifliği karşıtlıktan çıkarıp makul bir eleştirelliğe taşıyor” denildi.

Türkiye nüfusunun önemli bir bölümüne hizmet veren CHP’li belediyelerin sorun çözme becerileri, iletişim kanalları ve performanslarıyla 2023 seçimlerinin sonucunu belirleyici etki üretme potansiyeline dikkat çekilen raporda bu çerçevede genel merkez olarak kurulan koordinasyon merkezi ile belediyelere destek verildiği ifade edildi.

BELEDİYELERİN BAŞARISI SEÇMENLERİN GENEL SEÇİM KARARINI ETKİLEYECEK

Rapora göre araştırmalar seçmenlerin adil, kapsayıcı ve şeffaf yeni bir belediyecilik anlayışı beklediğini gösteriyor. Bu noktada CHP’li belediyelerin, bu beklentileri karşılamada ortaya koyacakları fark, seçmenlerin genel seçimlerdeki kararları üzerinde oldukça etkili olacak. Bu beklentiyi karşılamak için belediyelerin yeni dünyanın ufkuna ve vizyonuna hâkim olmaları, sorunları anlama ve çözme konusunda yaratıcı olmaları, Türkiye ve dünyada öne çıkan hizmet modellerini öğrenmeleri, ilham almaları ve uyarlamaları, iş dünyası, sivil toplum ve kamu kuruluşları ile ortak çalışmalar, projeler yürütebilme kapasitelerini artırmaları gerekiyor. Kurulan Yerel Yönetimler Koordinasyon Merkezi ile belediyelere proje geliştirme desteği sağlandığı belirtilen rapora göre ekim 2019’da başlayan çalışmaların ilk 4 ayında 118 belediye ile buluşma gerçekleştirildi, 30’un üzerinde proje yazımı ve başvurusu yapıldı.

CHP’YE YÖNELİK ELEŞTİREL TUTUM FANATİKLİKTEN UZAKLAŞIYOR

Raporda CHP’nin yönetimde olduğu büyükşehirlerde yapılan memnuniyet ve etki araştırmaları hakkında da bilgi verildi. Her yıl gerçekleştirilecek araştırmaların ilk sonuçlarına göre CHP Belediye Başkanlığını aldığı tüm şehirlerde oylarını yükseltti, 11 şehrin ortalamasında 1. parti haline geldi. CHP’nin yükselişinin kutuplaşmayı zayıflattığı belirtilen raporda şu değerlendirme yapıldı:

“Kutuplaşmaya yol açan esas dinamik AK Parti seçmeninin fanatik karşıtlığı idi. AK Parti seçmeni partisine aşırı sadıktı ve Erdoğan’ın CHP karşıtı söyleminden etkileniyor ve kulaklarını CHP’ye kapatıyordu. CHP’nin kendilerini dikkate alacağına dair inançları yoktu. Ancak yerel seçim döneminde CHP’nin yerel seçim sınırlarında siyaset yapma kararlılığı ve aday tercihleri bunu değiştirmiş görünmektedir. AK Parti seçmeni fanatik sadakatten makul muhalifliğe doğru hareketlenmektedir. CHP’ye yönelik eleştirel tutum fanatiklikten uzaklaşmakta, yerini uzun vadeli kredi açan, anlayışlı ve hakkaniyetli bir eleştirelliğe bırakmaktadır.”

CHP’Lİ BELEDİYELERİN COVİD-19 SALGINIYLA MÜCADELE TABLOSU

Rapora göre CHP’li belediyeler Covid-19 salgınına karşı çok önemli tedbirleri hayata geçirdi, merkezi hükümetin engellemelerine karşın önemli çalışmalar yaptı. Halkın hijyen, maske, gıda gibi ihtiyaçlarının yanı sıra kendilerine bağlı alanlarda fatura ve kira konularında çeşitli kolaylıklar sağlandı. Ayrıca çeşitli kampanyalarla ihtiyaç sahiplerine nakdi yardımlar yapıldı. CHP’li belediyelerin Covid-19 salgınına karşı 29 Haziran 2020 itibarıyla yaptığı hizmetler raporda şu verilerle yer aldı:

Ayni yardım yapılan aile sayısı: 6.211.978

Nakdi yardım yapılan aile sayısı: 290.976

Suyu açılan hane sayısı: 254.027

Belediyeye ait kirası ertelenen işyeri sayısı: 21.147

Evde bakım hizmeti verilen kişi sayısı: 156.940

Dağıtılan kişisel koruma ekipmanı, dezenfektan ve temizlik ürünü (litre sayısı): 47.788.539

Konaklama imkanı sağlanan sağlık çalışanı sayısı: 9.114

Bina ve araç dezenfektanı sayısı: 2.406.942 / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2020, 12:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER